Un fel de: ” Aho, aho, copi și frați! Usor, nu vă debranșați “.
Că nu avem toți bani de debranșare și o sugem original, dacă nu mai puneți umărul la pierderi și la datorii.
Așa sună articolul ăsta de pe ZF.
Sunt două idei panicarde aici :
1- Se scumpesc gazele.
AȘA, ȘI?! Pentru Elcen, Radet și cine se mai ocupă de distribuția centralizată nu se scumpesc? Nooo, aberează de biomasa și alte prostii. Biobasini.
2. Poluarea produsă de centralele de apartamente pe care nimeni nu a analizat-o, dar în viitoooor. Nu se știe!
Așa e! Nu se știe. Posibil să plătim fumarit, sau o taxă similară pe CO2. Se va calcula ca adăugire la prețul gazului. Că e o constantă de consum.
Dar gazul ăsta e cel mai puțin poluant dintre combustibilii fosili. Scoate după el doar codoi și apă 💦 . Și ceva resturi de mercaptani, dar aia e baza. Codoi, pot să calculez și cât, dar nu vă pasă. Doar dacă merge prost centrala ar putea să ardă insuficient metanul ( hai să îi zicem gazul de consum, că în viitor ar putea fi amestecuri) și să scoată monoxid de carbon.
Hai să vedem alternativa la scară mare, gen Elcen. Păi tot pe gaz merg și ei. Mai sunt CETuri care merg pe păcură, păcurina și as vrea să cred că în București nu se arde cărbune. Dar păcura este un fel de resturi de petrol după ce ai scos din el benzina, kerosina,motorina. Hidrocarburi grele.
Care, în principiu, produc tot codoi și apă, dacă reușești să optimizezi procesul de ardere cu catalizatori și ce mai trebuie. Dacă. Doar că mai mult codoi, procentual, că lanțurile lungi de hidrocarburi sunt mai puțin hidrogenate.
Explicație simplă ( cine se plictisește cu chimia,poate sări pasajul ăsta și mă credeți pe cuvânt):
Metanul, CH4, conține 4 atomi de hidrogen la un atom de carbon. Arderea unei molecule, rezulta în două molecule de apă și una de codoi. În raport de mase, la 16 grame de metan arse, rezultă 36 de grame de apă și 44 de grame de CO2.
Diferența de masă vine de la aportul de oxigen în reacție. Raportul masei de codoi generate la metanul ars e de 2.75.
Dacă mergem spre hidrocarburi mai grele, și comparăm cu butanul, spre exemplu, care e tot gaz și arată așa: CH3-CH2-CH2-CH3, se văd clar cei 4 atomi de carbon care vor produce 4 molecule de codoi, și cei 10 atomi de hidrogen, care vor produce 5 molecule de apă. Deci la 58 de grame de butan ars se generează, în cazul unei arderi optime, 192 de grame de codoi. Raportul maselor e 3.3 . Deci mai mult. Motivul e simplu: În lanțurile lungi o parte din legăturile covalente ale carbonului ( 4 de fiecare) sunt folosite ca verigi către alți atomi de carbon. Vezi mai sus.
Deci mai putin hidrogen. Motorinele, apropiate de păcură au lanțuri de 12-20 de carboni în compoziție, mai sunt și ciclice, asemănătoare benzenului care irosesc și mai multe legături, mai sunt și nesaturate ( legături multiple intre aceiași doi atomi de carbon), deci mai mult codoi pe gramul de substanță arsă, mai au și alte mizerii în compoziție ( carbon rezidual – codoi la greu, sulf – generează dioxid de sulf, care este toxic,mai mult decât codoiu’) . Atât cu chimia, ați înțeles baza.
[stextbox id=”black” mode=”js” direction=”ltr” shadow=”true”]Muie argumentului poluare la centralele de apartament.[/stextbox]
ȘI să nu vorbim de randament la Radet. Trec țevi prin tot orașul. Unele sparte. Pompare, aia e tot energie consumată.
Dar ce rage nenea ăla acolo? Că e nevoie de contorizare individuală și că asta rezolva problemele.
Cum, cu gigacalorimetre? Aparatul ăsta de măsură e o chestie complexă, pentru ca presupune un debitmetru, care să măsoare debitul la un anumit moment, două termometre care măsoară temperatura pe țevile caldă și rece pentru a extrage diferențele de temperatură, și o parte de calcul, care integrează în timp masurările.
Care, costă destul și cum le punem pe fiecare coloana de încălzire? Am 6 în casă. Nu costă decât 800 de lei unul de ăsta. Minim. Și, cum facem cu citirea, vine cineva în casă lunar, de la secu, să îmi citească mizeriile și plătim din gros om pentru citire și deranj, sau luam ceva wireless, mai scump de atât?
Sau o facem pe aia hoață, cu repartitoare de cost,muie mă!
Nu, pensionarul infect propune el ceva mai bine. Distribuția pe orizontală. Adică refacerea structurii, cu o singură coloană pe apartament, contor la ușă ( probabil). Vise, taica, vise. Dacă trebuie să fac atâta restructurare prin casă pun centrală și muie. Că e mai ieftin.
Oare ce lobby al vreunor companii de lucraribsi servicii se ascunde în spate?
Când mi-am luat apartamentul am zis, greșit, că să aibă încălzire Radet, să nu depind cu încălzirea și de gaze și de curent. Mi se părea prea riscant. Să fi știut atunci că defapt cu RADETUL depinzi de niște pulifrici mai ceva ca de o până de curent îmi băgam pula din start. Asta ca să știți.
Winter is coming. Pesedeul vă amenință cu frigul. Usereul nici n-are semnături să candideze. În rest, lumea fură în continuare și, în general, își vede de treabă.