O asemănare întâmplătoare

De unele lucruri nu-s mândru. De altele, da, altele mă amuză.

Ăsta e un reportaj ”România te iubesc” de Paula Herlo, unde sunt descrise mai multe investiții neperformante, cel puțin neperformante.

Acesta de mai jos e un centru cultural dintr-o comună din județul Teleorman , care are prioritatea numărul 1 – școala ( la evaluarea națională de anul ăsta, 4 elevi cu note mai mari sau egal cu 5 , din 27 – , 3 absenți 18.5% promovabilitate, adică – dar la centrul de cultură se doresc a se înființa activități ”literale” – se cere . Mai departe nu mai intru în detalii, urmăriți reportajul, dacă vă interesează, altceva mi s-a părut mie interesant.

Edificiul a avut un buget de 1.2 milioane de euro.

Unul similar cu un buget similar a fost construit și în comună la mine.

Eu credeam că e original, cu turn mișto, să se vadă lunca de la înălțime, dar nu, nu prea, s-au mai gândit și alții. Meh, asta e. Nu mai pare așa de deosebit când vezi toată poza…

În fine, la noi educația e top-top, promovabilitatea e mult mai bună, 71% – altceva, adică 5 elevi din 7.

Nu pun la îndoială bunele intenții, e o clădire mișto, dar cred că e o problemă de dimensionare anume , citez :

După finalizarea construcţiei, clădirea va fi una dintre instituţiile reprezentative în domeniul cultural din zona de sud-est a judeţului […] Va dispune de o sală de spectacole modernă, cu 500 de locuri, cinematograf , instalaţii de sonorizare şi iluminare performante. Se adresează întregii comunităţi locale.

Dar, presupun că e un raționament de tipul ”build it and they will come” pe un termen foarte. Foarte lung.

De tipul – comună atrăgătoare, caut locuitori. Odată o să ne întoarcem toți acasă, iar atunci o să ne prindă bine să avem un centru cultural. Altfel, dacă numeri locuitorii comunei, ăia care suntem domiciliați acolo, suntem aproape destui și un număr nu foarte mare, dar orișicât notabil de copii preocupați de cultură și educație.

O fi un raționament similar peste tot, sau altceva.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex2
Alex2
6 months ago

Nu mai visa, bo$$.

Nu se intoarce mai nimeni in sate.
Mai au o sansa asezarile rurale care au gaz+canalizare si sunt mai aproape de vreo resedinta de judet cu ceva industrie.

Restul… praf si pulbere… si tigani cat cuprinde.

Coboara din bula ta si ia pulsul de la firul ierbii. Nu mai visa situatii si intamplari utopice.

Fery
Fery
6 months ago

e din acelasi film cu salile de sport ale lui nastase si bazinele de inot ale lui udrea. cine e curios daca se folosesc sau nu, banii s-au dus, toata lumea happy. mai putin fraierii aia care platesc nota, aka taxpayerii din tigania, mare bulan ca nu mai sunt unul.