Cam așa e alegerea de acuma.
Antet Lung/ Disclaimer (săriți peste paragrafele gri dacă nu vă interesează) : Acest articol nu este despre cu cine să votați.
Votați cu cine vreți voi și acceptați votul celorlalți, dacă intenționați să trăiți în aceeași țară sau poate casă cu ei. Pentru că alternativa va fi să vă luptați cu ei, iar asta iese prost mereu și nu e un motiv valid să te cerți cu un vecin prieten sau familie pentru un politruc, oricine ar fi ăla. Pur și simplu nu.
Eu o să votez cu Nicușor Dan, fără să vă pot garanta, sau să încerc măcar să vă conving că aia trebuie să faceți voi, că e alegerea mai bună. DE AIA sunt fan democrație și cred că trebuie să decidem fiecare pentru el.
Nu cred că decizia colectivă e musai mai bună, dar e reprezentativă. Dacă suntem un popor preponderent de proști e reprezentativ corect să alegem așa și să trăim consecințele prostiei noastre.
Motivele pentru care îl aleg eu pe Nicușor Dan sunt că io sunt mai ”pă matematică” așa, deși am afinități și pentru scandal, panaramă, manele și populism, ceva să placă la toată lumea. Dar apreciez mai mult educația și cultura, acolo unde sunt. Și caracterul uman și loialitatea. Și mi se pare mie că le regăsesc mai mult la Nicușor Dan.
Și pentru că eu cred că schimbările sunt bune cu măsură și controlat. Și pentru că răspunde la întrebări consistent. Adică nu azi dai un răspuns, mâine altul, în funcție de cine te întreabă și cine te ascultă. Că îmi place, sau nu, răspunsul lui, ăsta e un aspect, dar dacă azi vorbim una, mâine e pe dos, îmi aduce aminte un pic de Băsescu și alți politruci și nu-mi face plăcere.
Sigur, în timp și unele răspunsurile lui Nicușor Dan s-au schimbat, adaptat, dar în 10 ani, nu în câteva zile sau luni. Și e OK să-ți schimbi părerea când înveți ceva nou, când lumea se schimbă, dar nu chiar manipulativ pe față așa. Știu că toți mint, dar consistența contează, chiar și în minciuni.
Și nu pot să-l votez pe Simion pentru că cred că se laudă fără acoperire, că e prieten cu Trump.
Iar, pentru mine, asta e o problemă. Pentru că atunci când pretinzi că ești prieten cu cineva care nu-ți este prieten la rândul lui, ai să faci concesii de imagine, care sunt șanse mari că n-au să-ți aducă mare lucru la schimb, mai ales dacă cel cu care negociezi e Trump.
Sigur, pentru următorii 5 ani, ar fi fost extraordinar să avem un președinte care e pe bune prieten cu Trump, dar nu îl avem. Nu știu exact ce prieteni are Trump în Europa în afară de Putin și Erdogan, dar nu-s români candidați la președinție. Deci, din punctul ăsta de vedere, prefer pe cineva care începe jobul de la aserțiunea corectă că nu e prieten cu Trump și vedem ajungem. E mai bun decât să ne minți și să te minți că ești prieten cu oricine. Pe de o parte, pe de alta, d-aia n-am io mulți prieteni, că la mine nu merge cu ne-am hăhăit un pic, gata, suntem prieteni.
Nu îl votez pentru atitudinea pro-europeană, deși sunt pro-european până la os și consider că cei care visează o apropiere de Rusia în momentul de față greșesc, sau sunt prost informați, dar consider că atitudinea pro-europeană ne va mai crește un pic taxele pe business și nu sunt sigur că ne va scădea taxele pe muncă.
Nu îl votez pentru că e îndrăgostit de retorica cu să-i ajutăm pe ucraineni, deși în contextul curent, pare direcția corectă, ținând cont că România nu e pregătită să fie vecină cu Rusia chiar mâine, așa că să mai tragem de timp, în buna tradiție românească, cred că e ideea mai bună.
Nu-l votez pentru că îi plac, sau nu-i plac gheii. Nu-mi pasă dacă-i plac.
Nu-l votez că ar fi fost un primar mai bun decât restul ( a fost mai bun decât Firea), că dintre locuitorii Bucureștiului sunt și nemulțumiți, deși Bucureștiul acum arată semnificativ mai bine decât când m-am mutat eu din el. Nu e El Dorado, nu m-aș muta înapoi de bunăvoie încă, dar e mai bine.
Nu-l votez că vrea să continue guvernul cu actuala reprezentare politică, doar tolerez situația, pentru că altfel, cred ( nu înseamnă că dacă cred eu așa o să și fie) că cu alegeri anticipate vom avea o situație și mai nefavorabilă.

Acestea fiind spuse – povestea:
Nu e numai că Nicușor Dan e oarecum antipatic, în ciuda eforturilor lui de a puncta o glumiță, o ironie, o ăstea. Antipatia populară nu știu dacă vine doar din personalitatea lui, deși sunt sigur că auriștii cultivă aspectul ăsta, că văd pe toate canalele.
Antipatia diverge din ceea ce susține că reprezintă și vrea să facă, iar dacă o să fie învins, mai degrabă de acolo o să i se tragă decât de la freză, sau de la faptul că e rârâit.
Dumnealui susține că reprezintă alegerea care oferă confortul stabilității, nu anunță alegeri anticipate ci vrea să lucreze cu reprezentativitatea parlamentară curentă înspre rezolvarea problemelor țării, cum a făcut el la primărie.
Extraordinar, aplauze.
Problema e că societatea vrea schimbare, bă, cam toți vrem și mereu suntem păcăliți că ”acuma, mai stați p-aici un pic, că vine!”. Cam toți nu vrem să mai auzim de ”ăștia” care au fost, iar Nicușor ne spune pragmatic și calculat că ”nu se poate fără ei”, aproape axiomatic. Partea proastă e că unii dintre noi înțelegem de ce e așa, nu știu dacă cei mai mulți, dar și celor care înțelegem, nu prea ne convine.
Este așa că dacă vrem să-i înlocuim pe ăștia de acum, probabilitatea e că n-avem soluții mai bune și vor veni mai mulți suveraniști. Nu, n-o să fie userei, ăia s-au detonat cu subminarea Elenei Lasconi, care acum e oricum demisă și dacă și când își mai revin ăia în grațiile poporului, mai e. Nu merge cu anticipate în cateva luni.
Dar societatea vrea schimbare pentru că traseul de-acuma e unul neplăcut și negativ. Consistent negativ și doamne ajută să nu fie divergent negativ.
Și, cu toată matematica lui Nicușor, în schema asta tot negativ o să fie pentru o vreme. Iar expresia ”ghinion„ nu ne place.
Dacă ar fi doar atât l-am vota toți pe Simion fără discuții pe principiul – cum îți permiți, mă, să spui că faci tu nu știu ce, tot cu ăștia. N-auzi, Nicușoare, că nu-i mai vrem pe ăștia? Ești autist?
Dar nu e.
Problema e că dinspre AUR vin tot felul de valuri de informații false care să declanșeze antipatie din aia nejustificată. Că a luat notă mică la bac la română ( n-a luat), că se scarpină în nas, că e vaccinist cu cipuri, băi, că dă drumul la ghei peste noi, și alte marote care declanșează polemici despre lucruri cu care nu ar trebui să ne pierdem timpul.
Și mă uitam așa, la programul lor de guvernare. Al ăstora de la AUR. Care e foarte posibil să-i seducă pe cei mai mulți și-am să explic de ce.
Io, la vârsta asta, sunt oarecum hârșit. N-o să dau detalii, dar vorba aia, am reușit să miros și să evit mulți oameni periculoși, unii cu putere instituțională, n-are rost să deschid discuția asta acuma. Nu-s vreun mare șmecher ( nici nu mi-am dorit), doar destul de experimentat în treaba asta – e greu să mă prinzi cu vrăjeală ieftină. Că asta e programul ăstora de guvernare.
Problema e că, ca tot omul, și io vreau niște lucruri și cred că sunt posibile și necesare. Iar ăștia le-au scris în program. Evident că n-au scris cum o să facă aia, evident că să facă aia înseamnă niște consecințe și e OK, mi le-aș asuma, doar că ei nu. Dar, citind programul, poți vedea că oricine ai fi, ți-au promis ceva mai frumos decât acum, iar, în mai multe cazuri, promisiunile sunt conflictuale. Lasă că nu-s credibile.
Bă, dar cu toate că știu asta, o parte din mine vrea să creadă iluzia asta – că poate dacă l-am alege pe Simion, CEVA, din tot programul lor, din partea pe care o vreau eu, s-ar înfăptui. Și motivul pentru care vreau să cred asta e că nu mai e nimeni care măcar să pună problema așa și să vorbească despre alta – era Ponta, după ce a înțeles manevra și el – toți au venit efectiv cu măgării deșănțate de creșteri de taxe false restructurări și peste care nici pe ale lor nu le-au pus în aplicare. Am mai văzut asta în UK, dar aici sunt musafir.
Așa că am sentimentul ăla de ”bă, ăsta măcar promite asta”. Bineînțeles, pentru că vorbele sunt ieftine.
Așa că dacă eu care știu eu câte am văzut până acum am o scânteie în ochi, nu pot să-i judec pe restul care n-au de unde să aibă experiența mea. Mă rog, au experiența că au fost mințiți și futuți electoral de toată viața lor, dar asta nu funcționează acum înspre avantajul lucidității și moderației.
Ce ne face să ne gândim mai atent un pic e teama. Nu teama că ăsta n-o să se țină de cuvânt, nu. Bine, eu sunt sigur de aia, dar nu aia.
Unora le e teamă de el și de ce-o să producă guvernarea cu el în țară. Celor mai mulți, chiar și celor care își inving, sau ignoră teama asta și-l votează oricum. Și e justificată , dar incorectă.
Simion personal mă îndoiesc că o să vă facă vreodată ceva rău. Mă rog, poate te întâlnești cu el și te agresează cum mai face el când nu se stăpânește, dar asta nu merită prea multă atenție.
Regimul Simion ar putea deveni – nu spun asta ca pe o certitudine, ci dimpotrivă, ca o incertitudine dar e generată uneori și de discursul lui, foarte des amplificată de interpretarea discursului lui de către opozanți și detractori, mai ales, că puterea e la el – ca un regim Charles Manson. Nenea ăla n-a omorât pe nimeni, personal.
Atenție, că nu pretind că știu eu sigur că o să fie așa, că așa e și schema cu îndoiala care subminează instinctul . Există o șansă și cu Simion cum există și cu Nicușor Dan, deși România n-o să fie condusă la fel cu oricare dintre ei. Deci există și diferențe mari.
Dar dacă câștigă alegerile și temerile se confirmă, nu de el ar trebui să vă fie frică, ci de fanii lui. Că asta e mereu problema. Iar fanii lui sunt colegii, vecinii, poate amicii voștri. Nu TOȚI fanii lui, doar unii care-s ușor de convins că ”cine nu e cu noi e împotriva noastră” și să prepare garnitura cu care se servește felul ăsta.
Iar la aspectul ăsta suntem toți vulnerabili de a fi numiți responsabili pentru prezentul care se va concretiza atunci, pentru că majoritatea noastră, indiferent de orientarea politică am cultivat , sau am asistat pasivi la o lume cu oameni vulnerabili, lipsiți de educație, lipsiți de coeziune socială, abuzați.
Iar cei care au făcut ceva pentru a avea o lume mai bună, de bună seamă că au avut rezultate modeste și n-o să conteze prea tare.
Oamenii ăștia au ceva de disputat. Ceva mai mult decât Simion, el doar călărește și direcționează valul și nemulțumirile lor. Și la un moment dat, poate vor avea ceva de disputat cu tine, sau poate își aduc aminte că au avut. Așa funcționează extremismul.
Chiar și cei mai puțin educați din lumea cu care am contact au prins în săptămânile astea ideea. Chiar și cei care nu știu ce-a însemnat fascismul în România, și care n-au prins următoarea schimbare către totalitarism comunist, au simțit un fior visceral săptămânile ăstea și un pic de frică.
Iar asta nu-i de bine, că frica a fost indusă mai ales din tabăra cealaltă.
Iar deciziile lor de vot, indiferent ce vor alege să-și ignore, sau să-și asculte instinctele primare cuprind această conștientizare – awareness. Poate că nu realizează că dușmanii vor veni de lângă ei, dar instinctul animalic a fost trezit undeva după turul 1, care a însemnat răcorirea justificată și binemeritată pe care au obținut-o dând cu jet ( cu noroc) candidatului PSDNL.
Indiferent ce alegem și indiferent de rezultatele ăstea, între opțiunile ăstea suntem prinși.
Și e rău, pentru că dacă ai putea ignora frica, alegerea ar trebui să fie între un om cu o experiență politică și administrativă de o anvergură mai mică, dar mai reprezentativă ( Bucureștiul are peste 3 milioane de locuitori, într-un fel sau altul, e o mică Românie), care preferă un mod de guvernare către acord, stabilitate și reținere în comunicarea publică – un pic aduce a PSD ( fără păruieli, fără scandaluri de presă), dar semnificativ mai serios și dovedit capabil și un tip mai tânăr și mai influent, care pare să ralieze masele mai bine și cu un discurs rezonant, dar cu performanțe doar de imagine, în rest modeste și inclinații către administrație autoritară și scandal – manifestare a curentului Trumpist. Alegerile ar fi mult mai simple, că fiecare ar ști ce vrea fără să ia în considerare frica că ”dacă votez cu ăla, mai pierdem 5, sau 10 ani?”. O să mai pierdem 10 ani oricum.
Atenție, nu zic că tuturor le e frică – unii doar miros frica altora și se simt superiori și cred că vor beneficia de asta și cred că e bine. Nu e neapărat că au dreptate, unora e posibil să le iasă pe cur. Alții vor doar să asiste la prăbușirea unei lumi, pe principiul , ”dacă nu putem să schimbăm lumea, măcar să-i dăm foc”.
Dar ăstea sunt sentimentele dominante.
Alegerile parlamentare din România din 2024 au avut loc pe data de 1 decembrie 2024
deci. In mai 2025 facem anticipate ca Romania vrea schimbare??????
Mai probabil prin Decembrie. Că învestitura presupun că o să fie în iunie, iulie e vacanță parlamentară, din august septembrie incepe tămbălăul.
pai ce naiba facem ma…o tinem numa intr-o alegere?
Parlamentu e proaspat votat. Aia vrea populatie, ce e in parlament.
Mai multe alegeri – să nu mai zică careva că nu suntem noi fierți pe democrație. Aia vrea populatie, ce e in parlament. Voia, acum cam 1 an. Nu-s sigur că mai vor. De fapt cred că nu prea. Dar repet, asta nu e ce vreau eu. Că eu cred că alegerile anticipate sunt nașpa dacă le folosești drept preludiu de campanie la prezidențiale – adică înseamnă că Simion va vrea să țină populația în priză, activată încă vreo 7 luni de-acum încolo, tot cu păruieli și scandaluri – asta e partea nocivă. E OK ca alegerile să vină după… Read more »
acum cam 1 an — acum 6 luni. deci acum cam 1/2 din an.
Nasol ND asta ca vrea o stabilitate. Forta Cior..pardon Simion
Băi, eu sunt de acord cu ce spui – adică tolerez. Pentru că pe de o parte, decât să te fuți încă 3 ani și jumătate cu ceva ce nu merge, mai bine îi mai fuți o tură de alegeri. Problema e că costă și că decât să plătim – că, na, unii dintre noi plătim chiar și bani fizici – eu am termenul pentru plata cf declarației unice acuși pe 25 mai – mai bine mai amânăm. Dar altfel e ca la divorț, ce faci dacă s-a rupt lanțul de iubire, mai sorbi ciment cu paiul 3 ani jumate… Read more »
ar fi sinistru asa ceva. Imagineaza-ti sa nu poti sa faci nimic, ca parlament, ca imediat “pac, anticipate”. Brrrr. Democratie d-aia cinstita, romaneasca 🙂
Anticipatele se declanșează doar DACĂ nu poți să faci nimic, ca parlament. Adică nici să nu votezi un guvern. Evident, fiecare din ăștia au viziuni diferite asupra a cum arată procesul de formare a guvernului. Și este corect așa, că dă posibilitatea boborului să se exprime în sensul ăsta, crește reprezentativitatea. Dacă poporul vrea stabilitate – îl are pe Nicușor. Dacă vor ”să schimbe tot” – îl au pe Georgică. Eu n-am o problemă cu asta. Nu vrei alegeri anticipate și pe Georgescu ( eu cred că e la oha, dar în fine ) prim ministru? Știi ce ai de… Read more »
pai pula ta coane, nu erai tu fan anulat si reluat alegeri? ei acuma s-a mai bagat o fisa prezidentiala, anulatul ala are niste consecinte pentru compozitia parlamentului, platiti costurile politice aferente, poate s-a saturat populatia sa fie labarita, hai cu dinamita, mai baga o fisa si la parlamentare, what gives? in sensul ca bagam fise pana iese cine trebuie, dar de ce sa ne limitam doar la prezidentiale, hai cu balul. n-am un cal in jocul asta, stiu ca ma va costa ceva in caz de belea sa-i transloc pe batrani, pentru asta exista mastercard, dar ca sa va… Read more »
“pula mea, candidatu din finala a avut <<0 cheltuieli>> in timp ce cheltuia milioane” e nitel diferit de “poporul vrea altceva la 5 luni dupa”.
Nu crezi?
Da, dar ce parere ai de casa lui nicusor dan? :)))) nu de el ar trebui să vă fie frică, ci de fanii lui. Aia au fost mereu mai, nu s-au transformat sau teleportat. Erau ba in psd, ba in pnl. Stii cand ziceau ca aia fura sunt corupti etc? Pai tot aia erau ca doar nu au importat oameni noi in partid doar s-au mutat. A nu se intelege ca au ramas aia in psd pnl curati ca lacrima sau ca in aur sunt numai dubiosi. Bă, dar cu toate că știu asta, o parte din mine vrea să… Read more »
Da, dar ce parere ai de casa lui nicusor dan? :)))) Am o părere proastă de casele amândurora. Nu e vorba de ce casă au ei, nu-mi pasă așa de mult – gen habar n-am, cât că locuiesc în chirie. Simion mai și vorbește cum face el case pentru tineri și săraci și el n-are casa lui ( știu povestea). Păi la români suveraniști trebuie să ai casa ta, boss! Afterthought: am dat acum pe google , că bănuiam că bați undeva cu întrebarea și am văzut câteva cadre din reportajul România TV. Cam aglomerat apartamentul după gustul meu, dar… Read more »
Eh, intrebarea zilei, ca toti sarisera ca vai e dezordine, nu e curat, mobila veche, nu au servit reporterii cu nimic bla bla. Păi la români suveraniști trebuie să ai casa ta, boss! Dar ce vrei, sa aiba 6 case ca stim noi cine? Simion a mintit si a zis ca are doar 52 mp apartamentul – a ascuns la propriu etajul de la apartament sa nu zica lumea cumva ce bogat e ca sta in 200 mp sau ceva. Pai marketing – a si zis omul ca isi ia casa din alea pe care le va construi el. Inseamna… Read more »
Așa e când nu ai femeie de casă!
Problema cred că e spatiul mic, care duce la clutter. De curățenie nu știu, nu am fost atent și mi-e lene să inspectez filmarea.
În 200mp de terasă, da.
Simion la fel, sta in chirie moca. Intr-un biet apartament de 200mp.
bah nene..fac io ceva gresit 🙂
Apartamentul ăluia are vreo hai 100mp de spatiu interior, cu tot cu holuri si casa scarii și ceva peste 100mp de terasă. Nu prea e tot aia. Practic 3 camere și o terasă mare ”pe bloc”, din ce-am văzut. E doar decent. Chiria e sponsorizată de cine are apartamentul ăla, o persoană privată. Nu locuiește ”pe banii statului sau ceva. Nici nu e ceva fantastic – vezi clipul de la ceva latrinătv , am derulat la momentul la care se văd scările ălea în spate. Din articolul de debunk poți vedea și partea de penthouse. Cam slab. Context.ro a descoperit… Read more »
bah nene. io inteleg sa faci pe avocatu diavolului, dar mai taie dracu din ele. apartament de 100mp cu terasa de 100mp bagati la meh? Pe bune? Ba faraoane, daonpizdamasii de treaba. Am avut si io apartament de 100mp si aveam bucati din apartament pe care le vedeam doar cand ma duceam sa imi iau bicla din dormitorul nefolosit. Sau cand ma duceam sa vad fotbal la celalalt televizor. Si nu aveam terasa de 100mp. Care e fucking huge si misto de avut. Trecand peste asta, ala a mintit ca un porc. Ca una e sa ai un 52mp si… Read more »
bah nene. io inteleg sa faci pe avocatu diavolului, dar mai taie dracu din ele. Deloc, eu comentez ce văd în articolele cu pricina. Am avut si io apartament de 100mp si aveam bucati din apartament pe care le vedeam doar cand ma duceam sa imi iau bicla din dormitorul nefolosit. Bravo, poate ar trebui să știi ca 100mp construiți pe 2 etaje au o utilitate mai mică decât pe un etaj. Dacă rămâi cu 80mp utilizabili ești boier. A doua la mână, pentru un om cu statul tău, adică fără copii, pula și căciula, neșef la vreun partid, neparlamentar,… Read more »
dar da. Nu inteleg conceptul de stat in chirie. Nu ca Simion, care fiind la inceput e normal sa se bucure de mocaciuni. Culmea, fix intr-un 100mp am stat si eu, singura data in viata mea, moca. Vreo 2 ani. A ajutat ca tocmai imi cumparasem apartamentul, il aveam intr-o chirie aproximativa, dar care imi platea fix rata. Si in aia 2 ani am strans ceva bani sa pot sa il refac. Dar la ND chiar nu inteleg. Da plm, io nu-s matematician, nu am o masina obosita si nu am avut niciodata, de cand imi permit. Masina proasta da,… Read more »
nu am zis ca 100mp is lux. Ci ca nu is “meh”. E un apartament generos. “Abia ramai cu 80”. Alta suma despre care tu zici ca e mica. Bine tati. Boierule. Ai mei au dita casa la tara. Mult prea mare. Dar, vezi tu…au facut-o chiar singuri si de-a lungul multor ani. Si asta pentru ca locuiau aici, nu erau sefi de partid. Ala dintr-un salariu de 2000lei si-a facut casa de 100k euro. Minim. E clar ca fac io gresit. Bine, io stiu cum a facut banii, dar ziceam si io asa Da. Vad pe terasa aia inca… Read more »
Nu o ratez.
Doar că mi se pare amuzantă în altă cheie.
Și când trăiești pe modestie trebuie să minți ca să pari și mai sărac. lol. #românia.
Mie mi se par aspecte mai puțin relevante – chirie vs. detinere, sau ce rable călăresc. Sigur, se vede că Georgescu conducea și el Un GLE parcă , Simion era cu ceva X5 la un moment dat – irelevant. La fel ca aia cu casatoria – dacă el e primarul acuma ce vrei , nu se poate căsători singur pe el însuși – glumesc, dar treaba lor. Femeia lui o fi pe independență și feminism și omul, ca orice bărbat, o fi zis ”OK, las-o așa”. Sau, pe de alta parte, când ești primare, cu ambiții politice și cu procese,… Read more »
Și când trăiești pe modestie trebuie să minți ca să pari și mai sărac pai fix asta e discutia de aici. Ca 100mp nu is chiar saracie, dar nici mega luxu planetar. Dar…EL a considerat ca 100mp is lux, ca el a ascuns imaginea asta. Daca isi prezenta apartamentu de 100mp si il luau oamenii la intrebari “ca de unde are…sau dece are moca” atunci da, eram si eu pro-simion. Asa cum si casa aia, facuta evident din banii de parlamentareala, nu ma impresioneaza prea tare. decat daca vreau sa fiu bulache Bah. Io niciodata nu l-am perceput pe ND… Read more »
nu uitati de simion ca deconteaza chiria la stat – dupa cum el declara 😀
nu stiu ce ti se pare asa rar sa nu te casatoresti – e plin occidentul de oameni asa cu doi copii si niciun maritis. probabil efectiv nu crede omul in casatorie.
acum na in partea cealalta simion a anuntat ca se casatoreste cu sotia la vreo 2 luni dupa ce a cunoscut-o – ce sa zic, extremism :))))
Sa nu-i dam exemplu pe occidentali – că te trimit la articolul cu matematica iubirii moderne – cu sinteza click aici și acultă maxim 2 minute și treizeci de secunde, cu punctul culminant în ”49:02-49:15”.
da, adevarul e ca fff multi de ii stiu nu sunt casatoriti desi au copii impreuna :))) e drept si ca o casatorie nu iti garanteaza valorilea alea traditionale la care va ganditi tu si banciu. dar asta nu se aplica la nicusor dan – nu din cate stim si sincer nici nu pare genul de 4-5 amante – e de 15 ani cu aceeasi persoana, locuieste cu ea. Cred ca e mai degraba idealism, probabil la inceput nu a vrut o nunta ginerica si nasul mare si dupa a tot asteptat pana cand trecand atata timp nu se mai… Read more »
Nu e vorba independență aici, ci sărăcie de de-amândouă.
Nici nu discut despre valori gen loialitate, lasă aia.
Aici e amuzamentul valorilor vestice că maschează sărăcia sub expresia ”independență”.
problemele, cu necasatoria, apar in conditii de stres. La bine semintele acelasi gust il are. 🙂
Ai copiii in spital, poate sa mearga numa mama. Moare unu dintre voi, iar apar probleme
D-aia, uneori e mai simplu sa faci repede o casatorie civila rapida si dupa sa iti vezi de viata.
Nici n-aveți idee, parcă sunteți autiști :))). Problemele apar când nu poți să te căsătorești că pierzi beneficiile de single parent, chirie subvenționată, scutiri de impozite, alea. Sau nu poți să te căsătorești că ăla/aia care te fut au o situație comodă / suficientă pentru ei, dar nu au niciun motiv să și-o împovăreze cu tine, dar mai ales copiii tăi , care-s ai altora. Ăstea sunt numite ”independență”: emoțională, că n-ai cum să legi ceva sentimente profunde, că nu te apreciază nimeni oricum mai mult decât pentru o cafea, o glumă bună și-o partidă de sex , iar independență… Read more »
asta in tari gen UK. In romania ajutorul pentru mame singure este o pula in cur. In suedia vorbeam de sambo, nu de single parents.
In suedia oricum, la nivel de bani nu conteaza daca esti sau nu familie. Ceea ce cam suge, dar plm
Păi Banciu vorbea de Franța. În ”occident”.
in occident nu e peste tot la fel. Bine, ar mai fi o situatie, mai pe la emigranti. Isi iau la 1st hand chirie…si subinchiriaza mai departe.
Știu că nu e la fel.
Ăstea sunt numite ”independență”: emoțională, că n-ai cum să legi ceva sentimente profunde Eu inteleg unde bati, dar nu toate casatoriile sunt pt sentimente profunde. Mai sunt si ca a venit timpul, ca ce zice lumea ca ai o varsta. Sau pt darul la nunta :))) Nu cred se gandeste careva la 16 ani baaah eu raman singur imi vad copiii in weekend…viata, trai neneaca. mai mult cred ca din diverse motive ajung la 30 (insert orice varsta tarzie aici) si se uita in jur si nu le place ce vad si abia atunci iau decizia cu independenta vs o… Read more »
Eu inteleg unde bati, dar nu toate casatoriile sunt pt sentimente profunde. Bineînțeles. De unde și confuzia. Cum că familia tradițională ar fi despre asta. Mai sunt si ca a venit timpul, ca ce zice lumea ca ai o varsta. Sau pt darul la nunta :))) Bineînțeles. Însă căsătoria, sau dacă vrei, familia tradițională e o instituție, nu un fermoar. decizia cu independenta vs o casatorie de compromis. Independența nu e o decizie. Maxim poți să-i spui o sumă de decizii sau indecizii și de lipsă de acțiuni și implicare. E ca și când ai decide zilnic că nu te… Read more »
de ce sa mearga numai mama la copii in spital? ce treaba are, ca aveti custodie comuna? dimpotriva ai beneficii ca familie monoparentala, scutiri de impozite, prioritate la scoli si gradinite :)))
oricum ideea era ca voi comparati cu situatia ideala – happy marriage – si nu luati scenariile de procese de divort batalii pt custodie etc.
Oricare din ei va fi la Cotroceni, Romania va trebui sa faca unele ajustari la buget in urmatorii ani. Ceea ce va supara si mai rau populatia care, probabil, se va polariza si mai mult. Si s-ar putea ca romanii sa isi sparga oalele in capul presedintelui, ca ei nu stiu prea bine cu rolurile si atributiile fiecaruia.Si nici nu ii condamn prea mult pentru asta, avand in vedere ca multe din intrebarile puse in dezbateri nu au legatura cu functia de presedinte. Bine ca nu i-au intrebat si cum se face o ciorba radauteana. Am vazut mizerii la ambele… Read more »
in toamna tati, ca s-a tot rostogolit mizeria la vale. daca mai continua romania asa inca 6 luni, se imprumuta la 12%, ca argentina in pula mea. intrati in incapacitate de plata in primavara fara discutie.
cand vine inapoi fmi-ul, s-a dus pe pixu flaro si visul de marire al romaniei din 2007 incoace, alt capitol incheiat.
Dacă nu le fac luna viitoare nu se pot încadra în deficitul pizdii de 7%. Au ajuns la 2.3% în primul trimestru iar al doilea e la o lună și jumătate distanță. Și cred că pe trimestrul asta deficitul crește, din motive de campanie și execuție bugetară.
Dacă îi prinde septembrie fără ajustări, vor fi în curul gol, iar sar peste țintă. Iar ținta e spre dublul deficitului in statele civilizate. Gen avem țintă specială pentru săraci și nici pe aia…
Ca o paralela, din 2021, Bulgaria a trecut prin 6 alegeri anticipate pentru ca partidele nu se intelegeau sa faca o majoritate pentru un guvern stabil. Si totusi, in iunie asteapta raspuns de la UE daca sunt acceptati sa adopte euro in 2026.
La noi, guvern stabil a dus la inflatie, deficit, indatorare si suveranism.
Pe de alta parte nici ND nu poate promite alegeri anticipate in campanie pentru ca are nevoie ca partidele pro-europene sa il sustina, fatis sau nu, in turul 2. Sa trecem de 18 mai si vedem dupa.