- Cine e FMI si interesele cui le reprezinta?
- Cu ce se ocupa?
- Cine contracteaza imprumutul?
- Cine este beneficiarul?
- Cine este platitorul ratelor?
- Cu ce garantam imprumutul?
- Care este costul imprumutului?
- Care este scopul imprumutului?
Din tot acest sir de intrebari pot sa raspund precis si indubitabil doar la una.Cine este platitorul ratelor?
NOI.Si prin noi nu ma refer din pacate decat la noi cei care muncim in tara asta, cei carora li se opresc impozite taxe accize pe vicii, pe pasiuni , pe nevoi, sau pe simpla existenta.
Restul sunt observatii si consideratii proprii, unele empirice dar rezonabile, cred.
- Cine e FMI si interesele cui le reprezinta?
FMI este, doar in principiu, o cooperativa monetara care comform autodescrierii lor lucreaza in scopul binelui comun.Spun ei ca scopul primar este sa previna crizele economice si sa asigure stabilitatea monetara internationala. Daca ar fi asa ar insemna ca FMI reprezinta interesele tuturor, la fel cum statul roman reprezinta interesele tuturor cetatenilor lui.Numai ca la fel ca si statul roman, FMI este administrat si condus de cineva, si intotdeauna in spatele maimutoilor demagogi se afla sustinatorii lor , papusarii ale caror interese sunt reprezentate.
- Cu ce se ocupa?
In realitate , se ocupa cu macrocamataria, cu desenarea si aplicarera unor scheme mondiale care sa serveasca intereselor mai mult sau mai putin oculte a celor din spatele fondului , si cel mai important cu indatorarea pe o perioada cat mai indelungata a unor state , lucru care in mod inevitabil se traduce prin crearea de parghii de putere in acele state si potentgial de actiune in influentarea economiei zonale, evident in favoarea celor care au aceasta putere.
- Cine contracteaza imprumutul?
In acte , statul roman contracteaza imprumutul, decizia insa a apartinut unui grup restrans de indivizi ( posibil unui singur individ), si acest lucru in conditiile in care majoritatea s-ar fi opus unei asemenea decizii , pentru simplul fapt ca majoritatea trebuie sa plateasca ratele.
- Cine este beneficiarul
Probabil ca aici e tot ştoul. Daca banii ar ajunge sa serveasca scopurilor atat de trâmbiţate , daca in urma infuziei de bani economia ar incepe sa duduie cum n-a mai facut-o vreodata, daca macar banii ar servi “catusi de putin” intereselor economice ale tarii atunci am spune, da domne, ca masura de ultim resort avem nevoie de acesti bani.
Insa, modul cum se face acest imprumut, faptul ca chelu din capu’ mesei incearca sa ne duca cu zahareul ca >> poate , nu va fi nevoie sa luam toti banii , ca centuri de siguranta , ca o sa luam 2-3 miliarde….O laie! O sa luam atati bani cati o sa ni se permita , si daca nu o sa ii luam pe toti asta se va intampla ca nu vom reusi sa respectam nici una din conditii, si in stilul caracteristic romanesc incercand sa impacam si capra si varza vom sfarsii cu varza mancata si capra spanzurata in gard.Cat priveste exprimarea poetica de “centura de siguranta”…am trecut de mult de centura de siguranta. Accidentul e in desfasurare si suntem deja trecuti prin parbriz,-banii ne vor servi pentru sedative si o intretinere a unei stari de coma cat mai lungi. Sper totusi ca in urma imprumutului sa nu ni se deseneze conturul cu creta.
- Cu ce garantam imprumutul?
Cu tot ce a mai ramas in tara asta si nu se poate fura pe fata. Cu fabrici si alte active in prezent detinute de stat si care dupa intrarea Romaniei in faliment vor fi executate in beneficiul unor corporatii trimise de FMI sa le conduca, corporatii evident bine alese.
- Care este costul imprumutului?
Costul imprumutului este in realitate inestimabil in momentul de fata. In functie de cat de prost vor fi folositi banii , pentru ca nu am nici o indoiala ca vor fi folositi prost ,poate sa fie de la mentinerea unor taxe si impozite mari pe perioada indelungata pt. a acoperii ratele imprumuitului ( lucrul care ne va muta din nou economia in subteran, si ne va transforma in traficanti si evazionisti cu sau fara voia noastra), pana la mentinerea unei depresiuni economice pe o perioada mai lunga decat ar fi fost naturala , culminand cu maximul posibil- falimentarea Romaniei. In acest sens este de referinta cazul Argentinei. Pentru a va face o idee cam unde o sa ajungem in 2, 3 ani de la acordarea imprumutului, adica atunci cand ne vom apropia de scadenta , aruncati un ochi aici
- Care este scopul imprumutului?
Scopul teoretic al imprumutului este evident finantarea strategiilor de relansare a economiei, relansare pe care o incercam de atata vreme ca acum ar trebui sa fie deja in spatiul cosmic. In realitate banii vor fi folositi de catre beneficiarii acestei scheme , ca un credit pentru nevoi personale.La comanda capitanului , Banca Nationala va injecta acesti bani in stabilizarea fortata a cursului Euro , poate chiar la scaderea lui. Isarescu a anuntat deja o previziune a scaderii acestui curs la sfarsitul primaverii caz in care ma intreb:” De ce spunea ca 4.2 lei nu e un curs mare?.Evident in an electoral perceptia populatiei trebuie sa fie de mai bine…sau de mai putin rau. Nu in ultima instanta injectarea banilor in economie va fi , probabil, pentru a servi unor interese . Spun asta pentru ca nu sunt de acord cu Mircea Badea care spune ca banii europeni nu se pot fura… ca e mai greu. Se fura si astia. Poate nu ca in autobuz ,direct din buzunar, dar consider ca oricine detine in tara asta o stampila cu drept de dispozitie de plata , pune stampila aia numai acolo unde interesele personale ii sunt reprezentate intr-un fel sau altul. Ori, cand ai o stampila de cateva miliarde de euro…In ciuda faptului ca majoritatea celor care ne conduc au poate un IQ de gardian public, oamenii astia au experienta de haita, au sfori , au parghii , au bani si pot platii pe altii “to do the thinking”, la modu’ ” Bah, io am un sac de bani pus bine, zi tu cum il facem sa dispara .”
- Consideratii personale
Ma ingrozeste ideea ca va trebui sa platesc ani de zile pentru foloase pe care nu le primesc, dar pe de alta parte , asta se intampla deja. Ma ingrozeste ideea ca in momentul in care toate se vor duce dracu si oamenii vor iesii inevitabil in strazi sa se stranga de gat unii pe altii, ca altceva ce sa mai faca,cineva va venii cu sclipitoarea idee ca statul sa ia din nou fraiele ,sa ii ia pe toti sub aripa lui ocrotitoare si sa le ia tot ce mai au pentru a le administra mai cu chibzuinta.Ma ingrozeste ideea ca cei mai multi care nu vor mai avea nimic de pierdut or sa ceara singuri asta cu incrancenare , si singuri le vor baga pumnul in gura celor care vor mai indrazni sa viseze macar la un gram de libertate. Nu e un scenariu apocaliptic, e un ciclu care se repeta din timp in timp oriunde in lume, dar la noi…parca mai repede ca la altii.
Vad cum desi suntem pe aceeasi bucata de pamant cu Europenii , ne asemanam din ce in ce mai mult cu Africanii ( si ma refer doar la cei mai saraci si mai putin civilizati) unde toti muncesc intru imbuibarea unuia si se bucura la bucata de paine uscata cazuta din mana stapanului. Asa ca :-Fratii mei congolezi, sper sa n-apuc ziua cand se va trai mai bine la voi de cat la noi, si daca o apuc sper sa nu mai fiu aici atunci.