Medicii de la Sf. Pantelimon să-și dea demisia

Am citit seria de articole care ar trebui să se numească crimele de la Spitalul Sf. Pantelimon și am urmărit subiectul de la început.

Adia ușor a tentativă de mușamalizare, dar acum pute.

Se încearcă din diverse surse apărări cum că nu e, că medicii au dreptul să decidă ei cât și ce bagă, că #și-așa noradrenalina aia nu face nimica, doar îi ținea pe ăia în viață degeaba, ei trebuind să fie morți deja și nefiind de meserie, înclin să le dau dreptate: Da, bă, conform jurământului lui hipocrite ăla, medicii ar trebui să decidă ei tratamentul și, dacă ajung la concluzia că un pacient mai mult suferă, să nu-i mai administreze medicamente care-l țin în suferință, indiferent ce părere au aparținătorii; că s-a vehiculat și tema asta, că nu li s-a cerut părerea aparținătorilor. Aparținătorilor, dacă nu le convine, să-și ia hoitul și să-l mute la alt spital unde se dă noradrenalină la kil’. Dar nu e vorba că nu au fost întrebați, e că n-au fost informați, dimpotrivă au fost mințiți și ei și tot sistemul.

Că alta e schema criminală pentru care spitalul ăla trebuie desființat – sistemul e așa la scară națională, pe mai multe planuri. E ceea ce conspiraționiștii numesc ”statul paralel”, dar nu e nicio conspirație, e doar românism la nivel de artă – izvorât din negura timpului și cultivat cu dibăcie în comunism. Ăștia suntem, dar în cazul ăsta e vorba de omor calificat.

E o deconectare completă a birocrației de mersul real al lucrurilor. Pe hârtie totul a mers conform așteptărilor, pe sistemul operația reușită pacientul mort, însă în spate nimic nu corespunde hârtiilor.

Partea asta de preocupare pentru întreținerea unei imagini false, minciuna și falsul în diferite investigații, care a fost demontat doar de procuratură prin auditarea tehnică a aparatelor ( loguri).

În punctul ăsta niciun medic n-are dreptul să pretindă discreția deciziei, că nu vorbim de o potențială culpă profesională ( malpraxis), ci de o culpă civilă cu impact societal.



Surse

—–

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cum-s-au-comportat-in-fata-procurorilor-cele-doua-doctorite-arestate-in-dosarul-deceselor-de-la-spitalul-pantelimon.html
https://www.libertatea.ro/stiri/perchezitii-la-locuintele-unor-angajati-ai-spitalului-pantelimon-patru-cadre-medicale-duse-la-audieri-in-dosarul-mortilor-suspecte-4980318

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
40 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
1 month ago

Lol, romanezia

Stropic
Stropic
1 month ago

Mai uimitor de atat mi se pare lipsa unui motiv.

Pt spaga s-a stabilit ca nu, si nici nu au fost acuzati de asa ceva.

Deci de ce ca medic te-ai baga in treaba asta???! Ok, unul e ticnit, 2 e deja o practica.

Mi se pare halucinanta ideea sa faci asta pt paturi libere – paturi libere la ati nu sunt niciodata sa zici ca dupa freci menta 3 luni, si ma indoiesc ca e vreun medic de acolo (sau oricine) asa dedicat meseriei sa ucida sa mearga lucrurile smooth la serviciu.

Stropic
Stropic
Reply to  Mad
1 month ago

Mi se pare dubios ceva aici. Banii astia de la CAS merg catre spital, nu catre doctori. Doctorii au salariu fix+garzi. Cum mai exact convingi tu pe cineva sa ucida oameni pe banda rulanta asa pt binele spitalului si gratis pe deasupra. Ca nu stiu la tine la munca, dar la mine nu convingi nici sa stea o ora peste program gratis daramite asa ceva. Ceva lipseste din peisaj. Deturnau fondurile spitalului? Posibil, dar ar trebui sa vorbim de niste sume fff mari pt genul asta de risc – si care sunt fff greu de ascuns la o investigatie –… Read more »

Mad
Mad
Reply to  Stropic
1 month ago

E vorba de bani

In afara de contractul cu CNAS mai este un program al ministerului- ceva cu ATI, bine platit.

vezi ce spun Reprezentanții pacienţilor acuză presiuni asupra medicilor

https://jurnalul.ro/special-jurnalul/doctorite-sfantul-pantelimon-plan-deces-pacienti-arestat-procurori-972597.html

Johnny
Johnny
Reply to  Stropic
1 month ago

@Mad Dacă ai ajuns să te iei după ce scrie Arhi ăla… Doctorii au salariu fix, dar nici măcar spitalul nu primeste mai mulți bani. Finanțarea în sănătate nu se face după principiul – cu cât mai mulți pacienți, cu atât mai mulți bani. Există un număr de cazuri contractate cu CNAS, alea se plătesc, pentru oricât se depășește nu se primește nimic în plus. Poate la un spital mic din vreun orășel să nu se facă numărul de cazuri contractate, la Sf. Pantelimon sunt convins că nu e cazul. Iar la obiect, DACA ce zice legat de noeadrenalina societatea… Read more »

Mad
Mad
Reply to  Johnny
1 month ago

Pai sa luam din ziare atunci

https://www.realitatea.net/stiri/actual/interceptari-halucinante-din-dosarul-pantelimon-doamna-cu-coasa-a-cerut-reducerea-dozei_66b64ca31de55e2ef35c7e32

Mai sunt si programe de sanatate ale ministerului; am citit parca pe TVR. Spitalul e intr-un program din asta pt sectia ATI. Se deconteaza separat de CASS. Si se plateste mult mai bine.

Parerea lui Cetin poate fi irelevanta. Partea din presa era mai interesanta.

DACA ce zice legat de noeadrenalina societatea de ATI e adevărat

Legat de nora: nu-i adevarat. Daca era asa scria in foaia de observatie. Medicii legisti au zis clar ca doza se scade TREPTAT. Altfel moare pacientul

Catalinx
Catalinx
Reply to  Johnny
1 month ago

Ce scrie in articolul ăla este o idee vehiculată deja în presă și are o logică. Nu știu dacă este veridică sau nu, că nu am verificat. Dar se bazează pe un aparent cost decontat pe actul internării ( aparte de cel pe ziua de internare). Rezonabilul vine din faptul că pentru internare sunt necesare analize și proceduri medicale, aparte de serviciile oferite pacienților internați. Nu știu dacă justifică sau nu MO-ul medicilor, eu aș specula că mi se pare mai credibil ca să fie vorba de niște șpăgi oferite medicilor pentru a interna și trata diverse și dacă nu… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
1 month ago

eu aș specula că mi se pare mai credibil ca să fie vorba de niște șpăgi oferite medicilor pentru a interna și trata diverse și dacă nu aveau loc, că erau paturile ocupate, eventual de pacienți neprofitabili, ca să zic așa, făceau loc. Nu stiu mi se pare ca nu se potriveste – e ceva lipsa aici. In primul rand spaga se cere – direct sau indirect. De obicei la spaga se fac din astea gen nu e loc la programari nu te consulta nu e atent etc. E musai sa stie pacientii din prima ca primesc tratament rau daca… Read more »

Johnny
Johnny
Reply to  Catalinx
1 month ago

Nici eu nu știu cum va privi judecătorul. Ce pot să zic e că neinscrierea în foaie e o problemă, da ar trebui completate complet și corect, foaia de observație are statut de document legal, dar pentru mine nu e neapărat un argument că e ceva de tip contabilitate dublă ca să ascundă o infracțiune. Adevărul e că nu e ceva neobișnuit, fie din presiune a timpului – enorm de multă muncă și tone de hartogaraie, fie din superficialitate românească pur și simplu. Ar putea să plătească pentru asta cele două, nașpa. Dar nu e deloc o smoking gun pentru… Read more »

Johnny
Johnny
Reply to  Johnny
1 month ago

* în care NU sunt experți – trebuia să scriu mai sus

Mad
Mad
Reply to  Johnny
1 month ago

Te contrazic
“Singurii cu capacitate expertală judiciară dobândită în ani de studii sunt legiştii şi medicii de expertiza capacităţii de muncă”
Ei tin cont si de partea legala( prospectul unui medicament de exemplu) si de partea medicala(factorii subiectivi ale persoanei in cauza)

Deci, in situatii procesuale, opiniile lor sunt valide.

De exemplu un accident. De acolo scoti un certificat care te ajuta pentru cerere daune.

Daca citesti articolul de mai jos o sa vezi ca-s desemnati prin lege.

https://www.g4media.ro/medicii-legisti-replica-pentru-colegiul-meicilor-malpraxisul-se-stabileste-in-cadrul-unor-comisii-ale-caror-decizii-se-bazeaza-chiar-pe-opinii-de-specialitate-medicala-singurii-cu-capacitate-exper.html

Johnny
Johnny
Reply to  Mad
1 month ago

Paragraful citat e ceea ce spun ei despre ei (legistii) și nici nu mă mir că vor să fie în continuare așa – asta le dă relevanța. Rămâne faptul că prin definiție ei nu se ocupă cu tratarea de pacienți. Ăsta e sistemul romanesc – nu doar în medicină, și în alte domenii, avem niște oameni angajați la o instituție a statului care sunt experții – ăștia fac expertiza și aia e. Pot cere ei niște păreri de la unii care chiar lucrează propriu zis în domeniu – cui vor, pe ce teme vor, și apreciind ei în final ce… Read more »

Johnny
Johnny
Reply to  Johnny
1 month ago

Și sigur, sistemul actual din România are problema că experții nu sunt chiar experți, nepracticand în viața lor chestia în care fac expertiză (fără a îi considera nici complet neștiutori), înțeleg perfect și suspiciunea că dacă alți ATI-iști se pronunță ar putea să o facă cu bias de solidaritate de breaslă.

Johnny
Johnny
Reply to  Johnny
1 month ago

Încă o chestie și închid, că nu vreau să spamez pe aici. https://www.stiripesurse.ro/rasturnare-de-situatie-in-cazul-ciudat-de-la-spitalul-pantelimon-o-doctorita-de-la-spitalul-universitar-da-peste-cap-toate-acuzatiile_3404003.html Ignorați sursa, ăștia de la stiripesurse.md fură din diverse locuri, important e ce spune doamna aia. HABAR NU AM datele cazului și NU știu dacă are dreptate doctorița sau greșește sau manipulează sau orice. Ce vreau să zic e că discuția e super complexă și ca mod de a pune problema ce a apărut din opiniile de experți de la INML e pueril – întreabă procurorul și răspunde legistul: ce face noradrenalina – păi crește tensiunea/și dacă nu o mai dai – păi scade/pai și poate muri… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Johnny
1 month ago

@johnny – am citit si eu articolul. o sa citez: Deci in acest context decizia de oprire a Noradrenalinei medical este cea mai corecta. Intreb si eu, de ce in toata presa a aparut ca s-a REDUS doza si doctorita asta argumenteaza pt oprirea medicamentului? Pt ca obiectiv, parchetul are dovezi de DOZE DIFERITE MULT REDUSE – nu de intrerupere a medicamentului – asta se vede negru pe alb in istoricul aparatului ala + marturiile martorilor. Wtf, e mai rau ca la securitate vad – putin si hitler ar invidiosi. Stai sa ghicesc, din cauza volumului de munca declaratiile doctoritei… Read more »

Mad
Mad
1 month ago

Aparținătorilor, dacă nu le convine, să-și ia hoitul și să-l mute

Chestia e ca nu e chiar asa( au aparut si alte marturii pe fb despre cat de lipsiti de empatie sunt)

https://www.dollo.ro/2024/08/moarte-asistata-spitalul-pantelimon/

animaloo
15 days ago

io-te bah. 16 zile mai incolo, da e ok. Un cacat de caz. Certuri intre sefa de sectie si sefa ei directa (asistenta). Fosta sefa de ATI voia si ea ceva. Asistente care se baga peste medicamentatia ceruta de doctor. Sistem in care nu exista conceptul de DNR. Presa de cacat. An electoral. Ca atare, un caz banal, in care niste morti nu au mai fost indopati cu niste medicamente care nu le faceau nimic, “AU FOST UCISI” uite, in articolu tau: cica ala de 54 de ani a venit cu rezistenta scazuta la efort. Oare sa fie de la… Read more »

animaloo
Reply to  Catalinx
15 days ago

“schimbau dozele inainte sa vina apartinatorii” – tu crezi chestia asta? lol. asta e fix din zona “i se zicea doamna cu coasa” in tot cazul exista 2 probleme de ce nu completau fisele, aici e de discutat cum isi permit asistentele sa schimbe de capu lor medicamentatia in general, un caz dubios il analizezi in functie de cum se pozitioneaza oamenii medicii ati din ro si nu numa: nu a fost nimic in neregula presa, procurorii si medicii legisti: crima cu premeditare “riscul vieții unor oameni” – boss, cand dai doza mamut dintr-un medicament si ala nu mai functioneaza,… Read more »

Animaloo
Animaloo
Reply to  Catalinx
15 days ago

Tot cazu e pe ce au zis asistentele. Sau infirmierele. “Schimbau cand veneau apartinatorii” ca da… apartinatorii stiau de noradrenalina si care e doza “Doctorii sa suga pula” ca stiu procurorii mai bine cum se face treaba. Asta e problema, sistemu e futut. Nu exista conceptu de DNR. Aici, in momentu in care doctorii decie ca e cazu de dnr…se anunta familia si aia e. In Romania nu exista conceptu. Nu ai voie de dnr. Scaderea medicamentatiei e pe protocoale europene. Care lipsesc in Romania, dar se folosesc. Alea doua au fost future, prinse la mijloc in niste scandaluri. Asta… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Animaloo
15 days ago

Tot cazul este pe bază de martori, dezacord , probe tehnice ( dezacorduri între înscrisuri în foile pe care le întocmesc medicii și logurile de pe aparate ) și declarațiile medicilor, anterioare recoltării probelor tehnice , in discordanță cu realitatea. Minciuni adică. Nu e același lucru cu ceea ce susții tu. Chiar și așa , este un caz și se judecă, așa cum e și normal. “Doctorii sa suga pula” ca stiu procurorii mai bine cum se face treaba. Nu. S-a trecut de cum se face treaba. Treabă s-a făcut . Procurorii se ocupă de aspectele săvârșirii de infracțiuni, lucru… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
15 days ago

Medicul nu e dumnezeu și nu are de ce să fie, e nevoie de un pic de modestie profesională. Ma intreba cineva – medic, dar nu ati – tu ce ai prefera? Sa fii adusa la urgente cu sanse mari de supravietuire si sa stai pe hol posibil sa si mori acolo ca nu ai pat liber ca il ocupa altii degeaba sau sa mori cand nu ai sanse de supravietuire fara stirea familiei sau a ta? Eu stiu ce as alege dar e uimitor cati oameni argumenteaza ca a doua optiune e cea preferabila. ordinul de “Do Not Resuscitate”… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Stropic
15 days ago

Eu stiu ce as alege dar e uimitor cati oameni argumenteaza ca a doua optiune e cea preferabila. Irelevant și distrage atenția de la problemă. Dacă e să mor in spital ,mi se rupe pula de cum mor, problema e aia, in primul rând, dar nu contează, că nu știi când pleci, nu știi când vii. Dacă mor eu nu contează cine e vinovatul și ce s-ar fi putut face, că-s mort și mă doare în pulă din poziția aia, dar dacă moare un apropiat, o să iau in pulă în ambele situații pe cineva și răspunsul către medic e… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
14 days ago

Irelevant și distrage atenția de la problemă. Nu. Esti medic ATI – ai 2 optiuni – prima, procedezi legal si lasi pacientii cat o fi – chiar daca nu se fac bine, ci doar lungesti boala. Ca nu esti Dumnezeu – corect, dar resursele sunt limitate si daca vine intre timp un tanar de 20 de ani care are nevoie de un pat ATI ridici din umeri si aia e ca esti medic nu dumnezeu, si nici ministrul sanatatii. Chiar si zilele alea in care anunti rudele bla bla bla pot veni cativa oameni pe care sa ii refuzi. E… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Stropic
14 days ago

Trebuie musai sa alegi, sa le ai pe toate nu se poate. Păi cred că nu ai înțeles. În ambele situații, indiferent de alegere, problema nu e la medic și nu e problema asta de care discutăm, ci una diferită. Am zis, in ceea ce mă privește nu am o preferință dacă mor, cum mor. Dar problemă este că alegerea se face discreționar și pe șestache. Asta e o altă alegere nu din cele două. Că dacă legea zice într-un fel și tu faci altul și ca să maschezi ceea ce faci bagi hârtii false și mușamalizare aia te face… Read more »

Animaloo
Animaloo
Reply to  Catalinx
14 days ago

Ba decizia de dnr e luata de medic. Ca daca il ai pe unu decedat sa nu te chinui sa il resuscitezi, ca nu ai de ce. Asta nu inseamna ca nu il tratezi de ceea ce s-a intamplat.

Aia cu adrenalina: ala e protocolu. Asa se face. Alea cu declaratii…is de la asistente. Nush cum sa iti zic, dar eu am tendinita sa o cred pe doctorita care a lucrat in franta si mai putin pe asistenta de Romania…

Stropic
Stropic
Reply to  Animaloo
14 days ago

Zaaau, asta e protocolul? Hai sa citam din scrisoarea aia deschisa a medicilor din franta pe care ii crezi: În luarea deciziei se ține cont de dorințele pacientului exprimate anterior, de opinia familiei. Informația față de aceștia trebuie să fie clară, adaptată, reînnoită, precoce, loială, sinceră. Legea franceză precizează că familia poate și trebuie să fie consultată, însă nu i se atribuie un rol decizional. Tu confunzi protocolul de a da sau nu noradrenalina aia cu protocolul de a anunta familia/pacientul. Posibil sa fi fost corect ca oamenii aia erau terminali – NU e oricum un caz de malpraxis. Oamenii… Read more »

animaloo
Reply to  Stropic
14 days ago

Oamenii voiau sa fie anuntati si sa fie facuta pe fata – atat. Atat ca cazul nu este facut pe ceea ce s-a plans familia ci pe plangerile interne. Cum ziceam: certuri intre sectii si oameni. Proastele alea doua au prins la mijloc Sistemul e futut. Sistemul are multe dume. Vezi asta cu asistentele/infirmierele care modifica ele medicamentatia cum cred ele. Lu Orbu aparent nu ii pasa, nu i se pare nimic in neregula cu faptul ca daca ajunge in Ro nu stie cine ii prescrie medicamentele: doctorul, asistenta, un apartinator al altuia, chatgptul. Alea or fi gresit. Ca vorba… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  animaloo
14 days ago

Nu e pe plangeri? Ia uite ce declara dupa familia: https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/fiica-unui-pacient-care-a-murit-la-sf-pantelimon-dimineata-ne-au-spus-ca-e-in-stare-buna-dupa-cateva-ore-au-anuntat-decesul-2756367 Eu inteleg ce zici ca prea au fost portretizate ca doua descreierate. Iti dai seama ca si restul medicilor din sectie (ca sa nu zic din tara) faceau fix la fel si singurul motiv pt care s-au spart in capul lor sunt martorii (pe conflicte interne). Aparatul ala de noradrenalina etc nu are log pe pacient deci evident le-au pus pe toate la ele. Eu sunt sigura si ca pacientii cam erau oameni terminali sau macar ele erau convinse ca erau terminali – nu cred ca omorau oameni random… Read more »

animaloo
Reply to  Stropic
13 days ago

tensiune 24 cu 7. Era stabil, respira singur, n-avea nevoie de niciun fel de aparat să respire. Avea tensiune și picioarele umflate, atât. Suferea de o tumoră la plămâni, de aproape 8 ani. A supraviețuit cu această boală. Era ok, mânca. practic omu era santos tun. Tensiunea putin marita, da nimic grav. Si o mica tumora la plaman, cu care traia de 8 ani, in curand o ducea la scoala. Nu ai procedura legal sa ceri oprirea medicamentelor poate – dar nu e ca si cum e ilegal sa vb cu familia pacientului. Hai sa iti zic care e problema.… Read more »

animaloo
Reply to  Stropic
13 days ago

ah…si despre pacientu ala. nu vrei sa stii cazu, ca e fix “romania vs medici”.

muie la pacienti

Stropic
Stropic
Reply to  animaloo
13 days ago

mai daca si pacientii gresesc si asistentele si directorii de spital si procurorii si probabil si aparatul ala era stricat.

las asta aici asa la intamplare din 2016.

https://www.tolo.ro/2016/06/02/un-medic-si-a-inregistrat-sefa-cum-imparte-viata-si-moartea-la-spitalul-sf-pantelimon-eu-am-propus-o-chestie-care-mi-s-a-parut-de-bun-simt-hai-sa-dam-medicatia-la-aia-tineri-si-la-aia-cu-sanse/

Acelasi spital. Alte persoane. Anul 2016.

Probabil tot asa din invidie si certuri interne, inventeaza lumea constant ceva.

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
14 days ago

Dacă nu , țineți pacienții pe hol că nu aveți locuri – responsabilitatea la politic.

Adica pe scurt, optiunea 1. :))))

animaloo
Reply to  Catalinx
14 days ago

discreționar și pe șestache Nu s-a luat nici o decizie “discretionar” in pizda ma-sii de decizie. Doctorul a dat un vasodilatator, sperand sa le creasca alora tensiunea. Pentru ca medicamentul nu a functionat, in doza aia, s-a oprit administrarea si s-a trecut la doza terapeutica. Asistenta, pentru ca e o proasta, a vazut ca “medicament – il tine in viata”/”fara medicament nu mai are nici tensiunea aia”. Asa ca a considerat, fiind proasta, “AHA…deci daca ii dai medicamentu ala ramane in viata”. Asa ca ii dadea pe sestache medicamentu. Amanunte drept “efecte secundare” , “plan de tratament” MUIE. E asistenta… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  animaloo
14 days ago

Nu s-a luat nici o decizie “discretionar” in pizda ma-sii de decizie. Doctorul a dat… -> conform probelor administrate de procurori a dat noradrenalina mai încet , a inlocuit-o cu ser fiziologic ( declarații de martori ) și nu a notat în foile lor faptul că a făcut asta – plus declarații publice cum că nu e adevărat, că nu au scăzut doze , că nimic , până la proba contrarie , după aia că stai , că dozele erau normale. Asta e infracțiune ( concealing) , dacă se verifică probele, indiferent ce știi sau crezi tu că știi de… Read more »

animaloo
Reply to  Catalinx
13 days ago

bai. Sunt doua chestii. chestia medicala. Au facut doctorii ceea ce trebuia facut? dau sau ba. Toti medicii: da.”a dat noradrenalina mai încet ” – de fapt, in limbajul lor “a dat noradrenalina la doza terapeutica. chestiile birocratice. De ce nu a completat fisa. De ce “a vrut sa ascunda”. Pula mea, is atatea motive in Romania sa faci niste lucruri. De la “sa ne aduca mai multa ca ramanem fara” la “am uitat sa completez fisa”. Cat timp medical a facut ceea ce trebuie si ce e normal (chestie confirmata atat de medicii de urgenta cu care am vb cat… Read more »