Sa fiti voi sanatosi

Dupa ce am citit articolul asta  mi-a fugit asa un ochi intr-o parte si simt ca mi se  pleoștesc  vreo doua chakre.

Citez:MSA

Spitalele şi clinicile private vor trebui să scadă tarifele practicate dacă doresc contracte cu casele de asigurări de sănătate. De la 1 iunie, statul va plafona aceste tarife la nivelul celor decontate de spitalele de stat. Spitalele private vor putea cere orice preţuri doresc doar pentru serviciile medicale efectuate la cerere sau dacă nu au contract cu casa de asigurări.

De ce? Citez , din nou:

          „Motivul principal a fost cel care e stabilit de lege – să protejeze asiguratul față de costurile suplimentare în caz de îmbolnăvire. Evident că trebuie pus tratament egal atât în spitalele publice cât și în spitalele private. Dacă în spitalul public casa decontează un tarif, tot la acel tarif în spitalul privat serviciul decontat de casă trebuie să se efectueze”, spune Radu Ţibichi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Wow , cata logica.  Nu m-as fi gandit la asta. Pai hai sa vedem cum vine asta in gandirea socialista,  aia cu sa luam de la bogati sa dam la nevoiasi, cu care  am fost odata de acord , ca sa fiu sincer , din pozitia de nevoias, fireste.

  Cine merge sa se trateze la privati ? Pensionarii?  Oamenii cu venituri mici ? Spre medie?

Nu prea , ca acolo e pe bani si in general merg cei care isi permit ca pe langa contributia  la sanatate aruncata pe geam,  sa plateasca  costul procedurilor medicale  intr-o unitate privata , desi statul , cel putin in teorie ofera acelaeasi servicii  gratis , sau la costuri  modice (coplata) . Sau cei care n-au de ales ,  atunci cand solutiile oferite in sistemul public echivaleaza cu un bilet gratis, cu loc  in primul rand , la morga.

Bun , deci in unele cazuri este un lux, in altele alternativa oferita in sistemul public e o gluma proasta  si tre’ sa scoti cascavalul si sa mergi la privat, daca vrei sa ramai in viata .

Idea in sine de a incerca sa fixezi  abuziv preturile din piata privata in jos ,  desi ai posibilitatea de a face acest lucru concurential,  setand tarife si servicii mai bune in  unitatile de stat , e
cel putin hilara.

Pai cum vine asta , coaie? Pe cine ajuti tu aci ? Pe aia care nu-si permit acum  sa mearga in sectorul privat ,adica pe cei cu venituri mici ?

Adica daca e vreunu’ care nu-si permite sa se trateze la privat si viseaza ca  in curand vor scadea preturile peste tot si  va putea si el  sa beneficieze de conditii civilizate de tratament si sa-si faca operatia aia  pentru care n-avea bani de spaga  si o tot amana, e prost cu crăci .

Lucrurile sunt simple . Ăia (unitatile)  care-si permit sa efectueze  servicii la pretul decontat de casa, presupun ca vor scadea calitatea lor , iar ceilalti  care au tinta pacientii care-si doresc ceva in plus fata de sistemul de stat  nu vor putea deconta niciun cost si vor creste preturile , blocand astfel accesul la serviciile lor pentru  inca o parte din pacientii care merg acum.

Si-atunci cum  vine asta cu protejatul de costurile suplimentare ?

Reiau :

Spitalele private vor putea cere orice preţuri doresc doar pentru serviciile medicale efectuate la cerere.

Pai fix asta vreau . Daca am nevoie de o operatie  ca altfel mor ,  vreau sa o fac la privat , decontand costurile procedurii de la  CNAS ,pentru care platesc multe sute de lei pe luna , ampulea, iar in plus , mai vreau urmatoarele servicii , la cerere, pentru care platesc din buzunar:

-Sa merg intr-o institutie unde sa stiu sigur ca nu se asteapta cineva sa ofer spaga .  Adica sa am siguranta ca oamenii aia sunt acolo sa isi faca meseria , nu sa intreb in stanga-in dreapta cat si cui trebuie sa platesc.

– Sa nu stau la coada aiurea

-Sa fiu tratat intr-un spatiu care arata a curat  .

-Intr-un salon unde poti sa respiri ,cu numar redus de paturi , poate unul singur  , pentru ca-s antisocial , ma-mbolnavesc rar  si-mi permit  aroganta.

-Sa nu trebuiasca sa vin cu punga de medicamente , siringi , pansamente , bisturiu, sange , pat , carut cu rotile –  “de-acasa”.

Altfel spus , puță asta , vine si-mi spune mie ca pentru ca indraznesc sa-mi doresc astfel de lucruri , pe care  statul nu le poate oferi , atunci  trebuie sa platesc  inclusiv partea pe care o ofera statul si pentru care   inteleg ca sunt asigurat .

Nu cumva solutia e sa oferi o alternativa competitiva in sistemul public?

  Eu zic asa:  Bine bai grasule, pune tu ce reguli vrei ca ma tratez la privat si iti trimit factura prin posta , dupa care , daca nu decontezi cota  alocata pentru tipul de procedura ,  o sa cer eu decontul in instanta , pe persoana fizica , carevasazica. 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments