Thinkpad P14s(Gen 4) cu AMD și Windows 11

În 2021 îmi cumpăram P14s prima generație, apărut în 2020 – pentru că covid / Ever Given și criza cipurilor, gen nu apăruse încă generația 2, dar mai mult, se și găseau greu cele din generația 1; am anulat două comenzi la Digital River ( distribuitorul Lenovo pentru insula asta și cea a Irlandei) din cauza asta și l-am cumpărat de la niște unii într-o configurație de săraci, de am plătit pe upgrade-uri încă 50%.

Am fost nevoit atunci să cumpăr unul cu puțină memorie, puțin SSD și să-l upgradez acasă, de pe care și scriu acest articol. Pe cel din Gen 4 l-am cumpărat pentru soție, care rula pe un T465 de prin 2018 și tot de atunci a fost supărată pe mine că nu i l-am cumpărat nou nouț din magazin, ci nou-nouț de pe OLX probabil de la hoți, dar eu am fost de bună credință, domnu polițist , am crezut că vreau un laptop mai ieftin , față de unul mai scump iar credința mea bună într-un viitor mai bogat a fost răsplătită de reproșuri.

Și ca orice bărbat am ținut morțiș să-mi reconsider poziția.

După 5 ani, că se cam târâia T465-ul ăla. Mai merge, dar mai încet așa.

Așa că anul trecut am cumpărat de nou din magazin de la Lenovo Thinkpad P14s Generația 4, cea mai nouă de atunci. Mă grăbeam, că soția avea urgent nevoie de un laptop nou, motiv pentru care a stat vreo 2 luni în dulap și vreo lună s-a grăbit să-și mute ce-avea de pe ăla vechi.

Cu ”reducere de Black Fraierday” care e o vrăjeală și de care nu mi-a păsat. În sensul că așa au ieftinit ei laptopul care trecuse de perioada de premieră și hype.

Zic asta că dacă fac aceeași configurație acum costă tot atât, tot așa cu ceva cupon de ”reducere”, în sensul că mereu au ceva ”reduceri” și prețurile ies tot în zona aia +/-50-100 de lire.

De banii ăștia am comadat ce se vede mai jos, pe scurt procesor AMD 7840U, 64 GB RAM , 2TB ssd si ecran OLED cu luminozitate mare si culori bune. Peste ce se vede am adăugat 3 ani de garanție on-site, ca să n-am discuții că nu aș aprecia soția, sau angajații, că așa mi s-a spus în repetate rânduri.

Recomand? Nici da nici nu.

Nu, pentru că vine cu Windows 11 , care nu se poate downgrada și cred că nu mai găsiți laptopuri mai noi care să aibă Windows 10. Am zis că aștept 12-le, dar nu se grăbesc ăștia de la Microshit să-l scoată așa că, na.

Sistemul de operare e, cum să zic eu, mai prost decât Windows 7. Sigur că e mai avansat, dar funcționează prost pentru business și e versiunea Pro, ca și când ar conta. Foarte des la pornire nu pornește din sleep/ hybernate. Trebuie să il oprești să apeși butonul de intrat în bios, să îi sugi pula altfel apeși butonul de start se aprinde ledul și te uiți la el minute în șir cu ecranul negru . Nu, n-o să fac eu debug să văd ce pizda mă-sii are, când nu mai merge o să cumpăr altul și îi chem pe ăia de la suport on site 3 ani garantat, să-și bată ei capul pe banii lor, poate așa le fut integratorii de laptopuri o mistrie peste muie ălora de la Microshit.

Din când în când se trezește să ruteze sunetul prin HDMI către un monitor care nu are sunet, gen fix in mijlocul unei ședințe, uneori după ce a început. De ce ? De să-l văd pe Billgheiț ( nu ma interesează că nu mai e el la MS) cum se trezește dimineața din coșmaruri cu sudori care-i bagă electrozi încinși în cur.

Senzorul de amprentă ( asta poate să fie de la Lenovo , cred) merge dar nu prea. Gen nu prea îi recunoaște soției amprentele, dar cum i se întâmplă și la telefoane, e posibil să aibă o problemă cu amprentele.

Dincolo de ce am zis mai sus merge mai bine ( mult mai ) decât al meu. Soția nu îl folosește la volumul de lucru la care îl folosesc pe al meu, dar nici nu i-am auzit ventialotorul mergând alui ei.

Ce-am observat mai în rău la Lenovo e că au scăzut numărul de porturi USB de pe șasiul ăsta și nu mai au nici port de SD card, trebuie să îți cumperi adaptor. Mie ăla mi-e util. Nu-l oferă nici opțional nici nimic.

Atât, în rest, calitatea e la fel ca la al meu, iar în bine, am observat ecranul OLED. N-am avut eu până acum niciun Thinkpad cu ecran de calitate așa bună. Efectiv este la nivelul Dell. La nivelul lui Dell de acum 4 ani, dar hei! Culori cum trebuie, la rezoluție bună și luminozitate suficientă să vezi ceva și în soare.

Tastatura e aia pe care o știți – un singur lucru am de zis. P14s e noul T14 la calitate, iar T-ul e , meh, un pic mai jos decât erau, din ce am văzut. Asta e.

Are frate-meu unul care te mov la față și îți topește retina dacă te uiți la el la luminozitate maximă , ăsta nu e așa, e oarecum confortabil de privit la luminozitate maximă.

RAM-ul este mai rapid decât al meu și e și dual channel pe toți cei 64GB și asta cred că se simte cel mai tare. SSD-ul de asemenea e din ăla de 4500Mbps și se cam simte și asta.

Nu l-am deșurubat, că nu am ce upgrade-uri să-i fac, din moment ce l-am cumpărat blană, cu tot ce poți pune pe el. În teorie aș putea pune 96GB RAM ( 32 sudați + 64 pe placă) în practică n-am niciun motiv să fac asta – Lenovo nu oferă configurația aia, probabil din același motiv. În teorie aș putea pune SSD de 4TB, nici asta n-o oferă Lenovo, dar aș fi putut cumpăra un SSD separat. În practică soția înainte avea 256GB și s-a descurcat cu asta ultimii 5 ani. Nu știu dacă va fi nevoie să-l deschid.

Bateria ține ceva mai mult decât la al meu ( cred că pe la 4-5 ore) și se mișcă mai bine pe baterie decât al meu. Bine, se poate și al meu mișca bine pe baterie, vreo 45 de minute așa. La capitolul ăsta Apple ne dă palme cu piciorul.

Pentru 14 inchi e probabil cel mai bun laptop silențios dintre cele care nu-s Apple. Dacă ești legat de Windows ( că pe oamenii cu linux nu prea i-am văzut cu ultrabook-uri, cară valize în rucsaci, de regulă) cam pe aici te învârți.
Există opțiune mai performantă, tocmai a ieșit P14s Gen 5 cu Intel, care au procesorul Intel Core Ultra 7 155H ( nu știu ce pula mea înseamnă asta, dacă e i7, sau ce este) dar are 14 cores , 22 threaduri si poate opera la frecvențe mai mari decât AMD din Gen 4. Poți pune și placă video dedicată RTX ( una entry level, dar pentru 14 inci, ce să și vrei : NVIDIA RTX™ 500 Ada Generation Laptop GPU 4GB GDDR6)

Problema e că dacă îl cumperi pe ăsta ești cam legat de priză , sau dacă-i dai pedală pe baterie, în 30 de minute ai terminat-o. Dar e mobil – transportabil.

Legat de ce inseamnă 14 inci, s-a schimbat formatul, au trecut și Lenovo înapoi de la 16:9 – că toată lumea era wide de acum 12 ani, la 16:10. Repet aici poza din feat. Ambele laptopuri sunt Thinkpaduri de 14, cel de deasupra e ăsta nou, celălalt e T465. Ăsta nou e o idee mai înalt, cel de sub nu e mai lat cu cât este iesit în laterală, dar e mai lat.

Chestia asta pe mine mă încurcă, nu mă ajută, că visam că poate îmi cumpăr un 15-16 inci și ce mă oprea era spațiul mic în avion, iar acum o să fie și mai problematic.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Levente
Levente
30 days ago

Computerul meu de muncă din februarie e un Dell Precision. Sînt mulțumit (și nu am plătit eu, deci nu am avut jenă să-l fac să coste > 4K). Un singur lucru invidiez la ăla al tău. Tastele cu săgeți. La al meu le-au pus compet retardat.

Catalinx
Catalinx
Reply to  Levente
30 days ago

Păi Dell Precision sunt blană, cred că la calitatea execuției și materialelor sunt peste Thinkapd acum.

buntzi
buntzi
29 days ago

Alimentatorul tot cărămidă este, și cu firul tot “lipit” în el 🙁
Și al meu de la servici (T14s de vreo 4 ani) tot așa are power supply, dar am făcut schimb cu șefu’ și i-am șutit mini-cărămida de la huawei. Mult mai portabilă și mai flexibilă de folosit în deplasări.

Last edited 29 days ago by buntzi
Catalinx
Catalinx
Reply to  Catalinx
29 days ago

Iote.

slimcharger
buntzi
buntzi
Reply to  Catalinx
28 days ago

Asta e o chestie super. Nu-mi dau seama din poza ta dacă firul de ieșire e cu port sau lipit în alimentator. Am încercat și ieri să pun poză, dar dintr-un motiv oarecare n-a mers. Mai încerc și azi.
…nu pare să meargă. E vreo șmecherie? Încarcă poza prima oară și singura opțiune e…ștergere. Ce fac prost?
Aha, deci nu trebuie să faci nimic. Dar merge o singură imagine. ok.

20240528_073441
Last edited 28 days ago by buntzi