Pașapoarte: un serviciu românesc care zbârnăie și români veșnic nemulțumiți

Noi, românii, suntem veșnic nemulțumiți pe niște chestii , avem fixurile noastre, iar cu privire la altele suntem prea indolenți.

De când eram io mic am tot auzit lumea plângându-se că nu se eliberează domne, actele la timp, iar aici abordez în special pașapoartele.

Băi, serviciul de pașapoarte în România zbârnâie!

Dacă ar fi toate serviciile așa am fi cea mai funcțională țară de pe planetă.

Repet, ÎN ROMÂNIA, nu mă frecați despre cât așteptați la consulate și plm.

În România, emiterea unui pașaport se realizează în 5 ( CINCI ) zile lucrătoare de la depunerea actelor.

Depunerea actelor se face cu programare online, care de cele mai multe ori se respectă. Eu fac așa multe pașapoarte ( copiii mici, familie mare) și în 2 orașe, aproape că pot deveni autoritate acreditată de testare și verificare a calității serviciilor.

Calitatea personalului de la serviciul pașapoarte a devenit aproape ireproșabilă. Serios, oamenii ăștia își merită orice sporuri or avea.

Ai posibilitatea să primești actul acasă, ca și în alte țări, sau să-l ridici de la oficiu. Opțiune, nu obligație; e o diferență. Că de ce ai vrea să-l ridici de la oficiu? Simplu, ca să îți păstrezi pașaportul vechi fix până în momentul ( ales de tine) în care îl ridici pe cel nou, dacă ești ca mine și familia mea, călător prin spațiu-timp.

Plata taxei se face online – nu se mai face la CEC, la coadă și omor ca pe vremuri.

Dacă ești bou-vagon, ca mine, și greșești datele, aia e, mai faci o plată și ceri banii înapoi pentru prima.

Au unele probleme cu validările, de pildă, după ce am completat formularul și am cerut banii

înapoi am primit un email să validez cererea , iar linkul de validare zicea că cineva l-a accesat deja.

Nu contează prea mult. Banii i-am primit înapoi de la Imprimeria Natională.

În UK durează luni, MULTE luni, amicii mei mi-au zis cifre gen 4, 6 luni să primească primul pașaport la obținerea cetățeniei – și tot cam așa la schimbat. LUNI, BĂ.

Iar în România lumea s-a plâns că 2 săptămâni e mult, acum îi aud pe unii că și 5 zile e prea mult.

La final – au fost gata in 3 zile ( poți vedea online când sunt gata să mergi să le ridici , dacă nu ai solicitat livrare la domiciliu).

Jos pălăria!

5 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marian
Marian
5 months ago

Si la servicul de inmatriculari auto si eliberare/preschimbare permise, la fel merge treaba. Te programezi online si daca ai la tine actele pe care ti le enumera DPRCIV pe site-ul lor, in 3 min ai masina inmatriculata, pleci cu tablele sa le montezi pe hirb.
Plati online, personal surprinzator de amabil, treaba merge ca racheta.

animaloo
animaloo
5 months ago

cred ca sunt singurul care s-a enervat la pasapoarte. Pai plm bah, te duci sa te intalnesti cu organele statului roman si, dupa, nu ai nici macar un motiv sa te plangi? Adica totul sa mearga absolut snur, lumea sa faca si putine glume si singurul timp de asteptare sa fie minutu de stat la coada inainte de ridicarea pasaportului? inaccceptabil sincer, si interactiunea cu astia din stockholm a fost destul de decenta. Singura problema e ca nu acceptau decat cash intr-o tara in care nici nu stii cum arata cashu. Sau, parca, puteai sa platesti si online, dar nu… Read more »

Stropic
Stropic
5 months ago

Ca tot suntem pe lauda, as lauda si eu cum obtii acum cazierul.

Bai, jos palaria! Aplici frumos online si il primesti frumos tot online, fara ghiseu, fara nimic, gratuit.

Cred ca lumea care critica a prins alte vremuri – eu de exemplu tin minte ca prima oara cand am scos cazierul era musai in orasul de domiciliu, unde functiona un singur ghiseu cu program scurt, trebuia sa platesti taxa nu stiu unde la posta sau cec, dupa cerere tip etc.

Si nu vorbim chiar de 100 de ani in urma.

buntzi
buntzi
5 months ago

servicul de inmatriculari auto si eliberare/preschimbare permise, la fel merge treaba

Mie îmi expiră permisul prin aprilie. Era foarte convenabil dacă puteam să-l fac complet online, da’ cred că oricum trebuie vizită de-aia medicală #boșorog
Sper să fie ok.