Cum sa-ti pierzi timpul si sa-ti futi planurile cu samsarii. Cioara Vopsita

cioara
cioara

De ceva vreme imi caut masina. Am mai scris ce masina.

Nu-mi plac surprizele. Nici de ziua mea. Dar  nici nu mi-as lua o masina noua ,sa sughit pe fiecare zi, in timp ce mi se mai devalorizeaza rabla cu inca 50 de EUR si tot asa…. Asa sunt eu . Nu zic ca masinele noi nu-s bune ,nu nimic. Doar ca eu vreau masini SH. Cu riscurile de rigoare. Exista  doua elemente , pe care mizeaza un vanzator de masini. Amandoua declanseaza cumparaturile de impuls. Entuziasmul si prostia sora cu retardarea.  Uite cum functioneaza astea.

 

 

 

 

                  *** Prima Masina ***

Acum vreo 8-9 ani am platit unuia avans  7 milioane ( din 20 de milioane ) pentru o rabla de Dacie 1310 folie. Proaspat vopsita. Asa de proaspat ca  nu erau montate toate suruburile.

Asa de rabla ca in ziua de “prezentare” n-a pornit nici impinsa.  N-a contat , am luat-o oricum . Am mers mai putin de 500 m ( da, metri) dupa care am avut nevoie sa fiu impins. Am fost la un “service” sa “regleze” instalatia de GPL , dupa care a mers ca unsa :).

Ma rog, am observat , pe autostrada ( da am trecut autostrada cu ea) ca de la 80km/h  in sus  patina ambreiajul , asa ca am mers cu 70.

Ma rog, am mai observat dupa ce am dat intr-o groapa  in  Pitesti ca mi-a cazut un far. Exagerez, doar sticla de la far.

Ma rog , am observat si ca tot pe la 70-80 picura benzina din carburator ( mai stiti careva ce-i ala? ) fix pe galeria de evacuare ( incinsa).

Si ca usa din dreapta  era prinsa cu centura de siguranta , ca altfel nu statea inchisa.

Si ca nu baga caldura, in Februarie , astfel ca am mers tot drumu’ cu gecile pe noi. Eu si sotia.

Si ca farurile bateau care-ncotro.

Si ca presurile stateau sa cada ( la propriu ), prin podeaua  efectiv gaurita de rugina. Gen, gaura cu diametru de 25 de cm. Pardon , gauri.

Dar era proaspat vopsita. Nu ma intelegeti gresit . Stiam ca masina aia e o rabla. Dar o voiam . Pur si simplu. Nu-mi imaginam ca e atat de rabla , pentru ca nu-mi imaginam ca poate exista o masina atat de rablagita si ca cineva ar mai vrea sa o vanda , pentru orice suma de bani :).  Nici n-am catadicsit sa ma uit sub ea, macar , inainte de ao cumpara. In final i-am dus-o inapoi si m-am rugat de el s-o ia, fie si fara sa-mi mai returneze vreun leu din avans. Din asta am invatat un lucru. Ca atunci cand vreau un cacat , ma entuziasmez aiurea, iar cand il vad in fata ochilor, zambesc ca muta la pula si-mi curg bale, fara sa ma mai gandesc daca merita. Nu c-as fi prost , dar pur si simplu sunt foarte pasional.

***A doua  ***

Acum trei ani am cautat alta masina si pentru ca erau banii  munciti ai familiei , l-am luat pe frate-meu cu mine sa-mi dea doua dupa ceafa daca visez aiurea. Am luat o masina , de la proprietar (70 ani) ,  care a avut si ea defecte ( ca nah Ford  Mondeo de 10 ani la 4200 EUR..aia era)  , dar de care sunt fantastic de multumit. E o masina cinstita si orice a patit , s-a intamplat dupa ce am lovit-o. Ma rog, am fost lovit in spate , dar e irelevant. Pana atunci a mers gantza.  Eu cautam  Renault Laguna. Inca-mi mai curg bale. Dar am gasit doar doua masini OK. Una s-a vandut prea repede , iar cealalta se vindea prea scump si nu voiam sa dau atatia bani. Nici nu stiu dacaar fi meritat, desi mergea impecabil. Ambele erau de la proprietari.  Restul pe care le-am vazut erau pocnitori. Balele au ramas, la fel si gandul c-as fi putut lua o Laguna super, la aceiasi bani. Doar ca n-am gasit-o eu in 3 luni de cautari . Mai aveam putin si ma batea, frate-meu -cred.

*** Subiectul ***

A trecut timpul si asa multumit cum sunt, trebuie sa-mi iau alta masina din mai multe motive.  E cunoscut deja ce masina vreau acum.  Nu Laguna. Iubirea aia a murit neconsumata. Jeep Grand Cherokee.

De ce? Pentru  o mie de motive si pentru motivul subiectiv dar cel mai viu ca acum vreo 10-11 ani am condus  timp de juma’ de an , sau asa ceva, un Grand Cherokee din 98 ( parca) 4.7benzina. Nicio masina nu mi-a placut mai mult , de atunci.  Asa ca-mi caut. Nu vreau surprize  deci vreau de la primul proprietar , cu carte de service cu acte doveditoare si plm. Nu vreau masini aduse din Germania ( si am sa scriu in alt post de ce), nu prea ma intereseaza nici masini de la samsari cu exceptia unchiului si verilor mei , ca-n ei am incredere. Dar tot in aceleasi conditii. Anyway!

De sase luni ma uit pe autosamsar.ro si vad cum apar Jeepurile si cum se dau si la ce preturi.  Ieri l-am vazut pe asta :

 http://www.autovit.ro/jeep-grand-cherokee-C33776033.html

B325 AKY. 2008. Verde( imi place culoarea). 161 000 km. Primul proprietar. Carte de service. Kilometri Reali- Verificabili. Fara accident. Multe optiuni printre care : Parbriz incalzit.

Uitati-va la poze. Arata mai mult decat decent. In special la poza asta:

photoshopat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi s-ar parea cumva ca  scaunul soferului are pielea crapata grav pe partea din stanga ? Nici mie. La 161 000 km ?  Nici n-ar trebui  Dar sa continuam .

 

 

 

 

 

 

Il sun pe proprietar  si-l intreb: Sunteti proprietar inscris  in cartea masinii si in talon ? El zice ca da. Am mai umblat aiurea si d-aia intreb clar chiar daca scrie in anunt. De-acum incolo am sa cer si confirmare cu “Sa moara ma-ta ca esti ? “.

Il mai intreb . Are ceva defect sau care nu functioneaza in parametri? Imi zice ca are un cauciuc ne echilibrat ( probabil) care se  simte putin la 120, dar doar pentru ca are el simturile fine. Zic bine. Elemente revopsite? Nu. Ok cand ne vedem . Diseara.

Aaaa. Imi zice , fara sa-ntreb, ca vinde masina ca e in varsta  si asta e , nu mai poate . Zic, ooo, plm , pai asta si vreau – masini de la mosi ! Da-da , devin interesat si mai entuziasmat decat eram deja. Mi se pare afacerea secolului si-i spun nevestii ca iau banii familiei si cumpar jip. Clar! Deal ca asta n-am mai vazut pe site-ul alora in ultimele 6 luni. Daaar , vorbesc si cu frate-meu sa vina cu mine si sa-mi arda una in freza daca devin hipnotic.

Am ajuns mai devreme la locul de intalnire si  frate-meu  l-a vazut cand a trecut pe o straduta cu o bicicleta montata pe masina. Apoi l-am sunat. El ajunsese in  benzinarie cu 10 minute  mai inainte de ora stabilita :). Se pozitionase strategic. Noi venisem in zona cu juma’ de ora mai inainte :). Mergem la om , si frate-meu il intreaba. Aaa cred ca v-am vazut mai devreme aveati o bicicleta pe portbagaj.

El , sec: Nu nu, nu eram eu. Acum am venit de acasa.

Zic ok fie. Dupa care coboara un copil , nepotu-sau  din masina cu  manusi de biciclist pe maini. Ba esti prost ? De ce cacat sa ma minti cu asta? La ce  te ajuta?   Bine dar , daca asa construim increderea. Ma uit mai bine , nici el nu e asa batran cum se dadea la telefon . Si-mi zice sa ma uit la masina . Eu care nu-s mecanic, zic:

-Lasa masina , mai intai actele! Ca fara acte , masina nu exista.

Raspunsul vine din nou sec:

– Pai ce acte vrei sa iti arat?

Puteam deja sa plec acasa, ca am nasul fin , dar plm dupa ce  iti faci pofta  la masina omului timp de 24 de ore nu-ti vine sa pleci asa iute.

– Pai vreau sa vad ca masina e pe numele dumneavoastra , ca sunteti primul proprietar, cum scrie in anunt , cartea de service ,reviziile…

A da, stai sa caut actele ca le am p-aici. Si scoate o punga cu acte capsata ? Ba esti prost? Tu-ti capsezi actele de la masina ? Ca eu nu! ca n-am de ce . Nu e ca si cum as avea 10 masini, sa stiu care de la ce masina sunt. Binee. Ma uit pe talon , vad ca scria  un nume de familie si GABRIELA.  El ma ia asa repede cu uite Jeep Grand Cherokee. Lasa-ma tata , nu asa iute. Gabriela? Ce cacat?

-Masina nu e pe numele dumneavoastra?

-Pai stai sa iti arat buletinul.

Ma gandeam, sa vezi ca il cheama pe prost Gabriela si tre’ sa imi cer scuze. Aaa nu ,voia sa imi arate ca e acelasi nume de familie si ca pula mea ,e a lu fie-sa ,pe urma ca sunt trei frati, pe urma ca pula mea. Zic :

-Ba nene! Eu nu cumpar masina decat de la proprietarul ei. Eu nu semnez acte cu altcineva. Nu poti sa vinzi masina in locul proprietarului. El zice :

– Ba pot, iti aduc fiscal si pula mea.

-Ba , ai zis ca esti primul proprietar. Arata cartea.

El zice ca stai, ca masina a fost mai intai a reprezentantei.

Zic, da, e firma de leasing , arata cartea sa vad asta.

-Stai domne , ca nu era firma de leasing . Era o persoana juridica, care ..

Zic bine ma !( Mi-era cam clar ca nu iau nicio masina de la el , dar eram enervat ca ma minte ca e primu’ proprietar si ca e masina lui).

Ma mai uit eu si vad ca masina pute a fum de tigara . El zice ca s-o mai fi fumat cate-o tigara , din cand in cand. Bah, bujdigai zic. Si el nu miroase a tigari.

Frate-meu vede ca radiatorul pare sa fie nou. Cel putin furtunele. Capota era colantata si el o tine una si  buna ca e mai frumoasa asa  si ca d-aia a facut-o cu autocolant. Si ca sa ma uit pe sub ea sa vad ca nu e indoita.   Adica, cu alte cuvinte,  ce te uiti aiurea pe deasupra, ca si-asa nu vezi nimic .Un samsar adevarat se uita sub , boule!

 Exact. Si asa va prind pe toti cum va dati voi in fapt, experti ce sunteti , facand pe prostul. Nu e unu care sa se poata abtine. ‘Tu-va in gura sa fa fut, de primi proprietari ce sunteti. 

Asa, iar scaunu ala din poza de mai sus e rupt frate , pe o parte, iar pedalele uzate. Masina aia  are minimn 280 000 km ,  iar pe bord nu are  161 000 km, cat scrie in anunt, ci 181 000. Cacat, 20 000, o nimica toata . Mai conteaza, cand ai dat inapoi 100 000? Minim.

Si ma uit la parbrizul lui care trebuia sa fie incalzit si nu e. E doar verde . Si-i zic mamutului , dar el insista  ca e incalzit si-mi vine sa-l iau de mana sa-l duc la rabla mea sa vada cum arata un parbriz incalzit . Si…

–   Arata-mi cartea de service!

–   Pai n-o am la mine.

–   Pai si eu cum verific kilometrii?

–    Pai daca-ti spun eu? Asa cum verifici?  Ce crezi ca n-as putea sa iti fac o carte de service cu cati km vreau eu?

–   Ba sigur , dar odata , ca in termenii astia discutam ? Si a doua oara : Macar p-aia facuta de tine o ai? Ca n-o ai ,deci nu! Si-a treia oara : Nu , nu poti ca la “acte”  ma pricep mai bine ca tine ! Ma intelegi ? Nu ma intelegi.

Ii spun ca n-avem cum sa ne intelegem , el zice ca avem, ca daca voia ma pacalea usor, pac-pac, de nici nu ma prindeam , ca el a vandut zeci de masini la viata lui… Imi spune disperat si spumat ca are sase cumparatori. Nici nu mai vrea sa ma plimbe sa aud si suspensiile . Probabil isi da seama, in mortii lui, ca l-am cipcit si n-are ce sa-mi vanda , dar o tine asa langa , ca ce smecher e el.

Ma uit la el cat e de prost si mi-e rusine sa-i spun ca pana cand nu reuseste sa vinda masini  care nu exista s-o lase mai usor cu lauda , ca e la liga mica, asa ca-i multumesc pentru timpul acordat si ma car dracu’ acas’ in lehamite.Mi-a stricat ziua . Acu’ tre’ sa-mi fac planuri de vacanta , cu banii  ne-aruncati pe geam inca.

Probabil o sa iau masina tot de la samsari. Dar de la aia din familie , in care am incredere.

In final stii ce e aiurea? Ca masina aia nu e chiar rea. Pe bune ca nu e. Doar ca n-ai cum sa faci un deal cinstit din ea cand  o pui la 10500 de EUR si vrei s-o dai ca masina de prim proprietar cu optiuni si fara accident. Zau ca nu.  Daca as fi vazut masina aia si pretul de  6500 –  7000 afisat, probabil ca as fi oferit ceva apropiat si am fi putut, in teorie, ajunge la o intelegere. Dar aia e. Ca in tara asta toti  vrem sa fim hoti . Niciunul nu putem accepta  un pret apropiat de valoarea cinstita de piata a  bunurilor noastre. Tre sa-l pacalim pe ala care cumpara , sa-l facem sa nu-si mai doreasca vreodata sa faca afaceri cu noi, pentru ca da-l in ma-sa , prosti sunt pe toate drumurile. Si sunt!

Si d-asta vreau doar masina de prim proprietar , pentru ca nu prea gasesc vanzatori de masini care sa-si faca meseria cinstit . Toti vor sa castige bani din ascunderea defectelor si doar din asta.  Promit ca daca ajung sa-mi vand masina pe piata  am sa-i fac un post aici cu 100 de poze , macar o poza la fiecare defect si am sa vad cat iau pe ea. Mi se rupe, oricum.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Batman
Batman
9 years ago

Trololololol ar fi fost mai bine daca as fi citit articolul asta mai intai si apoi sa comentez.