Ce părere aveți despre taxe #2023

Nu știu în ce cheie să scriu asta, că nu sunt sigur cum vede lumea treaba asta cu taxele și propunerea de creștere, împinsă în față de PSD, dar căreia nu i se opune PNL, ei doar au rostogolit-o cât s-a putut, pe jumătatea lor de mandat. Aș aduce aminte că au făcut și ei modificări anul trecut.

Pe de o parte sunt ”mai afectat decât alții” – de creșterile propuse, nu de altceva, deci nu pot fi obiectiv.

Eu am zis și am tot zis că cea mai mare problemă nu e creșterea taxelor la microîntreprinderi, liber profesioniști, chit că mă afectează și chit că o să o tratez, Bulgaria are taxe 10% pe profit + 5% pe dividende și durează mai puțin de o lună să îmi mut rezidența fiscală ( și buletin și tot) acolo – adică, aici că sunt deja în Bulgaria – mai știți când vorbeam de cumpărat apartament?

Plm , în comparație cu 16% impozit corporate+10% pe dividende +CASS/ CAS pe dividende sună mai bine. Mult mai.

Dar, așa cum spuneam mai sus nu asta mi se pare cea mai mare problemă, asta e doar problema mea. Problema cea mai mare e că, celorlalți care plătesc deja taxe mari, prea mari, după parerea mea, nu li se reduc taxele. Li se propune scoaterea excepțiilor celorlalți.

Eu cred că e greșit, că nu cred că taxele pe care le plăteam eu sunt mici, ci cele pe care le plătesc ceilalți sunt mari și nu am înțeles de ce nu fac ceva pe temă.

Întrebarea la îndemână e că ”ce să faci”, că nu toată lumea poate să se mute în diferite locuri unde-s taxele mai mici, să-și reruteze afacerile, să.

Și nici nu cred că ar trebui.

Și mă tot fute o idee de vreun an să fac o platformă politică, ceva de genul ”Alianța pentru Fiscalizare Responsabilă si Guvernare Participativă” – sau un alt nume mai nimerit, dar în ideea de a pune într-o optică diferită decizia principiilor și a nivelurilor de taxare și a modului de bugetare a cheltuielilor, care să pună în centru contribuabilul – îmi ceri bani? Pentru ce?

Știu cum funcționează mașinăriile politice și presiunile din cercurile de putere existente și nu mă interesează câtuși de puțin să conduc eu, să ocup orice funcție publică, nu în sensul ăsta o spun, ci în sensul facilitării unui spațiu / forum și deseignului și implementării modelului de management și funcționare ale unei structuri poltice.

Știu că asta înseamnă niște tinichele și nu-s prea motivat, dar devin pe zi ce trece.

Însă ceea ce nu știu, sincer, este percepția generală asupra nivelului de taxare, pentru orice poziție din care plătește un cetățean taxe și dacă poate, percepția e că nivelul taxelor curente e justificat, sau e acceptabil – habar n-am.

Ce știu e că eu nu voi vota în 2024 o organizație politică care a mărit taxele – că-i vorba de PSD sau PNL, sau orice alta care nu vorbește de micșorat și probabil, că în contextul curent, în care partidele în afară de ăstea două, visează care naționalisme, care alte socialisme mă voi afla în situația de a decide că nu-s opțiuni.

OK, dar dacă am crea opțiuni?

Până una alta, sunt curios dacă eu trăiesc într-o lume paralelă și am făcut sondajul ăsta:

5 6 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mad
Mad
9 months ago

Pt. rezidenta fiscala nu trebuie sa stai in Bg un nr de zile anual? Ca sa ai taxarea aia?

Alex2
Alex2
9 months ago

“Diferența de la 15% la 26% + CASuri si CASS-uri”

Ți se pare puțin sa plătești taxe de 15%?

Nu pare o cifra mare 😉

Last edited 9 months ago by Alex2
Catalinx
Catalinx
9 months ago

Mie mi se pare un model de taxare incorect, dar nu prea contează cum mi se pare, ce , ci care sunt opțiunile și cât de complicate. Asta este cea mai la îndemână opțiune care e semnificativ mai ieftină decât ce propun ăștia. In Ungaria, din ce știu, există un sistem și mai favorabil, dar nu știu ce și cum-ul de acolo.

O altă opțiune e Andorra, un fost coleg e rezident si facturează de acolo.

Stropic
Stropic
9 months ago

Conditiile pt 3% impozit pe venit – e nevoie si de 1 si de 2 cumulate sau doar independent? Adica pt codurile alea caen o sa fii impozitat 3% si daca faci 1 euro anual? Si cum adica se impoziteaza profit peste 30%? Daca am profit 29%, bravo mie, nu platesc niciun impozit (pe profit)? Parerea mea e ca mai taie din ele – o dau pe modelul sunt insarcinata! – nu, doar corigenta la mate – ca sa se accepte mai usor. Cresteri de taxe vor fi. Cat despre vot, ma indoiesc ca ai cu cine vota – ca… Read more »

Johnny
Johnny
9 months ago

Întrebarea e dacă nu o să umble și bulgarii la taxare. Mă gândesc că prin aceeași zonă sunt și or avea și ei probleme asemănătoare pe la buget

Catalinx
Catalinx
9 months ago

@Stropic: 3% dacă depășești încasări anuale de peste 60k euro ( 300k lei, cum preferi ) și dacă ești din codurile respective CAEN. Cu excepția cazului în care te afli in situația aia și ai profit peste 30% din încasări – în IT se cam întâmplă să ai, că nu e business de volum. Nu la microîntreprinderi oricum ȘI PENTRU CĂ taxarea era favorabilă nu se obosea nimeni sa reducă profitabilitatea contabil, unii (ca mine ) nici măcar nu se oboseau să treacă toate cheltuielile deductibile pe firmă , că da-l dracu pe ălea mici, pierd mai mult timp făcând… Read more »

Buruc
Buruc
9 months ago

Ca sa fii rezident tb sa stai 6luni+ in tara respectiva. Adica esti rezident acolo nu mai esti in uk. Depinde ce planuri ai pe insuula.

cresterile din ro se apropie de taxele englezesti – 19% corporate tax, 7-8% pe dividends. Nu mj o servi ca beneficiez cu ceva de banii astia ca doar mai si council tax pt servicii. Impozit pe salariu etc

Catalinx
Catalinx
9 months ago

@Buruc – in practică, nu, nu trebuie, sunt și alte soluții. In același sistem sunt rezident la taxe și în România și în UK. E mai complex un pic, dar nu e musai să stau 183 de zile sa fiu rezident. Dacă stau 183 de zile sunt OBLIGATORIU rezident fiscal – e o diferență.

florin
florin
9 months ago

Am dat pe plus crezand ca-i reply :))

Cum faci sa fii rezident in 2 (sau mai multe tari)?
Daca se nasoleste treaba cu statele as lua in calcul sa mut firma prin alta tara mai prietenoasa, doar ca nu prea stiu exact ce inseamna asta.

Catalinx
Catalinx
9 months ago

Că să fii rezident trebuie să ai o adresă pe numele tău și să ai activitate economică acolo că să plătești taxe. Uneori , dacă ai activitate economică poate fi suficient : Estonia – e-residency , dar beneficiile sunt mai mici , fără adresă.