Oare, domnu’ Isărescu când iese la pensie

La pensie din aia bună, că omul câștigă vreo 100k lei pe lună, că deh, cine împarte ( banii) parte își face. Nu-i contest meritele, omul e geni(t)al, doar că mereu a avut un ochi împotriva poporului din care face parte.

Am zis în mai multe ocazii ce-am avut de zis cu privire la politicile financiare și părerile despre ce-ar trebui să facă românii și cum ar trebui să-și trateze aspirațiile.

Acuma, na, între timp, am luat la cunoștință că mai mulți amici din Drăgășani, au ajuns să lucreze la dumnealui la plantația de viț Banca Națională, după cariere de succes mai bine nu spun unde, care-i recomandă din plin. Cum ar veni că se cunoaște om cu om și trebuie să avem moderație în discurs.

Precum spune și dumnealui, mai recent. Că nu vrea tărăboi, că să se ocupe alții; dumnealui a spus altceva, ca-n totdeauna. Anume că majorarea taxelor va scădea prețurile, prin scăderea puterii de cumpărare – dacă eram politician, spuneam temperarea ei, că prea cumpără românii de toate, au crescut prea mult prețurile la alimente, îmbuibații ăștia.

Dar domnia sa e preocupată de inflație și ce mod mai bun să scazi indicele prețurilor de consum decât să le iei oamenilor banii cu care cumpără; na, Ilie! O să ajungem să se dea totul gratis, dacă ne ia statul tuturor banii cu care ne batem joc de situația economică a țării, împingând inflația asta până-n pânzele albe. Păi noi nu ne gândim un pic așa, când dăm banii pe toate prostiile ?

Băi, tehnic și teoretic, omul are dreptate, e profesionist, ce dracu’. Practic, se împușcă doi iepuri cu același glonț – și inflația și deficitul bugetar – bine, glonțul e plătit de noi, dar na.

Dar nu asta m-a amuzat cel mai tare ci următorul panseu, pe care l-am copiat și îl redau pe de-a întregul pentru posteritate:

“Un al doilea element este, după părerea mea, este această iluzie cu statul minimal. Românii vor stat minimal. Nu vor stat minimal, vor impozite mai mici ca în orice ţară.

Ce firmă, ce persoană fizică vrea impozite mari?

Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educaţie, cu spitale şi aşa mai departe. Acestea sunt servicii publice sau activităţi publice care sunt costisitoare. Tot timpul au fost subevaluate.

Observ cu durere, ca român, discuţia continuă cu statul minimal, cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB?

Nota mea : În mare, ce să și faci din numai 75-80 de miliarde de dolari pe an…. Corect ar fi să încaseze statul 100% din PIB, cum adică numai 27%. Bine, au o problemă cu colectarea, nu cu impozitarea, dacă ajung doar la suma asta.



Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecţie de piaţă şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci.

Uitaţi-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanţate. E diferenţă mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie”, a mai transmis Isărescu.

Isărescu la NewsWeek ,circa 2023

Și treaba asta e de comentat punct cu punct.

Românii vor stat minimalist în sensul că nu mai avem mult până reușim să îl avem și pe ăsta în formulă completă, dar plătim premium pentru el. Suntem un pic sub. E ca la Euroins, pentru înțelesul domnului Isărescu. Dacă primim servicii de cacao, vrem să plătim și asigurarea socială cea mai ieftină pentru ele.

Da, românii vor autostrăzi, educație, spitale – nu știu cât mai departe – ASTA REPREZINTĂ STATUL MINIMALIST. Nu prea vor instituții sinecuriste, sau securiste, sau pula mea și alte servicii nesolicitate și inutile dar care există.

În mintea lui Isărescu infrastructura de bază pentru transport educație, spitale, și apărare, urgențe, aș adăuga, reprezintă luxuri – ĂSTA E STATUL MINIMALIST PE CARE NU ÎL AVEM, FUTU-I ANAFURA MĂ-SII DE ECONOMIE ȘI POLITICĂ, DAR PLĂTIM LA EL DE O GRĂMADĂ DE TIMP, că nici eu nu mai sunt tânăr.

Sunt de acord că trebuie să ne revenim, dar dacă ne revenim ca Vestul Europei, care se scufundă în taxe, o să belim pula ( mă rog, nu Isărescu, el probabil că o să fie OK), doar unii dintre noi, majoritatea.

Pentru că Vestul e strangulat de taxe , politici socialiste si înoată în corupție și ei, dar sunt oarecum bogați mai au de unde.
Românii abia acuma scot capul din piscina de căcat, iar Isărescu e acolo cu bățul: ia uite, bă, ăștia vor să respire: taxe, inflație, impozite ca-n vest, ce e cu privilegile ăstea .

Problema e că găleata de apă rece deja curge în capul vesticilor de ceva vreme și nu se trezesc – e OK, acuși intrăm și noi sub duș, dacă ne aliniem la politicile ălea.

Mai vorbește de evaziune și neîncasare. Păi, băga-ne-am pula în ea de evaziune si politică fiscală, tratezi evaziunea mărind taxele, ca să îi protejezi pe ăia care evită taxarea oricum? E o chestie.

27% din PIB taxe e deja mult raportat la ce se întâmplă, considerând că multe investiții în infrastructură sunt făcute cu bani europeni – România fiind beneficiar net de la bugetul uniunii. Putem să consultăm și noi o listă transparentă cu cheltuieli, alocări bugetare – adică pe ce se duc banii ăia 27% încasați, dar mai la firul ierbii așa?

Dar, trecând peste asta, Avem TVA 20% ( cu excluziuni, OK ) , avem impozit pe dividende 8% – suntem deja la 28% minus excluziuni. Avem contribuții la sănătate puse pe orice venit – unde e domne sănătatea publică, am fost la dentist la privat, avem taxe de drumuri, avem taxe in carburanți, avem taxe pe energie, avem impozite auto – minus excluziuni;

avem impozit pe profit 16% pentru companiile mari – aaa, nu fac profit? NUMAI ĂLEA MICRO O DUC BINE? BĂ DE DĂ-MĂ DREACU!

Oriunde te uiți citești că România e codașă la încasarea taxelor deja impuse. Eu le plătesc pe alea, de exemplu, dar nu e bine, că trebuie să impună mai multe, că doar unii pot fi convinși și constrânși să le plătească .

Domnu’ Isărescu a bătut deja toate recordurile de longevitate, sunt curios dacă se întâlnește în secret cu Iliescu și discută tehnici de întârziere a îmbătrânirii.

Legat de care, acum o vreme, domnu’ avea un pic altă părere de taxe de business . Când erau cumva împotriva dumnealui.

Merge bine Mar SRL în ultimii ani. Mai bine cert decât în 2014, când avut o creștere de turnover dar nu si de profit. Mdeh.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments