Cea mai proastă meserie, este la …

Am aflat de pe net cine e omul și că ce urât cântă el, vai, ne strică copiii. Nu știu exact ce și cum cântă, cu excepția versurilor din presă , dar orice ar cânta,  am ascultat în viața asta de la Cradle of Filth la Rudărel și nu m-a stricat muzica , eram deja defect – muzica a mai oblojit ce-a mai putut din rănile sărăciei de tranziție.

Criticul cel mai elocvent e publicul, iar un public cu anumite lipsuri și vicii ascultă muzică ce tratează problemele astea cumva. Dacă aveți de criticat ceva, puteți critica publicul, sau mai bine societatea care permite probleme pe care preșurile nu le mai în cap, dar nu e ceva nou nici situația nici cum preferă societatea să tranșeze problema: BUG Mafia și Paraziții ( pentru că erau cei mai notorii ) au avut parte acum 20 de ani de reacții similare, până s-a obișnuit lumea cu ei și au mai ieșit și ei din underground cu mesaje elevate, chit că păstrând forma obscenă – aș spune până s-au diluat și ei și publicul lor care s-au schimbat și au început majoritatea să o ducă mai bine și să se maturizeze.

Așa că nu e nimic deosebit de special cu privire la situația asta din care încearcă să extragă popularitate domnul în cauză – nimic greșit, dealtfel. Dai cu căcat în el, îl transformă în marketing – showbiz 101.

Partea interesantă e abia aia cu “jandarmeria s-a autosesizat și l-a amendat pentru versuri vulgare și rasiste“.

În primul rând că omul este țigan autodeclarat, e un pic edgy să îl amendezi că proferează rasism împotriva țiganilor. Nu știu dacă e rasism să critici grupul din care faci parte. Mă rog, nu știu cât critică, omul declară că reprezintă țiganii – și pare credibil ( am citit versurile amendate, plm).

Dar nu e ăsta cel mai important aspect. Ca să ne înțelegem, eu nu sunt extremist care visează libertate absolută de exprimare și alte manele. Nu, tată, că nu suntem animale. Cum nu e OK să te caci de capul tău pe stradă, sau pe oameni și să pretinzi că ar fi artă și ești liber să te exprimi, tot așa nu e OK să te caci pe gură,pentru că pute și dăunează oamenilor și societății.

Pe de altă parte, ești liber să te caci pe pereții unei expoziții de artă și să tai bilete, dacă e cineva interesat, sau să te caci pe oricine apreciază asta și aveți un contract privat , sau o acceptare tacită.

Eh, in cazul ăsta, domnu’ Gheboasă, nu înjura ca la ușa cortului pe străzile Clujului de capul său.

Concertul cu pricina are un nume, un organizator cunoscut și un program de divertisment, din care el făcea parte. Presupun rezonabil că repertoriul dumisale este cunoscut și agreat de organizatori care poartă oarecum răspunderea pentru ceea ce se întâmplă.

În cazul de față, omul n-a înjurat oameni întâmplător pe stradă, adică nu e calomnios, nu le-a tulburat el liniștea, iar dacă le-o tulbură concertul , acesta a primit autorizație, se pot adresa primăriei .

Adrisantul amenzii este greșit – jandarmeria trebuie să discute cu organizatorii, dacă are plângeri pe temă, acesta nu este un caz individual de manifestări obscene și tulburarea liniștii publice.

Sigur, sunt copii care ascultă asta. Clujenii pot cere interzicerea festivalului – și renunțarea la beneficii din taxe, chirii exagerate și ce se mai întâmplă pe acolo, sau pot incerca negocierea programului cu organizatorul.

Pe partea cealaltă și lăutarul face o țigăneală și sare cu handicapul social la vedere, că ba dimpotrivă amenda aplicată lui este rasism, iar chestia asta îmi stă pe nervi un pic.

Nu, nu e rasism, e jandarmeria, așa înțeleg ei legea și ordinea, de unde și titlul. Și nu numai ei, organele de ordine și cenzură. Pe vremea mea toți ăștia mai mari / celebri, care cântau versuri obscene, chiar înainte să îl pedepsească pe Dani Mocanu, un alt exemplar remarcabil pentru caracterul discutabil și reprobabil al versurilor lui, au fost amendați. Și BUG Mafia și Paraziții. Au avut meciuri cu CNA ( Consiliul Național al Audiovizualului – nu știu dacă mai există ăștia ) iar ei nu erau țigani, dimpotrivă au declarat public în muzica lor , la vremea aia, că urăsc țiganii – deci se manifestau ei rasist.

Nu e nimic special cu privire la interpret, ci la opera lui . Deranjează.

Cântau și pe vremea aia alții și mai urât, și mai antisocial, doar că o făceau mai prost și nu aveau așa mult public, așa că erau ignorați, că și instituțiile statului vor doar acțiuni de impact și rezonanță, nu vor să muncească mult și cinstit, doar să rămână în memoria colectivă, că uite, bă, i-au amendat pe cei mai cunoscuți, deci sunt ai dreacu’.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
8 months ago

Era primul lui concert? Unde sunt amenzile de la restul concertelor?

Sau se dau asa amenzi la intamplare dupa pofta jandermeriei? Nu e legea aceeasi? N-a mai observat nimeni pana acum in niciun oras ca e vulgar si rasist? Cum e posibil cand by default la concert sunt mobilizati jandarmi?

Stropic
Stropic
8 months ago

A cantat la saga festival acum cateva luni – oricum, nu chiar anonim – au fost vreo 100 si ceva de mii de oameni.

Melodia aia am auzit eu de ea acum vreun an cand a cantat fara aprobare in centrul brasovului si a fost se pare huiduit de diversi – amenda 0 oricum, chiar si fara autorizatie.

https://m.ziare.com/manelistul-gheboasa/manelistul-gheboasa-alungat-piata-sfatului-brasov-copii-1772694

animaloo
animaloo
8 months ago

io is bucuros ca nu stiu astia engleza ca isi luau amenda si Alestorm ca au injurat 🙂

Catalinx
Catalinx
8 months ago

Ce nu stii, nu te poate deranja.