St. Lucia – sufocat de trafic

În taxi , către hotel, tocmai ce aterizasem, ne spune șoferul că e “Rush Hour”, am observat ulterior că la orice oră e rush hour pe insulița asta. 

Îl întreb dacă au așa de multe mașini de se circulă prost?

El este de altă părere , anume că nu destule , că statul le taxează importul de mașini foarte tare, ceva ce l-ar face gelos și pe Tăriceanu. 

Zicea că îl costă o rablă ( el îi spunea mașină) din 2010  importată din Japonia circa 3000 de dolari americani. La care se adaugă tot atâta costul transportului pe vapor – cred și eu, ai văzut în pula mea unde e Japonia față de Caraibe , înainte să îți imporți mașină SH de acolo ? – la care mai pune statul vreo ~5000 dolari caraibieni taxă de import , pentru că poluare and shit.  Si na, ăștia nu au cum sa le înmatriculeze în Bulgaria. 

Că se plângea că nu are mașina lui , lucra angajat la alții, care îl plătesc căcat și depinde de bacșiș – i-am dat, înplm, că nu mi-am propus să îndrept eu lumea asta, o folosesc așa cum e. 

Și îl întreb , bă , dar de ce nu importați mașini de la americani, că sunt aici aproape și tot ieftine ? 

Pentru că conduc pe partea cealaltă.

 Așa e , ăștia , ca orice fostă colonie britanică au rămas cu condusul pe partea stângă, că așa le-au făcut ăștia drumurile, au căutătură, nu se mai poate să tragi săgețile invers , o dată marcate.

Și îl întreb, bă, dar ce vă oprește să conduceți pe partea pe care conduc și americanii ? Omul, fost polițist, cică de la “SWAT”-ul St. Lucian ( nu îmi imaginez ce e aia) , avea glume cu “this side is the right side”. 

Bă, nu te contrazic, dar voi nu produceți mașini. Din UK nu vreți să importați, va cam costă să conduceți pe partea asta, nu crezi?

Așa că șoselele ăstora zici că sunt din Tokyo drift, adică mașini din anii 2010, sau mai vechi, atâta că mai des parcate decât în mișcare. 

Sunt obișnuit să văd mașini asiatice la grămadă pe toate insulele foste colonii britanice, care au reținut condusul pe partea lor, niciunde nu am mai văzut atâtea Subaru. 

Cred că este datorită reliefului muntos. 

Altfel, și ei visează la mașini germane, mai exact Audi și BMW , pentru că astea nu prea se importă SH ( că nu prea sunt in Japonia , lol, ar putea să le ia din UK, nu știu de ce nu o fac , legi sau ură față de asupritori) așa că alea care sunt, rare, sunt cam cumpărate de noi, la preturi exorbitante, pentru ei. Lux, neneacă. 

Și taximetristul își dorea o mașină “de lux” germană, ca să fie independent. 

-Pai văzut cum arată Audi și BMW astea noi? 

Cică a văzut. Plm. O fi la mine problema. 

***Scurtături***

În timp ce scriu, șoferul  ratei in care stau când scriu asta, face o scurtătură sa evite traficul, o ia prin parcarea unor hoteluri. Și alți șoferi fac la fel și le taie fața fraierilor încolonați, la ieșire. 

***

Am avut timp să observ că deși nu sunt prea bogați sunt curăței. Ajută că plouă des, dar au pavaje, nu namoale, gunoaiele sunt strânse din cele mai multe locuri din orașe și apropierile lor. Dacă e să compar Anglia de acuma , am văzut locuri din Anglia unde e mai mizerabil. 

Am văzut sumă de case dărăpănate ( soția le zice “din Angry Birds”) , alții le-ar zice favele, mie mi se par pitorești , dar au niște vederi a-ntâia. 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
1 month ago

Tati las-o! Fusei și eu pe acolo, e drept că mult mai de mult si da sunt destule locuri mai îngrijite decat in UK dar per total insula britanicilor e sanatoriu în comparație cu ăștia.