Mie nu-mi place analiza RCA a ăstora de la Hotznews

Se dă știrea asta , și le fur și graficele.

Ăsta din București.

Vor ei să spună că problema e la șoferii tineri de sub 30 de ani care conduc rable cu motoare puternice ( peste 300kw , aka aprox. 400CP.

Mie nu-mi dă așa. Sigur, frecvența daunelor e mai mare la șoferii de sub 30 de ani, față de orice alte vârste, și e valabil la orice puteri de vehicule, se vede în grafic și e normal. Putem spune fără doar și poate că tinerii conduc mai prost, mai periculos, așa, în general, și că să plătească mai mult. Dar, valoarea medie a daunei e suspect de mică la mașini peste 300KW.

Dacă înmulțești valoarea medie a daunei, cu frecvența, că asta îți dă o idee mai bună a cât de păguboasă e o categorie de clienți, ajungi la concluzia că cea mai periculoasă categorie e la sub 30 de ani și motoare intre 200 si 270 CP ( 150-200 KW). Pentru mine cam are sens, că aici sunt destul de des puleți care își permit niște rable , dar nu își permit skilurile necesare pentru genul ăla de motoare. Nu la vârsta aia , oricum.

Mai mult decât atât, cea mai mare discrpență între puleți sub 30 de ani și restul boșorogilor hârșiți mi se pare că e între 76-100kw, anume 100-130CP, la categoria de buget ( că ăia de mai sus sunt la trotinete și vechicule trase sau împinse cu mâna, ălea nu-s mașini). La categoria asta tinerii au 11.5% frecvență a daunelor , și dauna medie mai mare ( viteza ucide!), iar restul de la 7.4% ( geriatricii) în jos , cu daune medii cu 1000 de lei mai mici.

În provincie, ăștia de la Hotznews pur și simplu subliniază anapoda, se vede clar ce am zis eu, frecvența de daune mai mare la 151-200KW pentru tineri , iar de data asta ȘI valoarea medie a daunei e mai mare clar.

Dar ce iarăși se vede în clar este o daunalitate semnificativ mai redusă în provincie decât în București și Ilfov.

Știi care e partea nesinceră?
Că ni se prezintă restul țării drept ”provincie”. Frumos ar fi să vedem ce înseamnă provincia asta , anume Cluj și metropolitan versus restul județului, sau versul altor centre județene. Că nu cred că e tot aia și că și în poza provincialității românești se ascund unele focare de daune nenominalizate de către ASF, că interesul lor e să nu creeze PREA MARE revoltă cu creșterea prețurilor, doar să îi arate acum cu degetul numai pe ăștia de la Ilfov și București, cărora li se adresează.


5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments