Sunt fanul #1 al lui domnu’ Guda, despre cum să fii sărac cu bani

A scris omul o carte, lucrează la o aplicație despre cum să ții banii pe fugă – el zice altfel, nu-mi pasă. Și are un podcast , reclamă la carte și la aplicația care încă nu e gata și care zice el că te va îmbogăți.

Are câteva idei bune, mai bune decât aia cu să te zgârcești la ce apă bei, am să le menționez și e cinstit să-l apreciez pentru asta.

  1. Că la început de carieră și de viață de muncă cea mai bună investiție pe care o poți face nu e în acțiuni, bursă, cripto și alte obiecte financiare care-ți trec prin cap, ci să investești în tine, ca să poți face mai mulți bani.

Cu atâta lucru sunt de acord, e bine că o spune, lumea întreagă e așa cum e că suntem atât de limitați în competență și cunoaștere. Aș completa că mereu cea mai bună investiție dacă poți s-o faci este în tine CĂ PENTRU TINE TRĂIEȘTI, COAIE, nu să faci bani pentru bănci și mai știu eu ce. Cel puțin până faci copii, după care, dacă decizi asta, cea mai bună investiție este în acei copii, că ei sunt viitorul, nu profitul la bursă sau fonduri mutuale.

2. Din toți banii produși trebuie să și economisești. Oricât de puțin. Acest lucru este corect , din păcate poate fi imposibil, când la final de lună nu reușești să duci balanța pe zero, decât dacă dormi între cartoane. Și s-ar putea să ajungi atârnat de grindă dacă forțezi nota prea tare.

După care domnul vine cu 2 idei de aur despre cum să-ți obții independența financiară în 15 ani:

  1. Să investești tot timpul 25% din ce câștigi
  2. Să o faci cu un randament de 10%

Și doar în mintea lui acestea sunt posibile.

Am să fiu cinstit și-o să recunosc că nu sunt cel mai ordonat om, nu investesc 25% din ce câștig, cred – deși nu-s multe lucruri care mă împiedică să fac asta , dar să zicem că nu intenționez să-mi câștig independența financiară în 15 ani, am ratat demult borna aia , din alte motive , cum ar fi că a fost imposibil să investesc 25% în ceva ce produce bani ( altceva decât mine) pentru foarte mult timp, că unii dintre noi au facut copii la 24 de ani nu la 37, lol, că prefer să trăiesc decât să duc un război de independență de 15 ani. Aș putea investi jumătate sau mai bine, dar prefer să bag banii în casă, să trăiesc – mi-a plăcut asta – într-o casă mare ( de fapt) în mai multe, lol, ȘI SĂ MUNCESC PENTRU ASTA, decât să muncesc pentru independența financiară și să trăiesc cum visează el, într-un apartament de 2, 3, 4 camere și PESTE 10 ANI să-mi construiesc o casă din RANDAMENTUL portofoliului de investiții, gen du-te în pula mea, aștepți până la 48 de ani ca să te muți și tu ăntr-o casă, ca omul , iar până atunci îți exercți independența financiară trăind ca un șobolan în apartamente de București. Hei, nu o spun ca să jignesc pe nimeni – AM TRĂIT AȘA, este o exagerare, se poate trăi, de ce nu, dar NU IMI PERMITEAM MAI BINE. Sub nicio formă n-am trăit vreodată ca un șobolan , cu banii în buzunar sau la bancă și nici măcar nu-s vreun om care vrea să trăiască pe picior mare, cu aere de nobil sau ceva.

Întrebarea e pentru ce vrei independența aia financiară? Ca să stai în cutii de chibrite, să n-ai casa ta, să te muți din coteț în coteț în ideea de optimizare economică?

DACĂ asta vrei, ca om, cine sunt eu să spun nu, însă să o vinzi ca pe un model de viață…

După care randamentul de 10% să fie musai garantat. Omul are rețeta economică clasică – ETF, mai exact indicele BET ( bursa din Romania ), care pe ultimii 25 de ani omul vorbeste de randamentul mediu anual de aproape 13%. Nici nu-l verific. Aveți aici secretele economiei cu Guda.
Raportat la anul 2022, ultimul pe care cunoaștem randamentul, 25 de ani sunt din 1997.

Ce nu spune omul e că INFLAȚIA MEDIE ANUALĂ PE ULTIMII 25 DE ANI , ADICĂ DIN 1997 PÂNĂ ACUM, BĂ GUDO, A FOST DE CIRCA 18%.

Cum are veni că dacă investeai în indicele BET al pizdii în ultimii 25 de ani nu erai niciun independent financiar, ci aveai mai PUȚINĂ VALOARE ( EQUITY) decât ai investit, în cazul în care a uitat, a trebuit să tăiem niște zerouri de la bani de bine ce mergea treaba.

Dar Guda știe el cum să ai randament 10% – ăsta ar trebui să fie peste inflație. Înflația a fost 13.8% în România anul trecut , futu-i morții mă-sii de treabă.

De aia oamenii de felul ăsta vând rețete de faliment. Că ei își imaginează mai mult decât pot reproduce după rețeta lor. Nu e că ceea ce spune el musai greșit – până la un punct,revin mai jos.

Dar de la un nene cu doctorat în economie mă aștept la mai mult de atât.

Punctul ăla nasol e că omul pune toate problemele în contextul de ce să cheltui bani când pot să îi pun să facă alți bani pentru mine , că să fiu independent financiar și să nu mai depind de muncă.

Nu e nimic în neregulă în a depinde de muncă, bă. Cu excepția cazului în care nu îți place munca. Nu e că dacă nu mai poți munci, pentru aia există asigurări.

Este că până la vârsta la care trebuie să te retragi că nu prea mai ești util sau nu îți mai poți ține bășinile în pântece e OK să depinzi de muncă. Nu să trăiești de azi pe mâine, dar altfel, e chiar indicat.

Are dumnealui mai multe logici de genul ăsta prin care te îndeamnă să mănânci căcat și să fii un fel de Hagi Tudose și hei, eu chiar sunt așa, in unele repere, dar nu îmi calzulez totul în câți bani o să obțin în 11 ani daca investesc suma asta in loc să incheltuiesc? In 11 ani o să fiu bătrân. Atâta știu. Iar nenea nu pare că știe.

Ultima chestie de menționat este aia cu casa. Omul spune că a luat un fel de țeapă cu ceva garsonieră prin 2008 și se vede că e marcat de treaba asta. Dar nu e că a învățat ceva, ci că a căpătat un bias. Toți am căpătat , care am trăit criza aia .

El zice că nu investește în case decât în casă în care locuiește și și acolo cu limite. Zice el că prețurile în București acum sunt mari , că salarii – că vor scădea, că. Habar nu are ce vorbește. E evident că nu știe nici cât e inflația, dar mi se pare amuzant că vorbește de independența lui financiară , dar locuiește într-un apartament și are și un copil.

Poți fi ușor independent financiar dacă trăiești toată viața într-o cutie de carton. Mie însă asta îmi spune doar că ești o lepră și nu îți place munca, sau poate nu ai investit destul in tine și ești un pic in urmă. Părerea mea.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
37 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
5 months ago

Meam…asta sta inca la bloc in Bukale’ si da sfaturi economice altora? :)) Iar la aia cu investitul in tine, ok, investesti, dar trebuie sa fie matched si de niste oportunitati de angajare pe masura, ori in Ro cam greu sa vezi asa ceva. Cel mai usor fiind pe IT, ca iei o diploma, o certificare sa zicem si apoi te duci la altii ca vrei mai mult. Dar in timp ce in US cu certificari de 6-7-1000$ average salary e 100k+$, in Ro nu ajung nici la jumate. Daca esti faiantzar sau ceva, investesti in ce? Hai sa zicem… Read more »

animaloo
animaloo
5 months ago

. Am un fost coleg de facultate (culmea, fix ala care mi-a dat porecla) care e bagat si el guru cu cacaturi d-astea cu independenta financiara. Si se lauda ca are deja niste mil de lei in actiuni and shit. O avea, nu stiu. Dar, intre timp se lauda ca de ziua copilului nu s-a uitat la bani si i-a luat la copil “inghetata”. Da-ma-n pula mea, “nu ne uitam la bani, ii luam ingheta la copil de ziua lui” mi se pare maximul de bogatie. intre timp povesteste cum isi investeste timp sa ia toate revistele de la supermarketuri… Read more »

0040
0040
5 months ago

Când vine ăla care are nevoie de chestii care cer competență, iar competența nu e disponibilă la 40k pe an, cineva o să-ți bată la usă – client, sau contractor. Și tu faci prețul. Ce zici tu e mai mult wishfull thinking. Poate merge pe o felie, doua dar, overall general… NU. Cine are banul dicteaza indiferent de cat esti tu de bun. Ca-si permite sau nu treaba lui. Dar el isi permite oricand sa se pise pe tine si sa te lase cu ochii in soare pentru ca nu iti datoreaza nimic. Iar case study cel mai elocvent e… Read more »

Catalinx
Catalinx
5 months ago

Am să presupun că nu știi cum funcționează o fabrică, dacă spui asta. Da, fabrica se poate muta in altă țară, dacă există forță de muncă mai ieftină , de ce nu.
Nu pentru ăia trebuie să te specializezi, aka să fii cal de povară.

Chiar și cu fabricile din China există procese coordonate sau efectuate de specialiști, din China sau US. Altfel se discută alea.

Stropic
Stropic
5 months ago

Că la început de carieră și de viață de muncă cea mai bună investiție pe care o poți face nu e în acțiuni, bursă, cripto și alte obiecte financiare care-ți trec prin cap, ci să investești în tine, ca să poți face mai mulți bani. Da ce inseamna asta mai exact? Ca platesc cursuri etc? Sau ca aleg un job mai prost platit dar unde am ce invata? Ca mi se par de dezbatut amandoua, in sensul ca ok, poti investi in tine, dar pot fi investitii proaste, nu universal valabile bune. Poti cumpara cursuri scumpe si irelevante pentru piata… Read more »

luvieere
luvieere
5 months ago

Dacă nici când e vorba de tine nu ai control asupra ce faci și ai nevoie să fie alții responsabli, plm, n-am ce spune pe temă. La faza asta cred că ești indignat degeaba și pui problema într-un mod comparabil cu domnu’ Guda: “găsește o cale să investești cu succes în tine” <=> “găsește o investiție cu randament garantat de 10% peste inflație”. Nu găsești investiții care aduc garantat 10% peste valoarea inflației? Păi, ce, nu ai control asupra a ceea ce faci? Ai nevoie să fie alții responsabili? Parcă prea sună a placa aia cu “do your research” cu… Read more »

Catalinx
Catalinx
5 months ago

Nu sunt indignat deloc. găsește o cale să investești cu succes în tine” <=> “găsește o investiție cu randament garantat de 10% peste inflație”. Nu sunt comparabile. Ce faci tu controlezi tu. Banii pe care îi investești sunt controlați de alții. Nu îți permiți să schimbi direcția companiei sau fondului in care investești – fără prea mulți bani. Exemplu simplu: lucrezi pe șantier salahor – nu știi nimic , câștigi 4000 de lei pe lună, daca înveți să montezi acoperișuri metalice câștigi 6000 de lei. Simplu – înveți, câștigi, nu – nu. Ține de tine să înveți. Nu este garantat,… Read more »

Stropic
Stropic
5 months ago

Nu sunt comparabile. Ce faci tu controlezi tu. Sunt comparabile pentru ca ambele se bazeaza pe sesizarea unor trenduri si patternuri in lucruri asupra carora nu ai control direct – in cazul asta piata muncii. Spui ca esti salahor – de unde stii tu ca se platesc mai bine acoperisurile? Crezi pe altii pe cuvant? Cauti oferte pe net? Poate ca prietenul tau castiga 6000 dar tu nu gasesti job. Si invatatul de montat acoperisuri – e gratis? Cat de repede iti scoti banii ca amortizare? Ca maine poate se cauta instalatori. Dar poate un inginer de montat acoperisuri castiga… Read more »

luvieere
luvieere
5 months ago

Tu spui că e la fel că nu e garantat. Din punctul ăsta de vedere este SIMILAR . Nimic nu este garantat . Da, exact la asta mă refeream. Scenariile pozitive, în ambele cazuri (investit în tine și investit în vreo companie), le știe toată lumea. Dar tot toată lumea știe și reversul medaliei, când îți faci planurile, investești, apoi pierzi tot ce-ai investit (bani, timp, efort, sănătate), pentru că lucrurile n-au mers așa cum ai plănuit. Din cauza asta lumea caută să compare oportunitățile ori garantate, ori cel puțin cu șanse mari de reușită – în lipsa acestui tip… Read more »

Stropic
Stropic
5 months ago

Te interesezi Ok, atunci suntem de acord. Daca vorbesti de educatie “la pont”, pe modul plan de afaceri, uite am auzit la niste oameni ca daca invat x si y ma platesc atat, si singur nu pot invata, deci platesc cursul ala, da, suntem de acord logic. Mai ales ca da, e si un risc undeva acolo, dar esti constient de el. Daca vorbim la modul random gen “sigur extra valoare e recunoscuta undeva in univers” nu suntem de acord. Nu stiu, e bine sa fac un curs de dezvoltare emotionala care costa cat salariul meu pe 4 luni? Teoretic… Read more »

luvieere
luvieere
5 months ago

Îmi poți spune care e reversul medaliei când investești în tine și să zicem înveți să faci chestii care se plătesc bine, dar din motive nu reușești să le exploatezi optim? Văd că pe o parte din ele le-ai identificat tu, în mesajul următor către Stropic: La meserie sunt riscuri că poate nu ești la nivelul necesar să poțu învăța tu ce vrei și nu o să meargă, sau o să ai o eficiență scăzută, relativ la condițiile la care e oferit cursul. Este la modul, tu vrei dar nu prea poți. Sau faci un curs și pe urmă observi… Read more »

Stropic
Stropic
5 months ago

Mă refer la investiții și oportunități reale. Ideea e ca tipul asta Gouda prezinta 2 optiuni oamenilor – educatie sau investitie. Optiunea 2 cu investitul e prezentata oarecum pe larg, chiar daca discutabil, iti face acolo o schema cu investesti asa sau pe dincolo, cumperi vinzi, riscuri bla bla. E o solutie completa, ca nu o fi corecta poate, dar macar e explicita si detaliata. Optiunea 1 adica educatia e pusa asa in 2 cuvinte cu “investeste in tine”. Ce sa fac? Do the right thing. Sigur, tu zici ca e responsabilitatea mea sa stiu, dar nu de asta iti… Read more »

animaloo
animaloo
5 months ago

wow. “investitia in asigurari” comparata cu “educa-te”. Lol 🙂 Una e un pariu care trebuie facuta cu banii pe care ii poti arde.  ailata e o evolutie a ta. Chiar si pe bani, e o evolutie. la final ramai cu ceva. Asta daca nu esti prost si o bagi pe cacaturi d-alea cu “evolueaza” predate de un fost gradinar. Educatia este “riscanta” doar cand e all in. Zerg rush style. Ai bagat toata copilaria fotbal si, la 18 ani, inainte sa treci la nivelul urmator ti-a pus unu o talpa pe genunchi si ti-a inchis cariera. Si tu tot ce aveai… Read more »

luvieere
luvieere
5 months ago

Da, si la toate astea ai un avantaj rezidual. Cunoștințele acumulate nu se șterg. Rămân cu tine și de obicei ajută. Posibil să ajute, posibil să nu. Știu și oameni care și-au schimbat cariera, iar în câțiva ani au uitat tot din ce făceau în activitatea anterioară. Unii deliberat, au vrut să se distanțeze, alții pentru că n-au mai practicat. În ambele scenarii, e timp și efort futut, oricum ai întoarce-o. Altă schemă: știu oameni care au mai multe diplome adunate prin dosare decât hârtii de 500 luate la salariu. Poți să te tot “perfecționezi” în diverse arii, dacă ori… Read more »

animaloo
animaloo
5 months ago

“bursă. Că tu rămâi cu ceva doar câtă vreme rămâi cu assetul ( soția) . Dacă bagă divorț ai belit pula, declari pierderi” nu prea iese. Cat timp ea castiga 1000e si io vreo 2500e in romania, aveam in conturi cam 10mii. si aveam io vreo ~40k in casa. acum, avem fiecare, separat >10mii in conturi. Plus casa si masina. Am bagat 18 mii euro, am strans ~50k. Deci, io is cam la break even acum 🙂 Ca orice investitie necesita niste timp sa se maturizeze “Poate te călca mașina, sau te găjbea unu la ceas de seară. Același căcat:… Read more »

luvieere
luvieere
5 months ago

Scopul discuției nu este să învețe pe cineva să investească la bursă , sau cum să se invețe pe sine, pentru astea se platesc bani grei :)) – ai auzit de cursuri de dezvoltare personala? 😛 . Păi tu vrei gratis? Păi am scris că nu mă aștept să petreci timp să dezvolți la modul foarte detaliat chestiile pe care le prezinți aici pe blog, dar nici tu nu te poți aștepta să convingi pe cineva că ceea ce a prezentat altul foarte detaliat e vrăjeală, oferind ca alternativă pretins mai bună doar câteva paragrafe. Te cred că lumea e… Read more »

luvieere
luvieere
5 months ago

Cred că undeva ai pierdut firul. Da, dintr-un anumit punct de vedere, în sensul că am lăsat mare parte a firului la locul lui și am combătut doar un aspect care nu mi s-a părut corect. Nu ți-am spus că n-ai dreptate să-l contrazici pe Guda, am și subliniat că abordarea pe care o prezintă are destule goluri și destule nuanțe încât să n-o poți aplica întocmai și să-ți meargă bine. Unde am zis că n-ai dreptate e să declari categoric varianta “investește în tine” ca fiind întotdeauna mai bună decât a lui. Că și varianta asta, expusă generic și… Read more »

luvieere
luvieere
5 months ago

PS: Scuze de citatele puse aiurea. Editorul ăsta de comentarii nu prea merge ok la citatele la care dai paste.

Câteodată le marchează ca fiind încadrate ok, dar le arată ca text normal după publicare. Se întâmplă mai ales când citatul constă în mai multe paragrafe.

animaloo
animaloo
5 months ago

mai e o chestie “amuzanta” la toti guru astia. Ai mentionat-o si tu. toti “independentii” financiar vor sa ajunga la un moment la care “sa nu mai munceasca” practic stilu “dau un tun si dupa o frec”. Nu e vorba de “independent finaincar” insemna ca imi fac vacante misto, ca nu mi-e teama de probleme medicale tratabile, dar scumpe. NU. “nu mai muncesc”. visu romanului imi povestea un prieten de un sondaj pe la el pe la munca, parca. La el la munca sau in afara muncii. sudeji si nonsuedeji. “daca ati castiga la loto ati mai munci”.  Suedejii nici nu… Read more »

Stropic
Stropic
5 months ago

@Catalinx: cred ca toti avem aceeasi idee dar ne gandim la scenarii diferite. sa zicem ca m-am angajat recent, platesc chirie etc si la sfarsitul lunii imi raman 500 eur (suma random). bun, ce fac eu cu banii astia? A – ii investesc in mine si caut pe piata chestii sa le invat ca vor prinde bine vreodata poate B – cercetez piata sa vad ce se cauta concret in domeniul meu si pana am un raspuns concret (oferte de job care cauta x pe un salariu mai mare, prieteni care au facut asta etc) ii investesc pe bursa Si… Read more »

animaloo
animaloo
5 months ago

bah, realitatea e ca daca as castiga la loto (ceva spectaculos, tip suedia, macar 10-20mil euro) nici io nu stiu sigur daca as munci
Dar, dupa vine dilema: ok, si ce fac cu timpu meu? Ar fi interesant o perioada, dar dupa perioada aia…ce?

cred ca “visu” meu ar fi macar sa o ard asa part time. Gen “muncesc 3 zile pe saptamana si daca is mahmur ii sun sa le zic ca muie”. Aproape cum e acum…
la nevasta-mea as avea probleme, ca asta sigur ar vrea sa continue sa munceasca full time.

animaloo
animaloo
5 months ago

nu neaparat la birou la mine ma. Poate imi deschid atelier de reparat muci. Sau o pensiune pe marginea unei balti.
ceva sa faci ceva activ.

E misto sa stai degeaba. Cand esti undeva cu alti oameni. Singur? Ma plictisesc in aproximativ 2 zile

luvieere
luvieere
5 months ago

🙂OK, mai încerc o dată. Cu privire la aspectul ăsta eu mi-am manifestat aprecierea și acordul. Nu îl contrazic. Cred că avem diferențe de interpretare a situației. E posibil să fi înțeles eu ceva greșit, probabil am făcut o presupunere suplimentară conținutului articolului și comentariilor. Ce-am înțeles eu din articol și din discuția din primele comentarii e că: Guda spune să investești în tine la început de carieră și să economisești tot timpul (și la început de carieră, și după aceea), o parte din banii pe care-i câștigi. Tu îl contrazici în două privințe, spunând că: 1) Nu e posibil sau… Read more »