Războiul Vestului cu Rusia , faza pe Africa

M-am tot gândit și m-am gândit că ”dar de ce, totuși o fi Macron așa moale cu Rusia și mi-au venit în cap mai multe motive legate de afaceri directe ( Renault, Total, Danone, …) – la care Franța a renunțat parțial, dar n-am văzut atunci ( am observat, ca tot prostul, mai recent) fitilele din Africa, unde Franța e înfiptă bine dă tot, cum se spune.

La cum văd eu lucrurile, fără a mă pretinde analist politic, în Africa se întâmplă niște revoluții și eliberări pe sistem democrația adusă de americani prin cine știe ce văgăune cu resurse, doar că nu chiar democrație, dar nici aia pusă în proptele de vest nu era chiar pe bune.

Dincolo de sarcasm , loviturile de stat militare, ca cea din Mali și Gabon, au posibilitatea, sau riscul, depinde de unde ne uităm , să producă niște eliberări, dar nu în sensul de populație liberă , ci de eliberări de poziții de stăpânit, de țâțe de muls, pe care stau europenii, în special francezii, cu amândouă mâinile.

Ne place să vorbim fals despre o lume liberă cu state independente, însă națiunile sărace sunt încălecate corporatist, iar vestul suge resurse neexploatate din fostele colonii, sub eticheta de ”fair-game” a unui sistem capitalist – sub suzeranitate europeană, dar orișicât, orice e mai bine decât dictatură?

Franța are peste 200 de companii care operează în Mali, la unele am lucrat pe altele le știu că au fost clienți ( industria extractoare și de minerit) ai companiei la care am lucrat. La fel si in Niger, uraniul ăla nu se produce singur. Ultima lovitură, din Gabon, ii arde la linguriță tot pe francezi. Desigur , demorcația e amenințată, Bilibunga ăla al gabonezilor, era la al treilea mandat, mai înaintea lui a fost tac-sau, o familie de luminați toți aleși democratic, unul după altul.

Li s-a luat de la atâta democrație, ia mai lasă și pe alții să mai câștige, și un gurac! la presa franceză, că sunt sătui de propagandă, cam cum li s-a închis gura agențiilor de presă rusești când a început tămbălăul cu Ucraina.

Sigur, nu suntem în al treilea război mondial, încă nu se bate fiecare cu toată lumea, dar, cam aia e , Vestul cu Rusia, dacă nu Vestul cu Estul, faza pe Africa, stagiunea Sahel.

Ai noștrii zic că e mai bine cu noi, europeni, americani spălați, dar uite că aia de la țeava de petrol, sau coada cazmalei s-au săturat de bine ce le este și de democrație – că le-a cam ieșit prin cur, și de vinele că totul e din cauza lor că sunt leneși, avari și proști. Să puie mâna pe muncă și să nu se mai vaite atâta.

4.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments