Povesti de demult: Noaptea pe drumuri

Legat de percepția curentă de securitate și de faptul ca România e o țară de căcat și că poliția nu își face treaba:
Așa o fi, dar…

În vremuri pe care unii dintre voi nu și le amintesc, după revoluție,  când chestia asta  putea fi numită mașină și tata circula cu ea ca pe asta o avea, se intampla sa mai mergi noaptea cu mașina.  Eu mai rar, că eram copil, părinții mei mai des că făceau naveta și lucrau în schimburi.

I s-a întâmplat lui odată, intr-o noapte, să încerce unii sa îl oprească pe podul peste o hidrocentrala de pe Olt, în timp ce venea spre casa.
Detaliile întâmplării ăștia nu mi le mai aduc aminte,  ca aveam vreo 12-13 ani pe atunci, ce mai știu e ca i-a speriat pe aia accelerând înspre ei. Și mai știu ca avea tot timpul în mașină cuțit și un fel de pulan făcut dintr-o curea de transmisie. Nu cred sa le fi folosit vreodată, deși cu cuțitul se poate sa fi tăiat vreo câțiva iepuri peste care dădea cu mașina în vremuri ca acum.
Ca friptura de iepure karmaggedon e buna, dar nu sunt sigur, pentru ca s-ar putea sa fi fost ilegal sa faci așa ceva, caz în care sigur aberez și-mi aduc aminte greșit.

Totuși cunosc oameni care au fost opriți și jefuiți fie haiduceste, fie Maradona style și nu e vorba de tâlhării la pont, cu oameni care ridicasera toma mai devreme niște pungi cu bani de la vreo banca. E vorba despre tâlhării la întâmplare, în zile de salariu ( reminiscenta comunista, în vremurile alea mai toată lumea lua “lichidarea” pe zece, că așa se plăteau salariile: avans și lichidare, nu doar odată pe lună ca acum).

În afară de aia mi s-a întâmplat și mie de câteva ori sa ma aflu intr-o mașina și să mă întâlnesc cu d-alde d’astia. Situația făcea ca eu eram în mașini către sau dinspre discoteci și chiar dacă lumea avea mașini destule și atunci, nu aveau toți pulifricii de 18 ani mașina sa meargă la diacoteca, ca acu. Așa că ne grupam cate 10-15 intr-o Dacie ruptă în cur. Vaaaai ce riscuri, vai ce durere, vaai ce autorități care nu își făceau treaba,  ne lăsau sa mergem ca inconștienții.
Sugeți băh pula,  sunt pentru o lume liberală,  îmi pun mereu centura,  dar mi se pare o aberație sa fii amendat pentru asta.
Ce vreau sa spun e ca aia care s-a întâmplat sa ne oprească,  se razgandeau repede când se despacheta un sat întreg dintr-o Dacie, kit ca erau și ceva fete.

Era oarecum periculos sa mergi noaptea pe drumuri slab circulate cu mașina,  mai ales singur, mai ales femeie. Noroc ca pe vremea aia mai puține femei circulau cu mașina singure.

Știi, pe vremurile alea lumea nu se indigna atât de tare dacă un prost se punea în fața mașinii tale și plecai cu el pe capota. Era cumva un act de răspuns acceptabil la o tentativă de agresiune.

Și ce spun eu e ca vremurile alea au trecut, e oarecum ok în zilele noastre, sa zicem de vinerea trecuta,  sa mergi singur cu doi copii pe un drum mai pustiu ca un cimitir.

image

Am mers 65 de km în care m-am întâlnit cu 3 mașini. Iar ora nu era excesiv de târzie. Pana în miezul nopții,  dar bezna.

La un moment dat unul din copii s-a trezit și m-a Întrebat de ce am luat-o pe acolo (prin păduri) ca ii este frică. 

Pe urma i-am arătat niște iepuri și i-am explicat cum e cu iepurii  pe care parcă îi vâna tata cu mașina în anotimpul ăsta și-am înfrânt așa macabrul pustiului.

Să știți voi că nu e peste tot așa.  Și nu ma refer la țări lipsite de civilizație,  ci chiar prin UE. Găsești în unele locuri afișe (Ungaria),  gen, aveți grijă dacă opriți aici sa plm, ca sunteți în pericol de a fi jefuiți.

Luați de vă gândiți.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments