Fotbal cu VAR

Am văzut parte din meciul Germania – Danemarca, cu copilul cel mai mic.  M-a întrebat deunăzi cum ei pot să de-a atâtea goluri și de ce nu joacă mai lent după ce au dat gol, o remarcă bună pentru un copil de 10 ani. I-am zis că e pentru că sunt niște roboți, de aia.

Și acuma a vrut să vadă meciul cu “roboții”.

S-a plictisit prin minutul 75 și a plecat la ale ei. N-au mai fost așa de angajați.

Dar altceva voiam să zic . Când am văzut sezonul ăsta prima data VAR-ul în acțiune, la cele două goluri anulate lui Lukake, am gândit că fotbalul cu VAR este mai cinstit și nu o să se mai câștige meciuri pe arbitraj furat sau făcut prost.

Și încă cred asta. Ce observ însă, iar la asta nu m-am gândit , e că regulile sunt grosiere și la fel și tehnologia , acum se împiedică in hiper-precizie in semantică.

Și se construiesc aceleași nemulțumiri și retorici, atâta că nu ai cu cine să te cerți, nu ai pe cine da vina, că litera legii e respectată, nu neapărat spiritul jocului.

Discutam cu un recrutor de ale noastre și la un moment dat m-a întrebat ce cred de penalty-ul acordat lui Hagi, adică dacă a fost sau n-a fost, dacă trebuia.  Fiind recrutor nu am intrat în discuții de clasă, să îi fi spus, băi ,boss, păi el la aia se antrenează, cum sa cazi cu stil .

I-am zis că nu cred că, dacă VAR-ul zice că a fost, adică niste oameni și niște calculatoare, care se uită pe reluări cu senzori și așa mai departe , pentru mine trebuie că a fost, că eu nici nu am toate informațiile lor.

Și mi-am dat seama in timp ce vorbeam cu el că “dacă trebuia să fie ” e o întrebare bună, pe care eu nu mi-o pun că nu mă interesează, nu fac regulile și oricum nu are sens în timpul campionatului. S-a stabilit așa , aia e.

Dar este legitimă și, personal, nu știu cum să răspund la întrebarea asta.

Ai un fault care începe cu o atingere in afara careului și pe care VAR-ul nu l-a considerat că ar fi de fault ( atingerea), după care ai un contact mai pronunțat în careu, care da, e fault, dar ața în care atârnă corectitudinea decizie este de dacă faultul a început în afara careului , sau din .

Acuma , în ceea ce mă privește, pentru sufletul meu, dacă nu pleci cu picioarele în spinare, nu e fault, io așa jucam pe izlaz, dar nu fac eu regulile și picioarele de fotbaliști sunt destul de scumpe să nu îți permiți un astfel de meci, înțeleg.

Dar ce e și mai de înțeles e că este important să regulile să  fie aplicate consistent. Că dacă zicem că în cazul ăla nu e fault, dar in alt caz ar trebui să fie, e o aplicare discreționară. Și oamenii cam asta vor.

In ceea ce mă privește sunt aplicate consistent. Am comparat offside-ul lui Lukaku cu offsideul danezului de la golul lor anulat. Există o depășire cam cât un vârf de pulă.    Asta înseamnă precizie. Este o limită , iar atunci când este depășită – offside.

 Și hențul care i-a urmat, tot făcut de un danez și care a dus la penalty, este similar cu cel făcut de belgianul care a pasat pe urma lui Lukaku. Mâna întinsă pentru balans  are contact cu mingea , majoritatea zic că nu e intenție, dar VAR-ul cred că nu poate arbitra intenția, mai ales daca este dubitabil.

Eu cred , însă,  că acum e un joc prea corect, cel puțin în fazele de poartă, poate nu cu cele mai bune reguli și poate acestea trebuie înmuiate cumva, sau echipele trebuie să se adapteze psihic la ideea că se poate întâmpla să aibă 1-2-3 goluri anulate pe offside-uri foarte la limită, sau hențuri sau faulturi și că un penalty va surveni foarte ușor după un fault   care poate trecea, anterior.

Atât Belgia , cât și Danemarca, nu au reușit să își mai revină după ce le-a dat VAR-ul în cap și, lăsat așa, cred că va schimba fotbalul.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
animaloo
1 day ago

La hentu ala danezu ridica putin mana. In general daca ai un varf de pula de mana deasupra umarului, se cam da hent. La blegieni nu s-a dat ca avea mainile jos da hentu e complicat. Se cam da in functie de cum vrea pula patronului, pardon, arbitrului la offside, de genu lukaku/danezu, este alb au negru. Esti in offside sau nu. D-alea cu “cat o putza de furnica” este doar discutie care tre sa se termine cu “ghinion”. Mereu cand o sa ai doua linii or sa existe si cazuri in care liniile sunt apropiate si ai impresia ca… Read more »