Compromis sau unanimitate

Un copil o să meargă într-o excursie cu școala , nu contează unde, undeva unde se documentează un pic despre teatrul antic, ceva workshop și ce-o mai fi.

Am fost la briefing – de notat că profesorii de la școala asta  mi s-au părut extraordinar de organizați – dacă e ceva bun caracteristic nației ăștia, asta e – managementul, planificarea.

Iar acolo au zis printre altele că le recomandă copiilor să își ia câte ceva de ronțăit la ei, nu perisabile, că pe unde merg e posibil ca mesele să nu fie pe placul tuturor, că unii sunt pe halal și se știe că musulmanii sunt foarte bine primiți acolo, li se înțeapă bărcile. Alții sunt vegetarieni și că “se străduiesc ” să caute restaurante care oferă mâncare vegetariană, ca să fie bine pentru toată lumea, dar e dificil.  Foarte bine că e dificil, că copiii mei nu-s de niciun fel vegetarieni. Mâncăm carne până o să facem cancer la cur, că de aia plătim taxe și asigurări medicale, ca să murim.

Dar cel mai important au zis că e un copil foarte alergic la alune și sub nicio forma să nu ia alune la ei, să nu cumpere alune acolo și fără pic de praf de alună în orice caz. Băi, dar ce ne facem cu aia dependenți de alune, la ăia nu ne gândim?

Glumesc, dar mă gândesc că sunt niște concesii dictate într-un grup care are un interes social și unde controlul este in mâna managementului grupului.

Anume, ei au decis că e mai important ca orice copil, fie el și alergic la alune, să aibă acces la genul ăsta de servicii (  noi, în România , am fi zis, poate, care e alergic să stea în pizda mă-sii acasă, că nu avem poftă să ne chinuim cu toți bolnavii după noi și MAI ALES să ne asumăm  riscuri și responsabilități pe salarii de profesori. Și să vie cu certificat epidemiologic, să își asume medicul de familie , pe semnătură, starea de sănătate. Jur că nu a cerut vreodată cineva ceva de genul ăsta la vreo excursie pe aici.  Își asumă responsabilități și își asumă responsabilități copiii și părinții. Ești bolnav de ceva râie care se ia, știi tu că nu trebuie să vii, futu-te în șubă.  Mă rog, nu știu exact cum sau cât de bine funcționează asta.

_____

Am trecut peste, am schimbat contextul, același subiect.

Mă aflu într-un avion care merge până departe și ne-au anunțat ăștia că în seara asta nu servesc alune ( nici pe bani ) , dar nu numai asta, care avem la noi, să nu desfacem nici punga , că e cineva deosebit de alergic , de se umflă ca blow-fishul doar dacă aude staniolul foșnind.

Pai și eu cu ce îmi beau băi berea ? Glumesc, nu mai beau pe avion de ceva vreme, dar zic așa, dacă aș bea. Așa pot să zic și eu că sufăr de alergie severă la curry, mâncare vegetariană și cafeaua proastă de avion.

Pe de o parte, eu glumesc, și înțeleg că e important să îl protejam pe nefericitul care dă ochii peste cap de la un danf de bășină de om care a mâncat ieri alune și nu deschid punga aia nucleară nici azi, din moment ce am fost avertizat, că nu m-aș putea abține sau că sunt oltean.

Pe de alta, legitim, toți ăștia pentru care trebuie să facem noi compromisuri și concesii, că ei nu prea au cum ( ar putea, masca pe figură) și de banii noștri primim, până la urmă , mai puțin.

Iar concesiile sunt pentru a-i proteja pe cei mai slabi dintre noi, care se vor înmulți și vor face alți oameni mai slabi și așa mai departe , lumea noastră arată cum vedem că arată și din ce în ce mai sensibilă.

Din când în când aș vrea să se spargă conducta pe care curge praful de alune din care se face untul de alune și aia e, scapă cine poate.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 months ago

Efectiv nu stiu cum de eu nu am cunoscut pe absolut nimeni alergic toata copilaria mea, iar acum ploua cu copii alergici in dreapta si in stanga. O fi mediul, o fi ce se intelege prin alergie acum…in fine, abordarea de genul “nimeni nu mananca alune” nu mi se pare ideala. Ideea e 1. Sa il responsabilizezi pe el sa fie atent 2. Sa ii responsabilizezi pe ceilalti sa fie atent la el, nu sa nu manance nimeni Mai ales ca nu stiu, la scoala copiii nu au voie gustari sau poate pachet? Adica nu puteau sa il omoare si… Read more »

Fery
Fery
2 months ago

Din când în când aș vrea să se spargă conducta pe care curge praful de alune din care se face untul de alune și aia e, scapă cine poate. e pe vine. Își asumă responsabilități și își asumă responsabilități copiii și părinții. daaa, si daca totusi se intampla ceva, care e scenariul pesimist? ajung aia in justitie de aia sumara, sau au ceva in statut care ii protejeaza de astfel de riscuri, sau macar ceva responsabilitate difuza a la uk, unde nimeni nu raspunde de nimic pe persoana fizica, e fie institutia in sine, fie un colectiv de responsabili. maxim… Read more »

Stropic
Stropic
2 months ago

Da, #romanignorant, nu stiam ca poti fi in halul ala de alergic sa nu respiri acelasi aer cu alunele. Inteleg gen sa nu inhaleze din cutie, dar de la o farfurie in tot biroul? Mi se pare o chestie asa de rara, ca daca as fi fost eu colegul tau, era prima chestie pe care o spuneam altora, dupa numele meu, sa stie lumea, nu asteptam trial and error. Nu pot intelege cum uiti sa spui altora asta, e legat fix de responsabilitate personale. Sa inteleg ca intreaga scoala e un mediu fara alergeni? Absolut toti copiii din toti anii… Read more »

Fery
Fery
2 months ago

contează mai puțin, dacă îți aduce copilul mortăciune acasă pentru tine ca parinte, da. pentru profesor organizator, nu. pentru ala conteaza risk/benefit, gen iau 25k pe an vs 2 ani de bulau pentru moarte accidentala, daca iau cu mine in excursie unu cu risc major de soc anafilactic? Pentru mine responsabilitatea înseamnă altceva pray tell ce anume inseamna, si daca in paradigma ta nu depinde cumva de rasplata pecuniara in contextul asta. aia pe persoana fizica, ca daca te uiti la sistem, e evident ca fix ca in tigania, si aici se filtreaza dupa salariu, si numa aia absolut neangajabili… Read more »

Fery
Fery
2 months ago

Și da puteai sa te declari de acord cu mine si era mai simplu. sunt de etnie superioara, recunosc. dar semantica aia e overloaded in contextul asta, daca asa ai intentionat s-o folosesti in primul enunt, bravo 1-0, dar nu reiese din context. eu ziceam tocmai aia, ca in conditiile in care esti platit mai rau ca un punator pe raft la tesco, responsabilitatea ca initiativa proprie scade pana la nivelul delasarii si ruperii de pula la nivel minim. stiu, stiu, sunt scoli care nu-s asa, la-la, sper ca a ta nu e, dar in general asta e nivelul peste… Read more »