ANAF vrea multe taxe, multe venituri , dar de făcut ce face pentru ce are deja de încasat, conform legilor în vigoare?
ANAF vrea impozite pe darul de nuntă, ANAF a cerut și a obținut impozite pe bacșiș – gen ce pula mea?
ANAF protestează că sunt nemulțumiți. Spontan, toți odată, ei opresc lucrul. Perfect. Să spună până când, mai exact.
Am fost la un niște restaurante prin București că am avut niște treabă. Frumos, civilizat bonul fiscal, mai jos cu opțiuni, cât vrei să lași bacșiș, recomandat 15% – se știe, e inflație, bo$$, ce vrei. Foarte bine.
Că să pună suma totală pe card.
-Ia stați așa un pic. Păi nu. Eu vreau să plătesc bacșișul cash , că sunt un pic supărat pe statul român și bacșișurile lui din taxe, ce ziceți?
[M-am sucit, că înainte eram supărat pe chelneri și restaurante și voiam să plătesc totul pe card, transfer bancar, fiscalizat, corect – bă, nu că zic, dar în ultima perioadă când merg prin România pe la locanțe, sunt plăcut surpins, în general, de serviciile oferite și calitatea chelnerilor – e drept, ajută și serviciile de calitate în scădere în UK ]
-Da, și noi suntem toți supărați.
Păi așa.
La alt restaurant, pe la 1 noaptea îmi spune o doamnă că nu merge așa, că ei scot oricum bon de casă , că vin ANAFI undercover, lasă bacșiș cash, ca mine așa, și pe urmă se întorc să vadă dacă s-a bătut bonul de casă.
-Doamnă, faceți ce vreți, eu îmi fac partea mea din treaba asta, uitați aicea banii cheș, nu știu ce faceți cu ei mai departe, mie nu-mi trebuie bonul că mă grăbesc, dacă aveți nevoie să-l scoateți, firește că nu mă opun.
Dacă anafii fac controale la 1 noaptea, n-au decât, așa le trebuie, la muncă, nu la întins mâna!
Aparent e suferință mare la ANAF București. Nici eu nu pot să cred…
„Nu pot să cred!”
Marcel Boloş a vrut să vadă cum se lucrează în instituţiile din subordinea Ministerului Finanțelor.
La ANAF Sector 3, angajatele dintr-un birou i-au arătat ministrului că au birouri din 1997, că printează documente cu o imprimantă care oficial a fost casată şi că nu au hârtie.
„Doamne fereşte”, a spus în repetate rânduri ministrul, făcându-şi cruce, scrie news.ro.
de pe hotnews.
- „Nu pot să mai stau cu biroul ăsta, uitaţi-l cum arată. Este din ’97 biroul ăsta. Este de la înfiinţarea Trezoreriei”, i-au spus angajatele dintr-unul dintre birourile vizitate.
- ”Scaunele sunt ale noastre. Sunt cumpărate de noi, să ştiţi”, i-au mai spus angajatele, moment în care ministrul și-a făcut cruce.
Insuficient – corect era ca replica să vină – OK, care este bugetul de achiziții al ANAF Sector 3 pe anul 2023? Dar pe anul 2022 . Putem să accesăm aici lista de achiziții publice a ANAF București pe 2022.
Văd acolo:
Ar trebui să ne uităm pe toate listele de achiziții din ’98 încoace la furnizare mobilier să vedem ce sume avem – aici sunt 130,000 de lei – un birou poate fii achiziționat și la un preț de 1000 – 2000 de lei, depinde ce lux vrei , daca vrei să înlocuiești vreo vechitură din ’97, suma asta e suficientă. Un scaun de birou poate fi achiziționat cu prețuri de 600-1000 de lei. Eu am mai ieftin, dar nu-s șef la ANAF să-mi permit din alea bune. Deci 2-3000 de lei de om, deci ar trebui să vedem ce mobilier s-a achiziționat și pentru ce scopuri, în valoare de 130,000 de lei. Pe scurt, eu văr acolo un buget de milioane de euro, pentru ANAF București – și pentru laptopuri și pentru sisteme de calcul ( separat, ce-or fi și astea), și pentru imprimante laser, și pentru multifuncționale, și pentru consumabile și pentru servisare aparatele astea.
De unde ar trebui să fim curioși mai întâi, în clar, care sunt sumele anuale bugetate pentru articolele de care se plâng angajații statului că le lipsesc și unde sunt, cum arată articolele achiziționate de bugetul cheltuit. Și după aia să luam în considerare aspectele lacrimogene de făcut presă și văicăreală la cafele.
Mâna pe muncă!
Sorry de offtopic, vreo recomandare pentru cineva care poate consilia in privinta celei mai bune forme pentru un contract de freelancing cu venit variabil (o luna poate sa fie 0, alte luni xxxxx ) ?
Pana acum mi s-a zis de Solo. Sunt si altii mai ok?
Nu sunt sigur de întrebare, dar un contabil trebuie să știe detalii de genul. Nu știu ce e Solo și ce urmărești exact.
După mine , in România , dacă depășești 25k euro pe an SRL micro. Este ne important câte luni cum . Pe an conteaza. Sub 25k poate avea sens PFA , dar dacă câștigi sub 25k Euro pe an poate e mai bine să îți găsești un job ca lumea, dacă nu cumva ești o doamnă respectabilă, cu responsabilități casnice , copii…
Jobul ramane si e peste 25k.
Am primit un contract de freelance sales agent unde o sa fiu platit doar din ce vand, de la unii de fac un soft. E pur noroc, as putea vinde de 5.000 euro, as putea vinde de 50.000.000 euro, d-asta si intrebai, ca nu stiu la ce sa ma astept. As putea vinde si 0… Ei imi dau doar comision din ce vanzari le aduc.
Solo.ro e un site de zic ca fac ei de toate pt tine, pt un anumit pret.
Văd că lucrează doar cu PFA. Sunt taxele mari,dar suspenzi activitatea și are costuri mai mici de administrare. Cel mai simplu așteaptă până faci primele vânzări să vezi ce și cum merită și te orientezi. La fel și o firmă de contabilitate – firma care se ocupă de contabilitatea mea ( am dat niște procuri la început) și fac și relația cu ANAF/ ONRC , payroll, alte sfaturi, mă ajută și cu integrarea e-factura prin smartbill, că încă n-am avut timp să văd ce e cu semnătura electronică a pizdii, adică am cumpărat una de la niște hoți și e… Read more »
Ms mult pt info. Cel mai simplu așteaptă până faci primele vânzări să vezi ce și cum merită și te orientezi. Pai pot semna cu ei inainte de a face pfa/srl? Ca vineri avui interviul, sambata mi-au trimis deja actele sa semnez cu ei. Pe contract mi-au lasat loc de semnat ca Freelance Agent. Dar pe Non Disclosure Agreement au trecut ca intelegere intre compania lor reprezentata de CEO&Co-Founder, si compania … reprezentata de …. (si urmeaza sa completez eu. lol, pe pfa/srl iti dai tu denumirea la ce esti? :)) Ma pun si eu CEO&Founder la mine la pfa/srl… Read more »
Ah, credeam că e aceeași companie la care lucrezi lol, my bad. Discuta cu ei vezi ce se poate. Problema e așa. La PFA plătești 10% taxe pe venit+ 10% pentru CASS , până la încasări de ( 198000 de lei pe an ) circa 50k euro pe an , pe urmă ss plafonează, + 25% pana la plafonul de cam 80,000 de lei ( cca 16,000 de euro, pe urmă e plafonat). Peste 300,000 de lei ( 60k euro) trebuie să plătești TVA, dar dacă vrei să deduci TVA poți doar 50% . Adițional, asta nu îți spune nimeni,… Read more »