In anul de grație 2021 anotimpul toamna , am plantat o viță de vie din soiul ăsta, pe românește îi spune Muscat de Hamburg.
Anul trecut a făcut doi struguri, unul mare și unul mic. Deja pe rod din anul 1. Bun.
Anul ăsta a făcut castronul din poza din feat – 3 struguri , și mai sunt 2 mai mici un pic, care stau să se coacă.
Se vede că trebuie să o tai. Am scurtat-o și vara asta , dar nu suficient, am vrut să văd unde se duce.
Mă uimește cat de bine crește la umbră – în fața ei, înspre sud sunt tui și un pom care nu știu cum se numește , unul cu mărăcini.
Firește că toamna asta am să înlocuiesc niste viță de vie din România cu muscatul ăsta că e incredibil de aromatic.
Am sa o scurtez de tot, îi las doar una , două joarde anul ăsta , ca să se întremeze rădăcina.
A și plouat, in UK, toată vara, cred că de aia a crescut atâta.
Mi se pare amuzant că țara asta ar putea face vin toate bun, aici mai în sud, nu la mama dracului peste tot. Cred că și cultivă viță de vie , prin Kent, citeam că sunt vreo 50 de podgorii care produc spumante care “rivalizează cu șampania franțuzească” – zic textele, probabil scrise de oameni cu papile englezești. Nu știu, n-am incercat, nici nu cred că am văzut undeva șampanie sau vin de Kent de vânzare. Când voi vedea, am să încerc, de curiozitate. Dar, pe cinstite, ce să și faci , de toate mai în sud, că e și Kentul ăla limitat.
Singurul lucru pozitiv la vita de vie e ca isi intinde radacinile peste tot si absoarbe excesul de apa din sol.
Partea mai putin placuta e ca in perioadele de seceta se intinde puternic iar radacinile ei pot afecta fundatiile de beton sau tevi/scurgeri….etc
Primul lucru pozitiv sunt strugurii, al doilea ar fi că îmi place cum arată. Dacă mi se dărâmă gardul e un risc pe care mi-l asum, cât și un alt lucru pozitiv , dealtfel.