Scurt dicționar economic: Ce este inflația

Nu mă citați când vă întreabă profesorul de macro la liceu sau facultatea de profil.

Inflația este mecanismul prin care:
1. Cei care controlează economia își rezolvă găurile scumpind produsele și ”uitând” să ajusteze veniturile/costurile forței de muncă .

2. Mecanismul prin care angajații care nu-s indispensabili sunt ținuți pe salarii mici, că sunt cei care rămân în urmă, neavând curajul sau unde să plece. Legal nu poți scădea salariul nimănui, dar nu te obligă decât o lege inspre dată să-l mărești pe cel mai mic.

3. Mecanismul prin care pensionarilor li se iau înapoi măririle de pensii oferite electoral.

4. Mecanismul prin care populația în general este derutată de creșterea prețurilor și fie uită fie se găsește în dificultate în a-și ajusta prețurile cerute de ei.

Cum te lupți cu inflația.

Contrar ceea ce ați văzut pe canalele media, puletele de rând are un singur mecanism de a lupta cu inflația – să câștigi mai mult. Să ceri mai mult.

Dar stai, Cătălin, asta accelerează inflația, o face mai rea, va scumpi și mai mult produsele .

I-auzi, pula mea, cum ? Toate produsele au preț dinamic, ca cursele Uber, cum cer eu mai mulți bani crește prețul la raft? Cine stabilește prețul produselor? Nu era că piața, că raportul dintre cerere și ofertă?

Soluția la inflație e să nu accepți bani mai puțini – dacă ești în poziția aia, iar dacă nu, să faci ceva să fii. Dacă-s prea mulți proști ca tine , adică exces de proști pe piață, fă ceva să rămână mai puțini.

Nu zic neapărat să te sinucizi, dar în general, orice soluție cere efort și doare, anume să mai pui mâna să mai înveți ceva, să faci ceva în plus. O șmecherie, o reinvenție, un fel de nu îngroșa numărul fraierilor care cred că inflația se vindecă dacă trăiesc ei mai prost.

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
7 months ago

Asta nu prea e un fix la inflatie ca se presupune ca deja faceai tot ce puteai sa nu fii prost si inainte de marirea inflatiei.

Neodym
Neodym
7 months ago

Contrar ceea ce ați văzut pe canalele media, puletele de rând are un singur mecanism de a lupta cu inflația – să câștigi mai mult. Să ceri mai mult. Chestia asta functioneaza pana la un punct. Daca esti contractor intr-un domeniu, esti oarecum legat de pretul pietei. Poti desigur sa cauti un contract mai bun, dar sa zicem daca pretul pietei este 1k marafeti pe zi, vei gasi ceva maxim de 1.2k dupa un efort sustinut. Daca esti angajat, cam la fel. Ceri marire si iti da jumatate de marafet. Boss, restul nu primeste nimic, fii fericit. Si ce faci, daca… Read more »

0040
0040
7 months ago

LOL , articolul porneste de la premisa falsa ca daca esti bun, esti de neinlocuit sau le poti forta mana. In unele parti se iau decizii proaste, stiindu-se ca sunt proaste, doar ca asa a venit de sus.

Puterea de negociere e intotdeauna la cel care ofera de munca, ofera hartii colorate.

0040
0040
Reply to  Catalinx
7 months ago

Mai nou in unele parti exista si un al 3lea lucru: sa fie buget suficient pentru proiect si sa fii pe lista de valued consulting partners (aparent unii dau bani la firmele prietene, chiar daca fac treaba de KKT decat sa dea la unii de fac totusi proiectul pana la capat). Nu zic ca peste tot. Zic ca unde dau cu sapa ne-a anuntat managerul ca se renunta la unii de faceau treaba buna, ca niciun motiv, ca trebuie sa dea bani si la altii, care fata de aia, sunt “valued partners”. Bugetul in sine fiind de dual digit milz… Read more »