Văd și io un articol despre alimente cu probleme unde se scrie în clar de unde provin și cine le comercializează:
Țineți minte trei cuvinte: Nectarine, Penny, Turcia.
Turcia e în afara Uniunii Europene, nu poate fi controlată la producție, ar trebui controlată la calitatea mărfii de import în UE. Dar na – România știe, doar plimbăm hârtii. E bine că cineva se preocupă să testeze astea, din orice motive.
Eu nu cumpăr din România alimente care au ca sursă Turcia din simplul motiv că vin pe filiera ”marfa care se vinde cel mai ieftin”. Nu că asta ar exclude alte alimente.
Eu aș propune o schemă – de ori de câte ori cumperi un fruct sau o legumă care are gust de crescut pe folie, fă o reclamație și trimite o pungă cumpărată și sigilată cu eticheta de la cântar pentru teste.
Poate nu e nimic, sau poate – mai probabil, se vor înregistra depășiri de normative care îi va obliga să retragă loturi. Treaba asta va duce la două chestii:
- Creșterea marginală a calității produselor de pe piață.
- Creșterea prețului produselor la comerciant.
Ambele sunt de bun augur. Mai ales a doua, pentru că creează o piață protecționistă cu avantaje pentru lanțuri de aprovizionare scurte și producție locală, la calitate controlată.
Și pentru că dacă trebuie să plătești dublu-triplu pe legume și fructe, îți sugerează cam cât de sărac ești și niște posibile soluții.
Țineți aproape pentru pozele cu lăzile de fructe, să ajung acasă.
—–
Poza e mai mult un trolaj al meu către Midjourney. Dacă-i cer explicit să genereze imagini de felul ăsta zice că nu. Dar îl pot determina din prompturi succesive, cu aparență inocentă, că și mintea lui e la fel de bolnavă.