Am urmărit interviul de la UM Digi 24 cu Ciolacu, din care au făcut vreo 4-5 știri .
Omul e ceva mai inteligent decât l-am suspectat inițial, un mai bun negociator, cred și cred că prinde mai bine la public.
Eu nu-s de acord cu ce spune, n-o să-l votez vreodată din două motive clasice, primul fiind monstrul PSD cu care vine la pachet, al doilea fiind poziția mea față de genul ăsta de politică socialistă.
Însă, cu timpul, am învățat că părerea mea nu e musai relevantă sau reprezentativă.
Dincolo de părerea mea, politica și retorica lui sunt oarecum coerente. Nu-s de acord cu ele, dar sunt temele dumnealor și, politic, le exprimă mult mai bine și mai modern decât Victor Ponta, sau Dragnea – de Viorica nu merită să amintesc.
Tema principala a lui Ciolacu este concentrată în ținerea cu dinții de programul PNRR, pentru banii alocați – nu poți să-l înjuri pentru asta, e de înțeles.
Din punctul lui de vedere, nu poate obține suma asta încadrându-se în deficit doar din reducerea cheltuielilor bugetare sau de alte feluri. Cumva omul insinuează că e prins între niște forțe de presiune, pe partea de social, adminitrație, agenții economici ai țării, contextul războiului cu Ucraina și că trebuie să pună o parte din povară pe umărul românilor , iar din motivul ăsta are sens s-o pună pe umerii cărora pot duce mai mult și a celor care pâna acum au fost scutiți și beneficiază de excepții, după părerea dumnealui. O normalizare în sus. Că ”să nu fim ipocriți, că doar mergem mai puțin în concediu” – poate voi, eu vreau mai mult, că ”renunțarea la confort pe o perioadă determinată nu se compară cu sacrificiul ucrainienilor și că trebuie să fim empatici și să-i sprijinim și pe oamenii ăia”.
Băi, în ciuda faptului că nu sunt de acord cu optica asta spusă așa în general, pot să înțeleg raționamentul. Și sunt convins că oamenii care deja plătesc mai mult pot să și fie de acord mai mult decât mine. Eu cred și tot o să cred că ei apucă și privesc problema greșit – dar nu contează ce cred eu, în contextul ăsta, decât pentru mine.
Moderatorul o servește pe aia care ne doare, cu microîntreprinderile care o să plătească impozite mai mari – iar Ciolacu o împachetează frumos în sensul că ar trebui să înțelegem că acesta este un favor care nu e echitabil, nu numai față de el, că el treacă meargă, dar nu mai poate scoate capul în Europa fără să îl ia stăpânirea la rost ( dumnealui o spune cu alte cuvinte, mai aranjat) că de ce nu taie scutirile.
Iar în punctul ăsta, deși – REPET – nu sunt de acord cu ceea ce spune, nu îmi dau seama cât e vrăjeală și cât e adevăr, pentru că în niște chestiuni are dreptate.
- Nu există, în momentul de față, corespondent în Europa cu privire la taxare relaxată pentru microîntreprinderi. Dacă mă întrebi pe mine – FOARTE RĂU, AR TREBUI SĂ EXISTE, dar, din nou, părerea mea nu prea contează.
- Fără îndoială europenii au observat, că nu-s toți incompetenți, zic la nivel instituțional, că situația asta crează o concurență neloială în spațiul european. Și nu o spun conspiraționist că ar avea europenii ceva să nu trăim noi prea bine – că nu știu asta și în teorie ar trebui să se bucure dacă trăim din ce în ce mai bine și nu mai atârnăm la ei, în practică n-am cum să știu ce e în capul tuturor politrucilor.
Dar Europa vorbește în politicile publice de „level play field” – iar România nu prea e la același nivel, trișează un pic așteptările ălora, că ne place sau nu să recunoaștem. Și nu e o chestie de pedanterie și principii, e că se observă statistic niște fluxuri de persoane, deschideri de compaii și bani, am discutat cu o persoană care lucrează cu niște date pentru comisie despre care nu pot da detalii, decât spun că sunt vizibile niște trenduri ( pula mea, le-am observat și eu fără să am statistici la îndemână):
Este un fenomen ca românii care au activități întreprinzătoare sau de freelancing și contractează prin alte țări , lucrând și locuind în alte țări , sau preponderent în alte țări să-și taxeze activitățile în țara de domiciliu, chit că nu e țara de rezidență curentă, sau țara de prestare de servicii. Ce să zic, sună cunoscut, am auzit.
Mai este un fenomen, care a început de ceva vreme, ca freelanceri și mici întreprinzători din UE să-și deschidă firme în România, fără a avea efectiv activitate economică, sau vreo legătură cu România . Am luat la cunoștință și asta mai demult.
Cred că România , inclusiv Ciolacu, în principiu, se bucură de ”banii gratis” care intră în țară , la buget, chiar dacă profitul gros e rerutat – altfel ar lua pula în brațe și e și el conștient de asta.
Europenii ( și în unele cazuri, britanicii, heh) ale căror resurse și fonduri publice sunt consumate cu întreținerea ăstora ce aleg să-și plătească taxele în alte țări nu cred că au cum privi asta cu aceiași ochi, pentru că vorbim de un off-shore pentru fraieri.
Că, fie că-mi place, sau că nu, trebuie să recunosc, că în general în politica românească, iar PSD au fost cunoscuți pentru asta, s-a mers pe ideea de hai să-i lăsăm și ăluia mai mic posibilitatea unei combinații mici și luăm noi grosul ,nedereanjați defel.
Ori asta nu prea merge și nu e tolerabil, că strică societatea civilizată unde doar ăia barosanii au drept de acces la offshore și optimizări de taxe, plebii trebuie să plătească.
Mai este un fenomen de repatriere , care nu e foarte observabil în statisticile europenilor ăstora, că nu e semnificativ statistic și nici nu se întâmpla agresiv, anume de repatriere în anumite domenii – din ăstea unde omul beneficiază de scutiri, iar IT-ul este unul din ele.
Cunosc mai mulți oameni care s-au întors în România din țări, pentru IT cei mai mulți, dar și pentru alte activități întreprinzătoare care sunt taxate favorabil, în principiu pentru că acum piața economică din România oferă semnificativ mai mult decât acum 10 ani și lipsa de ocupare a ei e acută, tocmai datorită migrării.
Nu cred că e destul cât să se măsoare în România prosperitate economică și creșteri de buget din cauza asta, tocmai fiind și taxarea relaxată – dar cred, iar aici nu am date relevante, e doar o impresie personală, că mișcarea asta este benefică că mai recuperează și mai taie din brain drain.
Cred că trendul migrației este încă spre afară din România, dar logic e că condițiile ăstea cel puțin frânează din brain drain. Cel puțin.
După care, domnul Ciolacu știe că suntem toți cu un ochi pe Andorra – am un fost coleg care s-a făcut rezident acolo și taxează acolo, lucru pe care cred că îl voi face și eu când se strică de tot regimul – și ne spune că nu merge așa, că ăia sunt țară mică , oameni puțini, România e țară mare, nu ne iartă nimeni.
Addendum: Sunt presiuni și pe ăia să modifice taxele.
Tonul discursului este că ”bă, eu v-am mai cumpărat niște timp, dar direcția e asta socialistă și reformele agreate în PNRR asta prevăd, până la urmă – normalizare – în sus”.
Nu știu în ce măsură ignoră dumnealui că unii dintre noi, destui de mulți, nu suntem foarte impresionați de ce zice Europa. Nu că sunt antieuropean, dimpotrivă, dar au trecut, în ceea ce mă privește, vremurile la care România avea condiții și politici ATÂT DE PROASTE încât trebuia și era o rețetă bună să ia lumină de la alții ( n-a luat, dar zic așa). La treaba asta cu taxele, în viziunea mea, România ar trebui să servească ca exemplu ( mai puțin partea cu ANAF, șpăgi și abuzuri) , dacă nu cetățenii români cred că vor penaliza politicile proaste cum au făcut-o și anterior, cu pașaportul, că altceva mai eficient nu au – o parte dintre noi o să fim cetățenii nimănui, oarecum, și n-au decât să ne aștepte la vamă să încerce să ne ia banii pe școală și că plecăm din România, gen mult succes cu din astea.
Acestea fiind spuse, e probabil să fie mai mulți cetățeni care înțeleg lucrurile în felul domnului Ciolacu, decât în felul meu, că ăsta e statutul lor social, pe piața muncii și așa sunt ei formați.
Iar dacă poți privi lucrurile din paradigma socialistă, cel puțin din gură, retorica socialistă a dumnealui e mai coerentă și, mai ales, pretinde măsuri care să ajute clasa muncitoare să muncească, să aibă copiii și să obțină deduceri de taxe pentru îngrijirea copiilor. Lucruri pe care nu le-am auzit coerent nici p-aici prin vest. Bine, vorbe, dar așa câștigi.
Deasemenea, au luat la cunoștință în sfârșit că România taxează muncă cel mai tare din Europa și folosește argumentul ăsta, care este corect, pentru a sugera că trebuie să plătescă și ceilalți.
Nicicum nu se pune problema să plătească clasa muncitoare mai puțin. Nu o spun eu, vezi eliminarea scutirilor din agricultură și construcții. Tot acest lucru reprezintă indicația că retorica este o capcană și probabil încă o generație e pe cale să devină captivă promisiunilor PSD.
Dar, din păcate, nu văd în momentul de față un actor politic care să aibă un discurs mai convingător și o strategie, măcar aparent mai coerentă, și abilități politice mai bune.
Lol esti primul care spune deschis asta, e distractiv sa vezi oameni plangand ca vrea sa ii taxeze statul roman, ei uitand ca muncesc si chiar traiesc in alta tara si doar undeva in scripte apar ca entitate in Ro. La o bere cand am intrebat fix lucrul asta replica a venit brusc: -Da ce corporatiile cum fac? Din punctul asta nu mai ai cum sa porti o discutie e clar ca celalt are o pozitie de non negociere si nici un argument logic nu o sa il faca sa gandesca altfel cand explicatia lui e din sfera ” da’… Read more »
Foarte interesant interviul: Ciolacu din interviul acela pare altul decat imaginea pe care o aveam eu deapre Ciolacu.
E primul interviul cu el pe care il vad, iar acum incerc sa ma lamuresc de cum mi-am format impresia pe care o aveam de el, avand in vedere ca nu mai vazusem un discurs cap-coada al lui pana acum, ci numai fragmente.
: -Da ce corporatiile cum fac? Simplu, reduc profitabilitatea cat vrea pula lor si nu ai ce sa le faci, asa fac. Am lucrat la filiala romaneasca a unei corporatii de IT. Noi eram nearshore, toate contractele erau de fapt refacturari de la firma mama din Elvetia ( ma rog, pana ne-au luat indienii). Profitabilitatea STABILITĂ era 8% pe an. Pana au venit indienii si au redus-o la 4% pe an. Poftim, sa nu zici ca fabulez. https://www.listafirme.ro/infosys-consulting-srl-23351043/ IT, da? OK, Ăștia sunt țigani, hai să vedem mai spălați: Elvețieni vero, bine, maeștri în contabilitate și audit. https://www.listafirme.ro/deloitte-consultanta-srl-2626460/ 8.9% in… Read more »