Nu mai știu cu ce ochi să privesc canweswitchii romani

Definiție:

Canweswitch-ul este călătorul cu avionul , de regulă* low cost, care călătorește cu un partener, și care și-a cumpărat bilet fără să rezerve loc, cum era pe vremuri la CFR și stăteai în picioare dacă erau toate ocupate, cu excepția faptului că în avion deocamdată nu e permis transportul de pasageri în picioare, și care vrea să călătorească alături de partenerul lui și îi cere altui pasager care are loc lângă, să schimbe locurile. Dacă i se permite.

Uneori schimbul de locuri este posibil – dacă lângă tine sau partenerul tau , stă cel puțin un pasager care nu călătorește și el cu cineva. Alteori nu este posibil. Dacă vrea, e altă treabă. Treabă de bazar de Berceni sau Istanbul.

Cert e că , cu precadere pe Wizz ( mi-e lehamite de ei și îi folosesc cât de rar pot ) , că cu alți low coști nu prea am zburat – îmi plăceau Blue Air dar au dat faliment, clasic, îmbarcarea , cam de la locurile 13 către in spate – cine stă de la 13 in față de regulă a rezervat și plătit loc , se face cu oprite la fiecare două rânduri pentru a aștepta persoanele de pe alee să termine negocierea schimbării locurilor. Uneori se face cu succes alteori nu.

Deunăzi aveam niste opinii puternice aproape de certitudine, că da-te în pula mea cu schimbatul locurilor mă-tii, vrei să stai lângă ăla cu care ai venit, rezervă și plătește-ți locul, ce , de 50 de euro/lire biletul pe sens, nu vrei tu și să ți-o sugă cineva pe zbor?

Atâta că de ceva vreme biletele nu mai costă decât rareori sume din astea – eu am plătit echivalentul a 160 de euro ( oarecum din scurt – 1 săptămână – ce-i drept ) pentru un segment de zbor. Care cuprinde un loc pe scaun – unde se nimerește, bagaj in volum de un rucsac care să încapă sub scaunul din față, scaune care nu se reclină și apropiate unele de altele , că de aia nu se reclină, niciun fel de servicii la bord incluse în preț, checkin-ul e inclus doar cu 24 de ore înainte de zbor și doar online, iar dacă întârzie zborul, sau se anulează, sau nu te primesc că s-a umplut ( overbooking) sau au prea puțin personal și nu le-ajunge timpul – n-am auzit până acum de cineva din Romania să fi reușit să obțină vreo despăgubire de la Wizz.

În condițiile în care cel mai ieftin loc rezervat costă vreo 10 euro, dacă ești idiot să vrei sa rezervi un loc la mijloc in spatele avionului și cele mai scumpe vreo 24 de euro, în condițiile în care soția rezerva gratis locurile la British cu 7 zile înainte de zbor, avem alocat bagaje de cabina mari + câte un rucsac de laptop, ne dau ăia apă plată și nu știu ce de ronțăit, au disponibil la bord ( contracost , dar orișicât ) internet suficient de bun să țin ședințe din avion – zic că am făcut asta lol , scaune care se reclină și cu spatiu mai mare la genunchi ( că de aia se reclină), iar preturile sunt similare și, rareori, chiar mai mici decât la Wizz ( știu, nu râdeți) , pentru perioadele în care călătorim noi , adica vacantele copiilor când pleacă “toată” lumea din UK, că nu ai ce să faci în țara aia , dacă nu muncești sau nu educi copii.

Pai, în condițiile astea, nu vreau să le dau low coștilor niciun leu în plus, nu cumpăr nimic de la ei , pe timpul zborului, dacă sunt nevoit să zbor cu ei, vreau să consum cât mai puține servicii și încep să îl înțeleg pe ăsta cu locul. Decât să îi fac pe ăștia cu bani, mai bine găsesc niste oameni cu care mă pot înțelege, iar dacă sunt singur și mă întreabă cineva de “canweswitch”, o să îi cam zic că “Haida, treci aci, da’ se zice “may”, bă țărane”.

Cum am și făcut.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
StefanZ
StefanZ
5 months ago

Las asta aici, in antiteza cu afirmatia “n-am auzit până acum de cineva din Romania să fi reușit să obțină vreo despăgubire de la Wizz”. A nu se intelege ca le iau apararea sau ceva, sa-i ft in suflet, da’ aparent am avut bulan (probabil ca in mai nu se inghesuia lumea sa calatoreasca si aveau putine cereri de despagubiri).

Screenshot-2023-11-20-at-12.10.57