Cu sănătatea în UK e bine , până nu ai pretenția să faci ceva pe temă. Are un copil ceva minor pe o bucată de piele, a apelat la medicul de familie pentru o programare – LA PULIVARĂ.
Acuma e ONLAIN. Probabil cu work from home FTW. Au zis că sună ei ( gen nu deranjați ) înapoi. Nu au zis când . Culmea e că au și sunat. Le-a dat soția numărul ei de telefon , iar ei m-au sunat pe mine, într-o vineri,când eram prin ședințe. I-a sunat soția înapoi și s-au rățoit că ei au sunat.
-Bravo, la ce număr?
-Păi, atunci, la ce mi-ați mai cerut numărul meu de telefon?
-Păi că pe ăsta îl avem în sistem.
A fost soția și a rezolvat altfel, pe la farmacii… Mă rog, o să vedem noi ce și dacă s-a rezolvat ceva.
Sunt curios, io dacă mă duc și dau buzna la ei în cabinet când vrea pula mea , cum o fi? Ori ești bolnav, pe patul de moarte și stai cu telefonul la ureche și mâna pe ”OK”, ori ce pula mea vrei.
Este OK, că în România vecina este medic pediatru, o să îi facem o întrebare, probabil. Sper că e așa doar pentru noi, că suntem imigranți și merităm să fim discriminați, sau ceva, iar pentru restul duduie.
***
Altceva voiam să zic:
Un cal intru într-un bar – calul de bar nu se caută la dinți.
Unul din copii, cel care seamănă cu mine, are nevoie să își îndrepte dinții, că prea ne confundă lumea pe stradă. La ambele arcade.
Statul britanic oferă sprijin pentru asta mai mult în teorie, gen o colegă de ale ei așteaptă pe listă de 2 ani. Nu se știe până când, maxim până îi pică dinții.
Bă, nici ortodonția nu e ceva serios, nu e gratis nici în România, din câte știu , procedura de îndreptat dinți .
Iar în UK nu are de ce să fie, că ăștia zici că sunt majoritatea rudă cu mine, dar eu sunt ăla cu ei mai drepți dintre ei, dă NHS-ul faliment dacă și-ar propune să îndrepte dinții la toți britanicii, darămite să o facă și la imigranți și moca.
Au oricum o grămadă de alte probleme mai serioase nerezolvate, cum ar fi să-și taie și să-și lipească puli.
Aaaanyway, ce voiam să spun era că am mers oricum la privat, că nu aveam de gând vreo listă de așteptare.
Și costă. După controlul de evaluare am zis direct – OK, haida!
Haida în România și facem acolo . 5 MII de lire două arcade. Bă, nu că mă trag eu pe cur, că sunt copiii mei și dacă au dinții strâmbi e clar vina mea, dar am trăit s-o văd pe fie-mea cu ochii peste cap gen “voi chiar plătiți suma asta?! . Mamă ce scump e: Nu fac copii! ”
Băga-mi-aș pula în dentiștii din UK, că din cauza lor scade natalitatea și n-am să am io nepoți. Pentru asta le iau morții la pulă zi și noapte.
Nici nu apucaseră ăia să o chinuie, ca să protesteze de motive de copii, că doare, că e nașpa.
Din motive de logistică, nu merge să facem în România , că se mai dezlipesc brackeți, mai pleacă medicii în concediu. E complicat și așa, că de abia are soția timp să meargă mai în vale pe stradă, darămite avioane pentru proceduri estetice. ‘ai lasă. Treaba e că dacă ai sârme în gură nu te mai poți spăla corect pe dinți și mai trebuie câte un detartraj, mai des decât de obicei, adică la trei luni așa – și din aceleași motive , că poate se dezlipește un bracket în timpul procedurii și nu vrei să fii în România, unde am mers toți până acum la astfel de proceduri . Care este aicișea încă 100 de lire bucata, dacă programezi cate 3 , să ai reducere. Sincer, nu știu cât de bine fac ăștia detartrajul aici, că eu merg în România ( 250-300 de lei) și dacă sunt mulțumit nu-mi trebuie să știu în altă parte unde e mai scump, mai ales că e mai comod în România – chestiune circumstanțială. La 9 dimineața în România, este ora 8 în centrul Europei, unde muncesc eu. La 9 în UK este 10 in centrul Europei, înțelegeți voi cum vine asta, că nu îmi iau concediu pentru atâta lucru, că banii mă dor mai tare decât dinții.
Trebuie să mai pun un implant. Nu prea am timp, dar trebuie să merg, înainte să ajung ca Dragnea, și pe ăla mi-l fac tot în România . Vreo 2000 de lei plus coroniță de premiant, nu știu cât, sub 1000 de lire cu totul. Aici 3000 de lire e ”standardul”.
Ce fac ăștia de de aici în plus? Nu cred că o să aflu, că implantul celălalt pus în România acum 6 ani stă bine merci.
Cât m-a costat pe mine să îndrept dinții? Vreo 1000 de lire cred, o arcadă, cu tot cu operația chirurgicală de decapușonare canin din cerul gurii – nu mai fac operații în viața mea, sper. Până și de implant mi-e așa, că îmi bagă bormașina in gingii. Zic că nu știu, că au fost vreo 1000 – 2000 de lei sârmele, cam 1000 de lei operația de canin și restul consulturilor tot cam 2000-3000 de lei, că acolo nu era cu pachet de tratament.
Soția, care e cea mai în măsură să judece cum execută dentiștii pe aici și operațiunile lor versus ăia de la Vâlcea, a zis că ea merge tot acolo că îi place cum lucrează doctora la care merge ea – alta decât aia la care merg eu. Suntem pă ales, eu îmi aleg doctorii din oraș în funcție cât de aproape pot parca mașina, fițe, chestii nu știți voi. Aicea nu-mi permit fițe, la 3000 de lire implantul, direct în cartierul țigănesc m-ați găsi.
Și , pe scurt , aia e. Vrei dinți drepți ? 5000 de lire, ce căcat.
Dar aici se câștigă bine, că am auzit eu că salariul mediu lunar ajunge chiar și la 2297 de lire pe lună. Huzur, vă zic.
Calitatea lucrării la sârme e similară cu ce aveam eu în 2018-19. Asta pot să văd. Oricum nu contează, că sunt sârmele cele mai ieftine, metalice, ca și la mine, din același motiv, îmi place să văd oameni suferind, se îndreaptă dinții mai repede.
Lumea zice că sănătatea e la pământ în România, că mori cu zile. Poate că e, poate că trebuie scandal și mai mare la fiecare căcat și nu am cum să știu experiența fiecăruia.
Dar știu pe cineva care a fost operat de curând la colon ( o chestiune destul de serioasă) și am fost curios cât a fost șpaga. Zero. Și mai urmează alte tratamente de urgență cu chimio intravenos și monitorizare intestinală pentru limitarea acțiunii chimioterapiei în zona dorită – chestii destul de avansate, care sunt la clinică privată. Iar costul procedurilor este decontat tot de la stat. Tot fără șpagă evident. Am zis de urgență, nu cu programare peste 1000 de ani și până atunci luați un paracetamol că trece ca viața.
Notez lucrurile ăstea așa cum le percep eu, fără preteția de generalizare și obiectivitate, că fiecare le vedem cu ochii noștri, dar în general comparațiile sunt asimetrice – gen o țară azi, cu alta ieri, că nu trăiți toți în două țări.
Altceva altă dată. Le-am zis la copii să se facă medici, nu vor, bă, niciuna; vor numai să dăm, să luăm și noi, deloc-deloc.
mortal articolul asta 🙂
Da…am avut si eu in vara cred 4-5 cariute..cat un varf de ac..undeva la 1500 lire si intins pe mai bine de 1 luna. Plus cat umblii sa gasesti un dentist..majoritatea nu mai iau pacienti noi..nici in privat.
Eu am avut odata o carie pe lateral la o masea. Am fost la vreo 3 cabinete prin Buc si de fiecare data imi cadea plomba in max 1 luna. Am ajuns tot asa prin recomandari la o tipa, de atunci sta plomba de 10 ani+ fara emotie. E mai departe, si un pic mai scump, dar da, cat timp nu mi-e cald cu dintii-n gura prefer sa fac drumul si sa platesc un pic mai mult pentru cine lucreaza ok. Detartraj ultrasunete anul asta 400 lei. In rest nimic, all fixed. Am vazut ca la alte cabinete era si… Read more »
Din motive de logistică, nu merge să facem în România , că se mai dezlipesc brackeți, mai pleacă medicii în concediu. Nu merge mentenanta facuta in uk si cumparat aparatul in RO? Se supara medicii ca nu e al lor? “voi chiar plătiți suma asta?! . Mamă ce scump e: Nu fac copii! ” Initial da, dar bine ca mi-ai zis din timp ca nu faci copii, economisesc niste bani ca asa nu ai nevoie de dinti drepti. :)) Băga-mi-aș pula în dentiștii din UK, că din cauza lor scade natalitatea și n-am să am io nepoți. Pentru asta le iau… Read more »
Nu merge mentenanta facuta in uk si cumparat aparatul in RO? Se supara medicii ca nu e al lor? Dracu’ știe. Tata avea o vorbă: Lucrul amestecat… Aș face asta doar de nevoie, gen se rupe un bracket și nu-s acolo unde e medicul care se ocupă de asta. Tot ce știu e că ăștia lucrează cu scheme și pachete, nu știu dacă / când / cum te bagă în seamă dacă te duci cu ”vreau să-mi strângeți și mie aparatul, oarecum în necunoștință de cauză, pe care mi l-a gândit alt medic, după un mulaj pe care tu nu… Read more »
“pentru restul duduie” 🙂 ce dume dai si tu !
“nu e gratis nici în România” – ba cred ca gratis( problema e sa gasesti dentistii care lucreaza cu CAS; ca nu-i pe nicaieri o lista)
https://www.avocatnet.ro/articol_58445/Ce-servicii-stomatologice-gratuite-po%C8%9Bi-primi-indiferent-dac%C4%83-e%C8%99ti-sau-nu-asigurat-la-s%C4%83n%C4%83tate.html
Băi, ok, o fi gratis în România dacă așa zice acolo, dar pentru ce contează eu în viața mea nu cred că am avut vreo lucrare dentală gratuită sau redusă pe motiv de asigurat de sănătate. Cred că nici când eram copil.
Poate e din cauză că sunt țăran prost informat, dar eu așa am pomenit.
De alte servicii medicale gratuite am mai beneficiat în viața asta, sau măcar am fost informat că există opțiunea ( măcar în teorie).
În Iași, am fost la cabinetul de stomatologie de urgență, în regim gratuit.
M-au rezolvat de o durere urâtă pe la 3 noaptea, iar să lucreze cineva pe mine cu echipament demn de muzeul stomatologiei, a fost și aia o experiență aparte :))
“nu e gratis nici în România” – ba cred ca gratis( problema e sa gasesti dentistii care lucreaza cu CAS; ca nu-i pe nicaieri o lista) Nu e – aparatele dentare se platesc separat. E o lista de servicii relativ de urgenta dar si de “mentenanta” – carii, extractii, detartraje, obturatii etc. Lista dentistilor e pe net, nu asta e problema – mult succes sa gasesti o programare in plafon: http://cas.cnas.ro/pharmacy/dental-reports-list Băi, ok, o fi gratis în România dacă așa zice acolo, dar pentru ce contează eu în viața mea nu cred că am avut vreo lucrare dentală gratuită sau… Read more »
Stropic multumesc(pt link)!
Eu am observat ca, spre deosebire de neamt,francez,spaniol ,englez,canadian, etc, noi(romanii) ne facem un titlu de glorie din faptul ca nu folosim cas-ul platit.
Adica noi mergem la privatii. Cu toate ca a scazut mult si acolo calitatea.
In ce sens?
Nu folosesc că nu îmi este fezabil ȘI PENTRU CĂ la privat e relativ accesibil și, apropo, undeori la privat se decontează prin sistemul platit.
Nu e că nu folosim CAS-ul plătit, cât că e dificil de folosit sistemul de stat – DEȘI acum e mai accesibil si am mai multe rapoarte la prima mână.
Nu stiu daca e spre deosebire, sa stii ca aud la multi ca folosesc cu mandrie medicina privata si in alte tari.
Altfel ar fi falimentara medicina privata in tarile astea – si nu este.
@Catalinx: chiar, asigurarile private nu acopera ceva, barem modele standard ca in sua? Sau doar consultatii si detartraje ca in ro? :))
In primul rand, persoanele de fata se exclud. 🙂
In al doilea rand, am vazut la prima mana Medicover , Medsana si Gral( cu plata)
Am avut medici specialisti mai buni in policlinica Titan pe CAS.
Nici eu nu am stiut pana anul asta ca si stomatologia e pe CAS. Si noi tot cu plata ne-am lucrat. Pentru ca avem o prietena care are cabinet.
Ce voiam sa subliniez este ca strainii( din vrem o lume ca afara) asta fac: programari peste 5-6-8-12 luni sau mers la urgente. Nu se-nghesuie sa bage banul.
Ai vazut vreodata niste tarife ‘la privat’ in strainatate? Nu e ca nu se inghesuie, e ca pentru orice peste 1-2 implanturi, aka ceva operatii sau ceva, iti vinzi casa. Nu prea ai ce inghesui cand iti zic aia ca o operatie de protezare genunchi costa de la 25k de lire in sus, despre ce vorbim?
In romania mai merge pentru ca-s preturile relativ accesibile.