Cu Israel nu merge ca cu țările din Vest

Văd peste tot proteste cu jdemii, sute de mii de oameni care se raliază să susțină găzarii și cu mesaje împotriva Israelului și a evreilor în general.

Aici am un bias, că îmi place civilizația ( cu moderație, dar totuși civilizație) și-mi displace debandada și șobolăneala. Pe care încerc să mi-l reprim, dar e imposibil să cântăresc orice situații și circumstanțe fără a avea o perspectivă și vreun punct de reper.

Încerc să îmi impun să cred că palestinienii din Gaza au și ei dreptatea lor, că sunt oameni simpli care s-au trezit în locul ăla viciat și că pe de o parte nu e vina lor pentru ce face Hamas, pe de alta ce se întâmplă acolo este și rezultatul faptului că au fost efectiv închiși în spatele unui gard, la inițiativa și cu concursul Israelului și, indiferent de motive, sau motivele invocate – că dacă faci nasoale în formă continuată, ăia cu pagubele iau măsuri să se protejeze, c-o fi bine sau rău – faptul că stai sub papuc, sau bocanc, atâta amar de vreme te împinge probabil către extremism și lucruri privite inuman de cei care avem privilegiul să trăim ca oamenii, sau pe aproape , și crează premizele ca unii care se ocupă mai abitir de nenorocirile ăstea să-i abuzeze pe restul care poate ar vrea o viață mai comună, cu infracționalitate de duzină, strict necesarul să poți trăi acolo, nu atentate teroriste și crime împotriva umanității.

Atât Israel cât și PLO , sau statul Palestinian atâta cât este el recunoscut, sunt părți semnatare ale convenției de la Geneva.

Care în articolul 18 zice că Spitalele și unitățile medicale sunt protejate și că în cazul unui conflict, trebuie să li se permită să ofere asistență și că în nicio circumstanță* nu trebuie atacate. Convenabil și de dorit – gen țineți-vă războiul în altă parte.

Steluța e de la :

States which are Parties to a conflict shall provide all civilian hospitals with certificates showing that they are civilian hospitals and that the buildings which they occupy are not used for any purpose which would deprive these hospitals of protection in accordance with Article 19 .

Traducere pe diagonală, a la avocatu33: Statele care participă la un conflict trebuie să certifice toate spitalele civile ca fiind asta și că clădirile pe care le ocupă NU SUNT FOLOSITE pentru niciun scop care le-ar putea depriva de statutul de protecție, conf. art 19.

Și mai zice articolul ăsta că spitalele ar trebui să aibă embleme care să le facă ușor identificabile și să fie construite cât mai departe de obiective militare, ceea ce în Gaza, trebuie să le acordăm această concesie, este dificil de executat, datorită spațiului redus ocupat de această enclavă.

Dar orișicât , dacă te uiți pe hartă, chiar și în aglomerarea aia urbană, dacă îți pasă de soarta oamenilor poți să lași câteva sute de metri măcar, dacă 1 km e prea mult , între spital ,școală și obiectivele militare, tunele, rampe de lansat burlane și ce pula mea mai ai.

Chiar și convenția de la Haga, mai veche ( 1899 -1907 ) are prevederi cu privire la cum trebuie protejate spitalele și care-s exigențele pentru a beneficia de statut.

Articolul 19 mai zice că :

Protecţia datorată spitalelor civile nu va putea înceta decât dacă ele ar fi
fost folosite pentru comiterea, ân afara îndatoririlor lor umanitare, de
acte dăunătoare inamicului. Totuşi, protecţia nu va înceta decât după o
somaţie care fixează, în toate cazurile oportune, un termen rezonabil,
somaţie care ar fi rămas fără efect.
Nu va fi considerat un act dăunător faptul că sunt trataţi în aceste
spitale militare răniţi sau bolnavi sau că se găsesc acolo arme portative
şi muniţii luate acestor militari şi care nu au fost vărsate încă
serviciului competent.

E importantă partea îngroșată.

În contextul în care armata israeiliană a publicat filme în care a pretins* că a găsit echipamente militare ascunse în camerele în care erau scanere cu rezonanță magnetică. Am văzut filmele și am trecut peste, pentru că e greu de stabilit dacă gențile erau deja acolo, doar din filme și chiar dacă erau, e greu de stabilit dacă nu se califică la faptul că au fost tratați militari răniți sau bolnavi și armele și munițiile au fost dezechipate de pe militarii respectivi și n-au avut timp să le predea autorităților militare. Cred că dacă asta era situația aveau nevoie de un protocol de depozitare , de declararea lor la începutul intervenției armate a inamicului și de predarea lor transparentă. Asta ar însemna bune intenții și încercarea de a evita sancțiuni și de riscul de a pierde statutul de instituție protejată. Indiferent de ce se spune în media, există rezonabil posibilitatea asta, ca și posibilitatea ca IDF să-ncerce să folosească imaginile lor ca probe. Dacă ține apă sau nu , nu mă interesează, că nu-s judecător sau procuror militar, dar în calitate de juriu public aș zice că nu e beyond any reasonable doubt.

Însă se acumulează o serie de circumstanțe care miros rău de tot a fi exploituri situaționale folosite de hamași, cu rea intenție. Știi genul ăla de tertipuri când ai o lege care-i imperfectă, ca orice lege, și încerci să te strecori printre linii? Eh, asta-i o impresie personală a mea și poate fi falsă, mai târziu aș putea avea o deziluzie.

Dar se tot adună.

IDF a prezentat mai pe urmă un tunel care pare că poate să aibă* funcțiuni militare și ei zic că este LA spitalul al-shifa. Au etichetat locațiile frumos și după cum arată , mie mi se pare în afara spitalului, ce-i drept , în vecinătatea gardului, dar în afară.
Apropierea ne poate mirosi tuturor a exploit al convenției și matrapazlâc al Hamas, dar ei pot invoca aglomerația urbană – gen : n-am avut unde, boss, să fac tunelul, că suntem înghesuiți aici, de către inamic.

Pot să invoce asta . Dacă o să țină, nu pot ști sau decide eu.

Israel a mai publicat informații că a găsit corpul unei ostatice sub dărâmaturi LÂNGĂ spitalul cu pricina. Observați patternul ?

Mai e. Au pus IDF ceva clip care pare* de pe camerele de supraveghere din spitalul cu pricina și în care pe de o parte se vede clar că hamașii intră cu ostatici ținuți de haripă, pe care îi împing și care nu pare că au nevoie de îngirjiri medicale, pe de altă parte , în același film sunt alți ostatici care au nevoie de îngrijiri, raniți destul de serios, ceea ce oferă o justificare parțială pentru ceea ce se întâmplă acolo.

Și cam asta este modelul a tot ceea ce vedem. Ceea ce se întâmplă acolo, dacă ai suficientă bunăvoință, se poate încadra justificabil undeva la marginea convenției de la Geneva pentru Hamas.

Țărilor din vest probabil le-ar fi târșă să se bage în tot căcatul ăsta și ar încerca o abordare prin proxy , ca să nu fie direct învinovățiți.

Ei bine, Israel nu e țările din vest. Au lăsat căcatul ăsta și ei destul să se împută, acum fac pe vidanjorii și cu riscul de a fi judecați și condamnați pentru violarea Convenției de la Geneva se bagă în căcat până la gât și cotrobăie prin el. Israel poate ( cred că nu are de ales altceva decât) să-și asume consecințele care vin din acțiunile lor de destructurare a unui sistem care este construit la limita prevederilor tuturor convențiilor și unde ar putea fi găsiți vinovați de fapte oribile.

Și nici nu-s Rusia, să zică ”știm noi, că acolo erau niște teroriști, nu trebuie să aducem dovezi”, ci operează ceva mai transparent.

Tot pot fi acuzați de neglijență și violențe la adresa civililor și așa mai departe – e imposibil să apuci mizeria asta de orice cap fără să te umpli de căcat.

Și asta este ceea ce vedem. Căcat în ventilator, suporterii palestinienilor din vest se agită că drepturile omului, iar Israel e cum zice vorba cântecului ( știu că era proverb, dar lasă): ” Câinii latră, ursu’ trece. De cele mai multe ori… Dar, câteodată se opreşte, face o excepţie, și le-o dă și lor la muie ” – ( ™️ Vlad Irimia ) .

E trist, e rău, dar bine nu are cum să fie decât, poate, din întâmplare, că premizele binelui presupun bunele intenții, iar astea au fost abandonate demult.

—————–

* Am subliniat unele aspecte care delimitează aprecierea mea cu privire la validitatea probelor prezentate de Israel în favoarea acțiunilor lor. Nu îmi pun tichie de staniol, nu sunt conspiraționist, dar nici nu am calitatea de a examina veridicitatea clipurilor prezentate și mai ales nu am expertiza și informațiile necesare pentru a putea aprecia dacă bucățile care ni se prezintă reprezintă fidel forma întregii poze sau sunt atent tăiate pentru a reprezenta o perspectivă părtinitoare și nu le pot privi decât așa cum sunt – niște ferestre înguste prin care ni se prezintă bucăți din faptele de acolo, făcând presupunerea , dar nu având garanția că nu-s falsuri bine executate.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
5 months ago

Nici nu conteaza. Cu siguranta nu era spitalul ala centrul de operatiuni hamas din ce am vazut. Chiar daca erau acolo si nu plantate, alea doua gentute si niste bocanci nu stiu daca erau asa un pericol iminent sa bombardezi – ma asteptam sa arate macar o racheta nucleara sau ceva, bombe, lansatoare de rachete, ceva sa justifice o interventie de urgenta. Sau barem niste ostateci, pe care apropo, nu cred ca ii mai cauta nimeni. As ridica intrebarea daca au curatat tot, tot teritoriul in rest de fix in spitalul ala ajunsesera. Evident e de importanta strategica sa detii… Read more »

Catalinx
Catalinx
5 months ago

Ceea ce nu contează este dacă spitalul era centrul de operațiuni și dacă au curățat tot teritoriul și spitalul era ultimul .
Dacă spitalul nu este folosit corect scopului său de unitate medicala civilă, ci este folosit fie și parțial în scopuri militare își pierde statutul de parte protejata in conflict și se pot aștepta să fie întorși pe dos.
Dacă.

Stropic
Stropic
5 months ago

Ce inseamna spital parte civila? Daca trateaza raniti din hamas ramane civil?

Fery
Fery
5 months ago

Daca trateaza raniti din hamas ramane civil? Da, tocmai aici e distinctia. Poate sa trateze membri activi ai fortelor beligerante fara sa-si piarda statutul protejat. Atata ca in conventiile vietii mai sunt si alte prevederi, gen daca vrei sa te prevalezi de ele, atunci sa faci bine sa imbraci o uniforma, ca sa poata inamicul tau sa te diferentieze de ‘civili’. Numa ca aici apare miezul problemei, cum anume separi teroristii (excuse me, the militants) de civilii adevarati, cat timp nu exista absolut nici o diferentiere, in mod intentionat, cu scopul declarat de a fi greu de identificat combatantii si… Read more »

buntzi
buntzi
5 months ago

gaza are sanse sa ajunga un fel de singapore la cati bani se toarna acolo

Neah, nici o șansă. Mai trebuie și oameni care să muncească, și ăia-s cam puțini p-acolo…

Stropic
Stropic
5 months ago

Chiar si daca ar fi spital militar tot e parte protejata in conflict Si nu e normal ca un spital militar sa aiba arme si bocanci? Si militari sanatosi pe acolo? Probabil nu se fac operatii de rutina acolo, ca in spitalele militare de pace. Probabil vin acolo la scos gloante, cazut sub daramaturi, schije, din astea de urgenta. Nu ii aduc colegii lor, militari activi sanatosi? Cu ce ii trimit, cu taxiul? Si ce fac cu armele, trec intai pe acasa impuscati si dupa vin la spital? Cum e posibil sa fie un spital care trateaza militari in zona… Read more »

Fery
Fery
5 months ago

Din 48 avea aproape 50 de ani de devenit Singapore, de ce nu e inca :))

Inainte de hamas a fost PLO ala cu Yasser Arafat, in unele aspecte a fost chiar mai rau decat hamas.

Au bombardat spitalul din motive strategice sa ocupe zona

Dar n-au bombardat spitalul, doar l-au ocupat.