GPSul in Germania si masina coreeana

Nu prgermanGpsea am condus eu pana acum masini cu GPS incorporat, decat o data prin Romania o chestie care avea harta hackuita si  invechita  si fara live support si era mai prost decat google maps in ziua de azi.

Astfel ramanand eu cu ideea ca GPS-ul pe masina e o fita de snob , mai putin util decat google maps.Tot  nu stiu cum or fi GPS-urile de ultima ora pe masinile din Romania dar pot sa spun ca alea din Germania il bat la cur pe  google maps cu paleta de covoare.O singura problema au.  Calculul timpului e facut pentru nemti. Lucru absolut ok , mai putin cand  conduci o masina mini Koreana. Ce vreau sa spun cu asta?

Am plecat ieri cu 2 ore marja  din sat  catre aeroport. Aveam de ales 3 rute, dintre care cea mai lunga , 90% pe autostrada parea sa aiba timpul cel mai scurt. Erau gen 140km , cu timp estimat 1h 19min.  A doua varianta  ca timp era si a doua cea mai scurta. 98km (50% autostrada)  , timp estimat 1h 29 min.  Cea mai scurta varianta ca distanta era cea mai lunga ca timp estimat.  1h 45min  pe 85km. Am zis hai sa n-o aleg pe cea mai lunga varianta ca daca prind ceva aglomeratie ( foarte posibil)  la cel mai mare numar de km  timpul estimat se dilata cel mai mult. Bine am facut. Am ales , romaneste , varianta de mijloc. Tot aveam  la dispozitie o marja de 30 minute , in caz ca greseam ceva. Si gresisem strada :). In loc de Flughafenring scrisesem Flughafenstrasse, 7 km mai incolo, dar sa trecem peste, sau pe langa.

Anyway ,  prin sate pe unde se putea si nu era aglomerat, mergeam asa un pic peste limita de viteza ( cam cu 10kmh) , sa castig timp.  Castigam cam 1 minut la 5 minute. Unde era aglomeratie grav  ,  nu pierdeam prea mult timp, tot cam 1 minut la 5 minute. Eram multumit de machineta. Cand am intrat pe autostrada  eram in castig 4 minute si in mintea mea ziceam , oho , sa  vezi ca  nu e asa aglomerat , rup lantul. Ba si nu prea era aglomerat.  Motiv pentru care  , treapta a 5-a, 140km/h si lejer pe banda doi. Am zis ca rabla nu putea mai mult de 170, nu?  Merg eu asa vreo 10 km ( ~4-5 minute)  si cand ma uit pe  GPS, pierdusem deja 2 minute  din alea 4 castigate and counting. Zic, what ze fuck , te stricasi tata ?   Am 140 deja , ce vrei de la mine? E drept ca pe banda 3 trecea lume cu viteze mai spre 200. Nici masini  mini Koreene n-aveau. Zic binee. Hai sa vedem ce se asteapta asta de la mine.  O calc blana  si ma bag pe banda 3. Bai , da, la 170 nu mai pierdeam timp. Poate as fi si catigat daca reuseam sa mentin  viteza constanta , dar aveam  doua probleme:

Una , ca nu-mi pot  tine respiratia mai mult de doua – trei minute. Gen, cand  merg asa repede si lumea se perinda prin fata mea, la modul  intra si ies de pe banda  ca la 50 la ora , cam uit sa respir. In rest e ok:).

Si a doua , ca dupa vreo 20 de km mi-am dat seama ca  mi se termina benzina inainte de linia de sosire daca merg asa.  Trecand inapoi pe banda doi am inteles trei lucruri.

1. De ce masinile germane au viteza maxima peste 200 km/h

2. De ce nu prea am vazut  masinile nemtilor sa fie zgariate pe la colturi. La  viteza aia ori mergi , ori total damage.

3. De ce merg toti colegii mei nemti prin parcare cu 50kmh ,  in marsarier. Eu nu merg asa repede nici cu fata.

Urmatoarea masina pe care-o voi cumpara , va avea printre altele si GPS incorporat. Musai. Cu soft platit si updatat  si asistenta live , daca exista asa ceva in Romania .

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments