Despre AdBlock și bani din scris și reclame

Pentru ca ma plictisesc grav și nu mai fu nimic de munca, motiv pentru care plecaram ușor la vale către stația  de naveta,  scriu mizeria asta de care îmi pasa… Absolut de loc.

În cel puțin trei locuri am citit reacții legat de faptul ca a crescut utilizarea blockerelor de reclame.

Unii au luat, cică atitudine și te semnalizează ca ai ad blocker și ca ești bulangiu și ca s-ar putea sa te blocheze și ei pe tine. Gen, bahahahahahaha!
Cine ma?  Pula mea,  premianții pulitzer! 
Ca și cum as decide eu mâine sa ii blochez pe cei 50- 100 de oameni care mai intra aci. Defapt,  ca și când as decide sa scriu în notepad în loc de public.

Alții se îngrijorează ca vai, și acum ce pula mea facem, ca industria publicitara pierde bani…
Iarăși, am o reacție de: bahahahahah!
Gen, sa mori tu!?

Industria câștigă bani, Bah!
E win-win.
Cititorului nu-i e furat timpul și nu-i este profilata activitatea ( de la profiling,  nu știu cum sa zic asta în românește) .
Iar braconierilor de clickuri li se da cu setca în muie. Serios,  asta e ca cu setcarii care au pescuit tot pestele de la mine de pe Olt.

Gen, coaie, pe bune, ați făcut destui bani din cacat prejudiciind doua categorii de oameni. Cititorii atrași cu japca în cârlig și plătitorii reclamelor cărora pur și simplu li s-au luat bani aiurea cu o rata de revenue de cacat. Și sa fim înțeleși,  mi se rupe pula și de siturile cu kilometri de banere și pop-up-uri, ca și de cititorii degrabă dătători de click-uri,  ca și de investitorii în clickuri.

Fiecare plătește prostia în felul lui, dar uite ca mai multi,  sa le zicem băieți, si-au făcut pomană și au programat diverse ad blockere ( am început și eu ceva de genul, acum vreo 1 an, dar am rămas fără timp liber) și cu astea au scos proștii din mizerie.  Adică cititorii și investitorii.  Aia care încă nu au înțeles care e treaba și umplu balta aiurea de setci goale, se învârt încă în propriul cacat și degusta deja imputiciunea lui.

Nu, proștilor. Nu va ajuta sa blocați cititorii care au blockere, ca pe voi va blocați de la orice speranța de “reach” sau “coverage”.
Dacă  nu scrieți cumva articole meritorii de premii de presa sau literatura,  sau ceva științific dat dracu de interesant în limba engleză ( cum spunea regretatul Manowar – gen regretat ca “s-a lăsat”,  cred ca e în viața)  ,  publicul tinta e oricum falit,  și îl doare în pula dacă ce spuneți citește de la voi, sau de la x, sau de la Y. As putea sa pun pariu că celor mai multi nici nu le pasa ce dracu’ citesc. Cauta un mod sa își umple ceva timp neproductiv oricum și s-au învățat ca acolo sau acolo se rade cu pofta, se face laba la poze cu femei,  chiar înainte de a pleca la munca, ca dacă n-ai pe nimeni acasă,  aia e – sau se troleaza în draci.

Prin urmare situația s-a schimbat un pic și cei care plâng ca banerele nu le mai aduc bani au devenit cumva peștii prinși în propria plasa.

Dar e ok, cei care au ceva interesant de spus sunt plătiți oricum în altfel sa facă ce stiu ei mai bine,  nu cu clickuri și aplauze.

Problema scrisului pe bani

Ca coaie, dacă scrii pe bani reprezinți interesele plătitorului , nu ale cititorului și nu poți expune părerea ta onesta despre orice – gen dacă ai avea una.

Eh și treaba asta e oarecum ok. E o problema de etica  din ambele direcții.

O data,  ca așa e,  dacă ești plătit nu poți scrie orice cacat vrei, ca mai primești din pula colaborări,  sponsorizări, sau chiar produse înspre review. Deci “trebuie sa ai o atitudine pozitiva”.  Cam atitudinea pe care trebuie sa o ai vis-a-vis de gagică,dacă vrei sa o fuți,  sa zicem în ziua aia. Gen, mai ales dacă nu știi ce vrea și ea.
De aia eu îmi permit sa spun cu subiect și predicat ca îmi bag pula,  unde e de băgat pula ( chit ca nu aude nimeni,  nu e ca și cum as fi relevant,  raportat la vreo comunitate) și îmi permit și sa zic – da coaie,  asta îmi place,  fără sa fiu retribuit.
Ca eu nu depind în niciun fel de ce scriu,   sau de cat scriu. E o autoterapie și un fel de log – Nu stau chiar bine cu memoria, mai ales dacă mi-ați împrumutat bani.

Asa ca bloggerului ii rămâne libertatea sa scrie de rău de aia care nu lucrează cu el. Un pic dubioasa perspectiva, dar de înțeles .

Pe de alta parte,  nu e chiar de condamnat ce am spus mai sus, că dacă am o afacere, sau un produs și plătesc pe cineva sa-i facă o “recenzie”, normal ca nu vreau sa vad cum își baga ala pula în munca mea, ca nu numai ca nu mai lucrez cu el, dar coaie, dacă ti-am dat bani sa “faci frumos” (ca asa se spune acum) , iar tu ma bagi în bălării, se numește ca ma trădezi /înșeli /[alege tu cuvântul potrivit], iar eu  s-ar putea sa vreau sa torn o betoniera de ciment peste tine. Sigur asta nu se  întâmplă în țara în care dintr-un scandal cu săbii si pistoale ajung maxim doi zgâriati la spital.

Prin urmare, nu judec pe nimeni.  Eu scriu ca asa vreau și e irelevant,  ca o fac când am timp de pierdut,  nu e meseria mea, nu am obligații,  nu imo pasa ca nu am niciodată 1000 de viewuri pe zi, defapt îmi pasa,  ca serverul meu e prost configurat și n-am nici timp, nici pofta sa îl configurez ca sa tina trafic mai mare. Altfel, dacă ar trebui sa construiesc ceva relevant, n-as face-o gratis. Ca nu am facut-o niciodată, dar oricum…

Ce vreau sa spun e ca ma bucur ca lumea folosește ad blockere și sper sa folosească toți. Vor rămâne în business doar cei mai buni, cei care sunt capabili sa scrie un text care sa fie plătit de cineva, oricine ar fi plătitorul, fără sa fure clickuri de la cititori și bani aiurea de la plătitorii de publicitate.

Sa va spun altfel: Ma pis în palma mâinii întinse care spune o poveste sa primească pomană. Get to work bitches!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
8 years ago

Inca viu. Tineam doar sa dezamagesc lumea. Chestia asta cu adblock e cu dus si intors, totusi. O zic ca om care nu a pus in viata lui reclame. Parti pozitive: – citesti siteuri irelevante fara sa te agaseze reclamele. – nu-ti termina instantaneu bateria orice meltean care nu pune bannere legit, ci flash shit. Parti negative: – adblock a ajuns un fel de halal. Daca marci banul la ei, esti whitelisted. A, da? Pai, super. – contentul dispare, in unele cazuri. In unele cazuri, e posibil sa-i pese cuiva. – in alte cazuri, contentul e inlocuit de vrajeli si… Read more »

Manowar
8 years ago

Uitasem ceva – ce noroc c-am intrat in moderare! Cititorul ala vrea sa blocheze reclamele. Da’ nu prea se intreaba din ce traieste autorul cacaturilor. Ca, da, unii scriu ca mine, in 20 de minute de plictiseala ti-au umplut 5 articole. Da’ altii se strofoaca o zi intreaga, o fac la modul profi, pun poze facute de ei, nu furgasite in diverse bucketuri. Si-i normal sa fie platiti, daca aia-i meseria lor. Intrebare de baraj: din 1000 de cititori (romani, ca tu in romana ai scris asta), cati stii care lasa un comentariu sau dau un email cu “ba, te… Read more »

Manowar
8 years ago

Oricum , pentru mine era oarecum interesant ca lasase sa se inteleaga cum ca nu e chiar naspa cu blogurile si la nivelul ala de trafic , vorba aia , ai asteptari. Nah. Fac toti foamea in ordine alfabetica. Ma rog, pentru Romania, e OK. Castiga cam un salariu decent p-acolo din supt pula. In definitiv, e mai bine decat casier in Cora sau ceva. Singura parte naspa e ca n-au viitor. Am mai explicat de ce de o tona de ori, nu cred c-are sens sa repet. Chiar imi imaginam ca un advertorial s-ar plati decent Se plateste decent… Read more »

Manowar
8 years ago

Ca fapt divers am intrat sa verific fara adblock si in afara de scroluri intregi de stiri cu Borcea si una Pelinel, sau plm . ca nu stiu cine e si de ceva titluri – nu stiu daca sa le zic stiri , reclame sau teapa, cum ca “romanii au gasit metoda sa opreasca contorul electric “( gen , bineinteles ca au gasit, alaltaieri a venit cineva pe la mine si ma intreba daca nu stiu vreo metoda 🙂 ), reclamele sunt aranjate decent si am vazut un singur pop-up in click. Sincer, nici nu ma uitasem. M-am uitat in… Read more »

Manowar
8 years ago

Pula mea, eu lucrez de-acasa si tre’ sa fiu pe linux, pe firefox (ceva addonuri jegoase de care am nevoie). Mai am ceva proxy in fata pentru cazuri de-astea disperate, da’ nici ala nu face fata la tot cu toate filtrele posibile si imposibile. Cercul vicios e ca daca eu imi deschid maine un site – despre orice, orice format, plm – si incep direct sa cer bani (vreo suma modica, gen un dolar pe luna) pentru a tine site-ul in picioare – nu-i da nimeni. La modul, pentru ce ti-as da bani, nici nu stiu ce-i pe site? Daca… Read more »