Sugestie de cadou de ziua unui biciclist

Am condus și vericica asta, nu mult, câteva miuțe de kilometri, vreo 4, de gust, în jurul casei.

Am zis de curând că în general bicicliștii cu care mă întâlnesc prin sate sunt mai puțin deranjanți decât ăia legendari de prin orașe mari, ”civilizate”.

Problema, la țară, e că mai des sunt invizibili, noaptea. Nu toți, dar nici nu e nevoie să lovești 100 ca să fie rău.

Motivele sunt două clasice.

  1. Mai circulă noaptea și în afara localităților, lucru care e absolut OK, atâta că nu există iluminat public în câmp, la fel de normal #numaiconsumațicurentaiurea.
  2. Nici în toate satele iluminatul public nu este exemplar. Nu știu dacă e de dorit sau nu, sau normal, dar e de așteptat la densitate mică de case – cineva trebuie să plătească curentul ăla – dar pe scurt, dacă lumina e insuficientă sunt probleme.

Ce se vede în clipul de mai jos e din perspectiva unei rable care nu are cele mai bune lumini , dar nici cele mai proaste – anume – n-am faruri cu led, sunt Xenoane pe fază scurtă, halogen pe lungă, nu sunt cele mai noi, dar farul nu e mătuit, e relativ recent lustruit și lăcuit. Luminile sunt peste media din România ( și de oriunde, cred), în ciuda cum se văd filmate de camera martor . Am condus destule rable și noi și vechi ca să știu asta.

Prin urmare , alți șoferi văd și mai puțin decât mine.

Dacă ar fi după mine aș deschide geamul și l-aș ruga pe om să ia în calcul faptul că e foarte puțin vizibil și se pune în pericol, însă în România lumea se enervează repede dacă percep că le reproșezi ceva, indiferent cum pui problema, iar pe partea aia fiind soția, prefer să îi las în ale lor .

Soluția mea, pentru mine este să conduc mai încet acolo unde nu pot folosi faza lungă și percep un risc de situații de genul, dar nu-s nici eu perfect.

Eu nu mai am bicicliști în familie. Copiii se plimbă în jurul casei și nu noaptea, dar cu cine vorbesc încerc să le explic omenește că este esențial să fie vizibili, cu excepția cazului în care merg la furat, caz în care e de înțeles, toți trebuie să ne asumăm riscuri.

Dacă ai un cunoscut care biciclează așa și-l vrei în viață, fă-i cadou o vestă și măcar un catadiopru de ziua lui. Serios. Ceva de genul:

-Am observat că mergi seara cu bicicleta cu nimic luminos pe tine și vreau să ”la mulți ani„ mai degrabă decât la puțini.

4.8 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
7 months ago

4000 de km nu e chiar puțin.

Doru Vlad
Doru Vlad
7 months ago

Luat de la Kaufland set de lumini cu acumulatorii la oferta 49 de lei ce mai aveau prin raft. Fusese 130 prețul intreg.Am golit practic locul. S-au bucurat românii de zici că le-am dat cadou Tesla! Plus cand vecinii au văzut cat de vizibili sunt și de unde au avut, n-au avut au scos si ei banul. Asta plus reasfaltarea si amenajarea drumului prin sat le-a dat un pic de gândit și nimeni nu vrea să ajungă muscă pe parbriz. Și da acolo oamenii cat de moldoveni or fi tot poți să mai discuți cu ei. În Constanța deja suntem… Read more »