BT caută capital ?

[stextbox id=”mystyle1″]Antet: Educația mea economică e mai degrabă trivială , un an de ASE la economie agroalimentară nefăcându-mă decât ceva mai  cult decât un nene fără vreo pregatire elementară, necum capabil să emit predicții despre piața de capital ș.a.m.d. Prin urmare mai jos este doar o părere.[/stextbox]

 

Mi-a șoptit cineva că în AGA de la  Banca Transilvania se vorbește despre acordarea de dividende.  Am găsit mai apoi și pe net.  Prin urmare mă întreba pe mine dacă am tranzacționat pe bursă.

Eu fug ca dracul de tămâie de treburile ăstea . Știu ceva despre bursă și mecanici de  piață de capital , dar nu treburi de economie financiară reală , ci mai degrabă fictivă. Nu am dat niciodată detalii , dar cui m-a întrebat le-am recomandat filmul Boiler Room.

Practic , cred că bursa nu e pentru pulifrici ca mine,  dacă vorbești despre speculă pe Bursă și nu te gândești cumva la investiții pe termen lung. Deși de când cu supra-capitalizarea și astea sunt cu risc crescut. Jocurile pe bursă sunt pentru d-alde Soros, fie cu foarte mulți bani, cât să-și permită să cumpere foarte multe informații din interiorul multor companii și fonduri financiare , fie  pentru indivizi aflați  într-o poziție de a specula anumite infomații.

Dacă crezi că tu Mucea Împărat , ai să rupi lanțul pe bursă , că ai văzut tu într-un articol de presă pe unii care vorbesc despre făcut bani din bursă sau din Forex, și-ți spun ei că tot ce fac e să urmeze trenduri și vrăjeli care maschează  defapt sursa informațiilor pe care le au , trebuie că ești prost.  Pentru că există deja software și mașini dedicate care urmăresc trendurile de tranzacționare și speculează foarte foarte bine pe variațiile infinitesimale  de termen scurt și foarte scurt. Și nu poți, coaie , nu ai cum  să bați o mașină la treaba asta decât dacă:

1) Ai informații pe care mașina nu le are. Adică ai o poziție privilegiată ( care de obicei te scoate în afara legii , dar cui îi pasă)

2) Acționezi împotriva logicii și teoriilor de economie statistică și analiză matematică existente , lucru care te face sau vreun tânăr Andre Wiles, sau jucător la pariuri, caz în care mai bine mergi și pui pe  fotbal , sau că pierde Simona Halep la tenis în fața vreunei jucătoare cu moral mai bun, că ai șanse să te pricepi mai bine la asta.

Acum că am terminat cu preambulul , despre BT.

Asta e evoluția bursieră din ultimele zile :

BT evolutia

Nu știu dacă se vor acorda dividende , dar zvonurile alimentează , fără îndoială tranzacțiile pe bursă.

Problema e în aparență simplă . La auzul zvonului , vrei să cumperi, urmând să îți  valorifici parțial investiția , în cash. Apoi speri să vinzi la un curs la care dacă aduni  venitul obținut din dividende să fie peste ce ai plătit. Logic!

Doar că toată lumea visează la asta și dacă nu cumva vrei să blochezi banii pe un termen mai lung s-ar putea să ieși în pierdere. Pe de o parte. Pe de alta , de când s-a lansat zvonul ,  acțiunile au crescut deja cu cca 7%  și înțeleg ca profitabilitatea dividendelor e pe undeva pe la 8.5%. Adică , dacă erai un om din interior , sau aveai pe cineva , să aflii de schema asta înainte ca zvonul să circule public , era o șansă să  faci o malagambă. La ora asta o cam sugi.

Mă întreb totuși cum vine asta.  E normal să acorzi dividende, ca bancă,  într-o perioadă ca asta , când creditarea nu  merge extraordinar, ci e un oarecare exces de bani în piață. Vezi dobânzile interbancare , cât și dobânzile la depozite  care tind la 0%. Adică, dacă banii băltesc , să-i dăm la acționari, nu?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments