Mor și înviez, doar ca să mor din nou.
Directorul editorial de la ZF ( nu ăia cu cutiile de viteze, aia cu scrisul despre bani ) scrie un articol că de ce nu scad preturile de la case. In România. Că de ce nu e ca in 2008.
Că au scăzut în mod absolut și relativ tranzacțiile , lucrările în construcții, creditele și vizitele la oferte dar NU și prețul.
Și expune o pleiadă de motive auxiliare, pentru ce contează , valide totuși: că nu mai sunt majoritatea creditelor în valută , că nu a crescut cursul euro ( decât puțin ), că nu au scăzut salariile, ba că în ultimii 15 ani salariile au crescut, că au crescut chiriile ( pentru că au putut să crească), că cripto, că resurse mai bune, că totuși piața imobiliară e jos fața de …
Motivul numero uno:
Inflație de 2 cifre pe lei ( 15% declarat, cumpula mea, că prețurile de consum au sărit lejer mai mult ).
Când ai inflație de 2 cifre , curs stabil la lei euro, și inflație pe euro de 9% , iar preturile nu sar în sus ca pop-cornul, ai deja o diminuare a valorii.
Motivul numero due:
DOBANZILE mari la credite inclusiv anterior. Anume costul banilor a fost mereu ridicat, nu ca în Europa. România , la nivel de politica de stat nu a făcut din prețul caselor element speculativ pe care să își bazeze creșterea economică – ar fi fost și contraproductiv, in condițiile în care populația în România se rărește și nu e ca și cum ne dau imigranții afară – atâta doar că atenție în următorii ani, e un val de emigranți Români care se întorc. Nu fantastic de mulți, nu știu dacă îi vor depăși pe cei care pleacă , dar este. Într-un articol viitor motivele, poate.
Din cauza dobânzilor mari anterior, preturile la imobiliare in România nu s-au putut balona peste poate.Abia prin 2020-2022 a părut că s-ar calul puțin.
Acest lucru este foarte sănătos, anume, să nu pretinzi valoare din speculă, să te nu pretinzi mai mult decât ești, să nu te dai bogat cu banii băncii. Așa că uite, bă, că 15 ani de chin ajută acum ( nu știu în ce măsură la ceva bun).
Financiar românii au fost mai sănătoși la cap, dacă vrei, decât ăștia din UK. Taica Isărescu, care m-am întrebat de un număr de ori de ce nu a fost arestat pentru administrarea situației ante criza din 2008 și un pic după, și-a învățat lecția. Nu s-a căcat pe el cu dobânzi de referință mici , cu QE – fie vorba intre noi, nici nu avea cum, QE au făcut statele cu inflație mică, care riscau să intre în deflație în ciclul economic anterior.
Cam matinal…7:05 AM
Nu aveti somn ?
Vreti sa mai cumparati vreo casa pe aici prin Romania ?
Ba da, de la 23:00 la 07:00 sunt 8 ore. #boșorog.