Zis și Ciolax.
Să luăm de la bogați și să dăm la nevoiași, motto-ul PSD, dar nu prea.
Am citit draftul modificărilor legale, în afară de futaiurile cu impozite pe venit/ profit de dacă n-ai șapcă, dacă ai CAEN nu știu de care, dacă ai profitabilitate nu știu de care => să luăm banii la ITiști, ce să mai.
E OK cu asta, s-au prins fraierii că și-așa nu votăm cu ei, no probs, am un post de taximetrist aici pe Londra care mă așteaptă. Mă rog, nu chiar, mai mult pă Spanea, Franța, Croația , Elveția și pe unde se mai nimerește.
Dar să vorbim de taxa pe bogăție.
Era vorba că se va aplica la chiaburii cu MAI MULTE proprietăți, acuma nu mai contează, ai casă mare, frumoasă, dă banii încoa.
Anume, e doar la clădiri rezidențiale – demolez tot! las terenul chel mai ia pula impozite – nu la terenuri sau la ALTE TIPURI de clădiri. Să n-ai casă mare, sau bloc pe numele propriu.
Treaba asta e amuzantă, că unii dezvoltatori imobiliari aveau blocuri întregi pe numele lor, da mai multe. Legea asta le cam dă la temelie, în primul rând lor.
Ca să fie clar – NU O APROB NICICUM – dar cetățeanul obișnuit, civilu’, cum ar veni, nu prea e afectat până la un nivel. Nu- multe locuințe în România peste 500,000 de euro, dar numărul nu-i chiar zero.
Treaba e așa. Dacă ai un apartament dă lux ( nu prea am văzut prin România , dar poate există) sau o viloacă de 600,000 ( 100k+) în România, pe numele și prenumele tău, o să plătești 0,3% * 100k eur, adică 300 de euro pe an. Nasol, dar nu mori. Totuși, dacă le ai și tu ca majoritatea , pe numele tău și prenumele al tău și al soțului/ soției – e altfel vă puteți întinde până la 1 milion de euro, vezi sintagma ”după caz”.
Problema mea cu asta nu e aici, ci că li se aplică doar omuleților – firmele sunt OK, ce pula lui satana . Întrebarea ar fi ce face statul de banii ăștia ? Ca și în UK, no probs.
În UK plătesc 2500 de lire pe an impozit la o casă, nu de bogat ce sunt, de casă ce am și dacă aș locui în chirie – că e alt sistem .
Singura problemă e că în timp 500k ăștia de euro se devalorizează și luxul nu mai e deloc lux, vorbim în 10 ani.
Acestea fiind spuse, pentru investitorul pă persoană fizică Vanghelie, care are câteva blocuri pe numele lui e un pic de apă la genunchi. Nu multă dar e. La 1 milion de euro, ai 3000 de euro pe an.
Aia cu mașinile mi se pare vrăjeală. De imagine, să știe sărăcanul că uite, statul ia pielea de pe bogații care se afișează cu mașini scumpe. Rablele peste 75,000 euro sunt impozitate 5 ani cu 0.3% din ce trece peste. Ai mașină de 100k, ai 75 EUR pe an taxă. Pula mea, eu plătesc impozit auto 500 de euro la rabla mea de nici 10k EUR nu mai face, pentru că motor mare LUX, tată , poluare, ăstea.
Ăia care își iau rable de 100k sunt măcar hibride cu numele, au impozitul ăla normal înjumătățit numai de acolo, le mai bagă ăștia 75 de euro înapoi, să fie. Pistol cu apă. Dacă aș avea 100k de dat pe rable aș da, și poate am că dacă vor să ia impozit pe profit 16%, nu știu cum să zic, dar 75 de euro pe an x 5 ani , e mai mic decât 16% pe 100,000. Nu? Din ochi așa pare.
Nu prea am auzit de case sau apartamente pe firma. (sau nu stiu eu) Majoritatea sunt pe persoana fizica, iar respectivul immobile e de cele mai multe ori, intreaga lor avere. Nu m-as agata atat de mult de noile masuri anuntate. Nu par atat de groaznice pe cat suna. Cel putin eu unul nu cunosc pe nimeni cu o casa mai scumpa de 500k euro. Or fi, nu zic nu, doar ca sunt mai rari. Si mai e un aspect: impozitul ala se calculeaza la valoarea casei din grila notariala ? Nu de alta, dar stim cu totii cum sunt… Read more »
Nu prea am auzit de case sau apartamente pe firma. Eu da, dar nu mă refeream în special de case ale unor persoane fizice externalizate pe firma, e vorba de altceva, anume impozitezi / penalizezi omul / persoana fizica la acumularea de avere pe persoana fizica – stii cum folosesc romanii imobiliarele pe post de investitii, in loc de fonduri mutuale si bursa, ca ce e in mana nu-i minciuna, nu? Dar nu penalizezi acumularile corporatiste – sa zicem o firma care cumpara 5 blocuri si le inchiriaza pentru bani, sau le tine sa se aprecieze si le vinde inapoi… Read more »