Paradigma șpăgii – în ce cheie citești arestările de la spitale?

Știrile cu privire la arestările de la spitalul Marius Nasta induc în două direcții, cred eu, potențial inexacte.

Ni se spune că medicii câștigă acum salarii mari, de mii de euro, cum ar veni că șpaga nu este justificată.

Meh. Și da și nu.

Dacă mă întrebi pe mine, șpaga nu era justificată nici înainte. Unul din motivele pentru care nu sunt medic. Nu pot sa iau șpagă pentru a-mi face meseria. Alții pot, înțeleg, eu nu.

Pe de altă parte salariile de mii de euro nu prea sunt mari. Știu retorica cu au ales meseria asta, nu i-a obligat nimeni. OK. Nu susțin altceva decât că ar trebui arestați, pedepsiți, să li se interzică dreptul de liberă practică, etc.

Cu toate astea, salariile NU sunt mari. Dacă vi se par mari nu știu ce meserii faceți voi și la ce nivel de calificare, dar fie sunteți fraierii sistemului și lucrați pe mărunțiș in timp ce alții trag grosul foloaselor muncii voatre ( vedeți? presupun că sunteți competenți naivi) , fie sunteți niște incompetenți cărora sistemul actual preferă să plătească un salariu cinstit decât șomaj.

O să o pun altfel . Munca mea este relativ la fel de calificată și specializată ca a unui chirurg și îmi place să cred că îmi fac meseria cu profesionalism similar.

Cu toate acestea munca mea are o utilitate relativă inferioară, că nu salvează viața nimănui, uneori o îngreunează ( înlocuit jobul și șomaj ).

Din poziția a ceea ce fac, rareori am capacitatea și poziția de a salva ( într-un mod cu totul indirect) vieți.

Cu toate acestea , mie acum , un salariu de 15,000 de lei mi se pare jignitor. Îi iau familia în pulă oricui mi-l propune.

Voi, lumea , credeți, credem, în general că medicii TREBUIE să accepte salariile astea și să le și considere mari, pentru că așa crede restul lumii, raportând, probabil la veniturile lor.

Lumea e liberă să creadă și să vrea ce dorește, dar Vadim avea o vorbă.

Perversitatea incepe abia de aici încolo.

Statul ȘTIE cum sunt salariile astea. Prin asta înțeleg managerii tehnici și politici. Că și guvernanții fură. Ei știu că un doctor competent merită mai mult și într-un fel sau altul va obține .

Prin urmare facilitează UN ANUME fel. Dacă face salariile 15000 de euro, nu lei, trebuie să le plătească de la buget.

Dar nu asta e șmecheria cea mai mare. Când le plătește cetățeanul direct din teașca lui, nu e că economisește cheltuieli bugetare și reduce taxele la principiul “user pays” – asta e un efect secundar.

Efectul primar e legat de faptul că combină niste medici sa se supună unui sistem politic corupt.

Imaginează-ti că spitalele ar fi pline de medici competenți plătiți cu 15k euro pe lună , nu lei.

Oamenii competenți lăsați liberi au defectul că creează o societate perfecționistă – încep să vadă lucruri care nu le convin și nu acceptă coerciția sau abuzul de putere, își bagă pula.

La schimb , imaginează-ti o societate in care oamenilor competenți le e oferită doar șansa de a-și câștiga măsură competenței necinstit, ilegal. Acțiunile le sunt tolerate, chiar încurajate , tacit, ca să rămână în sistem, dar cu condiția să nu conteste leadershipul sau establishmentul, cum se spune.

O parte din elita unei țări redusă la o adunătură de șpăgari. E în mai multe domenii, ăsta e doar cel mai vizibil.

Nu sunt aici să le iau apărarea medicilor , nici să îi judec – mi-e silă de șpăgari, sper să putrezească în pușcării.

Doar zic – în contextul ăsta, crezi că doar 4 medici de la institutul cu pricina iau șpagă? Și cine crezi că sunt ăia prinși? Sau “prinși”? Eu in cheia asta aș citi .

4 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
7 months ago

Eu as citi altfel headlineul.
S-au identificat 4 fraieri care s-au pus prost cu sefu’ si sunt si in urma cu atentia

Stropic
Stropic
7 months ago

“Imaginează-ti că spitalele ar fi pline de medici competenți plătiți cu 15k euro pe lună , nu lei” – iti dai seama cata spaga s-ar da pt posturile astea? :)))) “Cu toate acestea , mie acum , un salariu de 15,000 de lei mi se pare jignitor. Îi iau familia în pulă oricui mi-l propune.” Niste observatii aici: Nu lucrezi in Romania – medicii astia da. Ca sa fie comparatia cinstita, zi tu daca e de ajuns 5-6k cat are un chirurg in uk la salvat vieti sa nu ceara spaga. Nu esti angajat. Si medicii sunt liberi sa aiba… Read more »

Catalinx
Catalinx
7 months ago

Niste observatii aici: Nu lucrezi in Romania – medicii astia da. Cu tot respectul, aveam -aproape- 15,000 de lei acum 10 ani in România, mergeam la interviuri de ceva in zona aia și nu eram mulțumit, că de aia m-am facut contractor și NU eram atunci la nivelul de profesionalism/specializare cu un medic specialist. Iar când am zis asta am luat în considerare strict oferte din Romania . Am foști colegi, care prin procesele naturale de seniorizare și schimbat companii au ajuns anul trecut în compania de la care am plecat eu pe salarii de peste 20,000 de lei ,pe… Read more »

Stropic
Stropic
7 months ago

“Cu tot respectul, aveam -aproape- 15,000 de lei acum 10 ani in România.” La medici ala e salariul de start al medicului la care se adauga garzi, sporuri bla bla. Apoi, are si niste dezavantaje jobul tau – instabilitatea – si nu doar privat vs stat. Da, IT se plateste mai bine poate, dar cine stie cata vreme o sa poti lucra pe acelasi lucru ca deh, lucrurile se schimba repede – nu atat de repede ca in medicina. Clar esti fortat sa inveti mult mai des lucruri noi decat in medicina. Nu pot fi 2 joburi la fel si… Read more »

Catalinx
Catalinx
7 months ago

Nu pot fi 2 joburi la fel si nu vad de ce medicii sa fie cei mai bine platiti din lume. Păi nu sunt ( in Europa) și nici nu am susținut asta. Nu cred că realizezi ce distanță este până la cel mai bine plătiți din lume. Am zis că sumele pe care le contabilizează lumea drept mari sunt doar in aparență, raportat la nu știu, salarii de mizerie ( valabil și pentru UK și pentru România ) pentru joburi slab calificate sau non-joburi. Eh, da se poate, nu? Aia cum pot sa traiasca fara spaga? Se oarecum poate.… Read more »

Stropic
Stropic
7 months ago

Asta e o teorie de cand lumea – ca daca ii platim bine bla bla. Pai hai sa facem un calcul. Pentru o singura operatie cereau 6000 lei – habar n-am cat oprea chirurgul si cat rezidentul, dar prevad procentul. Cate operatii au pe zi? La unul singur din ei a gasit in casa/cont jum de milion – cash, nu investitii, nu proprietati, nu masini etc. Doar asa jum de milion in cont sa fie acolo. Zici tu ca la 15k nu ia spaga? Tu intelegi ca omul se obosea sa ia sticle de bautura de la pacienti si sa… Read more »

0040
0040
7 months ago

Unii scot si 24000 euro/luna.
https://www.facebook.com/reel/1742866439522489

Cred ca n-a mai pus si spaga :))

Stropic
Stropic
7 months ago

Nu, e mai bine pt ca lumea NU DA la fel de des ca inainte, nu de la salarii. Ca isi permit sa mearga la privat, unii la viena etc si NU MAI dau – unii, nu toti, dar cati sa faca o diferenta. Nu are legatura musai cu salariul. Trebuie inteles ca spaga la medici nu e o exceptie – sa ii tremure mana sa zica bai, risc un salariu de 15k si libertatea pt spaga? Nu, nu i se pare ca risca nimic. Ca el a muncit sa ajunga acolo – acolo fiind cu jobul cu spaga. Cum… Read more »

Catalinx
Catalinx
7 months ago

Trebuie inteles ca spaga la medici nu e o exceptie – sa ii tremure mana sa zica bai, risc un salariu de 15k si libertatea pt spaga? Nu, nu sa ii tremure mana, ca cine vrea sa fure-fura oricum daca e cleptoman. Dar sa aiba macar sansa sa spuna, ba, tatică, eu trăiesc destul de binișor, în afară de munca apăsătoare, am bani de casă, mașină, bonă la copii, casă la copii mai încolo, eventual, vacanță mișto, amantă, dacă e cazul, că na, ăștia dau mai rar pe acasă, nu merge cu WFH – pentru ce să mai iau șpagă… Read more »

Stropic
Stropic
7 months ago

Hai sa o luam altfel, salariile au crescut cu nu stiu – 30%? 40%? Ceva pe acolo. S-a vazut vreo diferenta crezi in spaga? Crezi ca cerea mai putin unul din medici in ideea ca mai, am salariu mai mare de acum, hai fac o promotie si iau mai putin – nu deloc, dar mai putin sau mai rar. Asa ar fi si la un salariu mai mare. Ca sunt fix aceeasi oameni. Degeaba intra cate unul nou, il corup repede ceilalti. Ori il corup ori pleaca el. Nu e justificabila spaga cu ia uite ce salariu mic am. Slava… Read more »

Catalinx
Catalinx
7 months ago

 Crezi ca cerea mai putin unul din medici in ideea ca mai, am salariu mai mare de acum, hai fac o promotie si iau mai putin – nu deloc, dar mai putin sau mai rar. Mai putin sigur nu, ca elementul de risc din spaga se raporteaza la salariu. Daca e sa iei spaga si ai salariu de 5 lei, accepti sume comparabile, daca iti creste salariul la 20 de lei nu mai accepti sume comparabile cu perioada cand aveai 5 lei. Mai rar insa, cred ca da. Nu e justificabila spaga cu ia uite ce salariu mic am.  Inteleg… Read more »

Stropic
Stropic
7 months ago

“Mai rar insa, cred ca da.” Ce te face sa crezi asta? “Da, pai aici cred ca nu ai inteles tu.” Nu, tu nu ai inteles. Stiu medici care mi-au spus ca au primit la privat MAI PUTIN ca la stat salariu – salariu legal. Evident s-ar fi mutat la stat, dar nu se poate ca ghici ce – sunt blocate posturile. Nu e ca vai sunt salarii mici la stat si de asta se atrag oameni care traiesc din spaga iar la privat se duc cei mai buni si etici. Dimpotriva, ar vrea si altii sa vina chiar fara… Read more »