Știri care nu vă interesează 📰 

Sunt încă în drum spre casă și citeam și eu ziare la lounge. Cu Zeitungul terminat după primele zece rânduri care-mi epuizara brusc tot ce am învățat până acum în germană,  de NY Times nu prea îmi pasă,  așa că Le Monde.

Sunt două știri din două lumi. Eu am scris asta în aeroport, dar, pula mea, mulțumiri lu’ Vodafone,  că odată ajuns în Germania mi-au tăiat roamingul de tot. Pula net, pula voce,  deși mi-a pus nevasta aseară bani pe prepay, în caz că s-au saturat să îmi dea minutele și netul pe care le-am plătit deja în opțiunile cumpărate de la ei.  Să le iau morții la pulă, dimpreună cu viii.

Așa.

Una e cu AirBNB-ul. Zic ei de marii câștigători,  e vorba de ăia care profita de AirBNB cel mai mult.

Zic ei mai multe chestii acolo,  dar cel mai important e un model de business. Îi știți pe ăia BTL-isti, care cumpără să închirieze? Acum cumpără să airbenebeze. Că sunt mai multi bani decât pe piața de termen lung,  plm, servicii,  ceea ce înseamnă două chestii. Una-i că bula continuă în zonele de business. Dacă părea că treaba se îndreaptă  cam către limită, că profiturile scad pentru ăia care închiriază pe termen lung, pentru că rata încasată  chiriei nu poate ține pasul cu creșterea prețurilor la cumpărare, dacă veniturile ălora care plătesc chiria nu cresc proporțional, și nu cresc – ei bine, asta e o nișă care dă un boost și aduce loc de profit, afacerea viitorului, cum ar veni, pe spinarea hotelurilor. Știi cum e, nu-și permite toată lumea să dea 125 de euro, cum am dat eu pe lângă Veneția, și să stea într-un jeg ordinar căruia nu i-a dat nimeni stelele jos, așa cum trebuia.  Și cam aia e, mai e loc de umflat balonul un pic, lumea continuă să cumpere pentru a închiria,  pentru că prețurile tot cresc,  se grupează și câte doi-trei investitori.

E vorba desigur de Paris/ Bordeaux/Toulouse/IoWin.. unde trebuie să jefuiești o bancă pe fiecare zi, ca să îți plătești chiria la garsonerie. N-am link, așa că fur știrea în cel mai simplu și mai barbar mod cu putință.
Directorul AirBNB Franța zice că nu, că sunt vrăjeli, că majoritatea proprietarilor sunt particulari cu o singură proprietate. Așa o fi, pentru că majoritatea oamenilor oricum dețin maxim o proprietate,  dacă o au și pe aia, dar nu despre asta e vorba,  ci despre business trend și câți bani se învârt.

Fantasme, coaie. N-am văzut,  n-am auzit.

A doua știre chiar că nu vă interesează,  dar e așa pentru cultura voastră generală.  Ați auzit de o țară Yemen,  care e distrusă de război de vreo doi ani?  Cam ca Siria,  dar mai rău un pic. Bine,  ei erau distruși oricum, s-o spunem p-a dreaptă. Din aprilie incoa’ au mici probleme de sănătate. Genul ăla de probleme care îngrijorează până și WHO. Nu Doctor Who, ci Organizația Mondială a Sănătății.  Atunci au avut primul caz înregistrat de holera.  L-au  găsit pe un etiopian care fugea din țara lui ( alți săraci)  prin Somalia ( zona aia e cea mai împuțită din toată lumea, serios) ,  apoi prin Aden, ca să ajungă să muncească în Golf. Adică la aia care ii bombardează pe Yemeniți. Dacă te gândești că ai ghinion că te-ai născut în România și că trebuie să mergi în UK să muncești la împachetat chestii pentru Amazon ca să câștigi mare brânză,  pula mea, think again,  prietene.  Cât pula mea ghinion să ai să te naști în Etiopia, unde ca să fugi de acolo într-o lume mai bună,  trebuie să treci prin Eritrea,  Somalia și Aden/Yemen , ca să ajungi într-o altă țară dubioasă,  dar mai bună decât a ta?

Holera e o boală tipică orientului mijlociu (deși a fost și pe la noi, să nu ne dăm mari),  dar tipică evului mediu.  Și sărăciei extreme.

Eh, oamenii ăștia au ajuns la 425 000 de cazuri de oameni bolnavi de holera. Din aprilie. Iar holera e infecțioasă, dar nu se extinde agresiv, gen ca Ebola. E un stat distrus, fără îndoială, unde 20 de milioane de oameni din 27 au nevoie de ajutor urgent, 9 milioane nu pot trai dacă nu li se trimit ajutoare de hrană.

Dar articolul nu e aici ca să le plâng ălora de milă, eu am dormit azi-noapte la hotel de 4 stele, chiar dacă nu am ajuns acasă la timp ( probleme de lumea întâi) .  Ci ca să subliniez o chestie. Oare de ce?

Până și ei s-au prins că deși se confruntă,  pe lângă holera, cu diaree specifică verii criminal de calde și umede, cu febra roșie (dengue)  și alte plăgi biblice,  sau coranice,  nu bolile și sărăcia ii omoară.  Ci corupția . Se omoară între ei.  Să le fie de bine. Sună cunoscut, hexifarma, colectiv… La alt nivel, desigur.

A treia ar fi că e cald de mori în București

5 Replies to “Știri care nu vă interesează 📰 ”

 1. Mda, AirBNB o sa trebuiasca regulat in curand, c-a atins (voit sau nu) o limita.

  Hai, prin chestii gen Bucuresti nu conteaza prea mult in peisaj. Da’ prin alte zone (Barcelona, Tenerife etc) a ajuns sa faca imposibila viata alora care ar trebui sa locuiasca acolo (cum e nenea chelneru’, nenea care-ti vinde briz-briz-uri si altii ca ei).

  Toti aia nu mai gasesc nimic de inchiriat pe termen lung, ca lumea prefera sa inchirieze prin AirBNB. Si atunci pula mea, ghinion, tu-ti permiti sa dai – sa zicem – 100 de euro pe chirie, da’ proprietaru’ prefera sa inchirieze prin AirBNB, ca-i ies 300-500 pe luna. Si tu te vezi fortat sa mergi in pizda ma-tii doua ore cu autobuzul ca sa ajungi la lucru. Daca-ti permiti sa inchiriezi si acolo.

  Mai nou, cica ar fi si prin LA problema asta, nu doar prin zone turistice.

  Legat de aia cu Yemen and shit, ma gandeam la faza asta cand incepuse scandalul cu refugiati si plm. OK, pe mine nu ma alerga razboiu’ din Romania sau alte alea cand am plecat. Da’ era – in linii mari – acelasi lucru. Nu mai suporti sa stai unde esti si vrei sa pleci. Dar stai sa vezi – granite, drepturi, politica, economie. Si stai la granita si sufli-n frunza, ca poate-poate. Ai zice ca nu-i mare diferenta intre aia si un roman care vrea sa plece in – exemplu random – Canada (cu lucrul, nu cu viza turistica). But then again…aia-s negri si inapoiati. Asa ca da-i in pula mea, right?

  Dupa care te gandesti. Asa-i, inapoiati. Da’ stai asa, romanii cum par pe-acolo? Oh…wait…

  Pula mea, e haios sa te nasti intr-o lume in care zarurile au cam fost aruncate deja.

 2. Da, în SUA, din ce știu lumea folosește destul de curent AirBNB pentru destinații profesionale. Gen ai o delegație, proiect ceva muncă, pe termen scurt, nu stai la hotel stai cu AirBNB pe undeva. Știam demult de asta.
  Partea proastă e că e mai greu de regulat, adică presupun că în București nu își plătește nimeni impozitele, dar în alte orașe am plătit până și taxa de turist stand așa. Presupun că ăia își plătesc taxele. Și atunci cam ce dracului să le faci, dacă deja plătesc aceleași taxe ca hotelurile?
  Că doar nu-i poți obliga să închirieze long term.
  Pentru că vezi, înainte exista o balanță în treaba asta doar pentru că majoritatea nu avea poftă să stea de chestii d-astea cu regim hotelier. Era de muncă, de cautat clienți, de plm. Acum nu faci mai nimic. AirBNB îți aduce clienți, ai un contract, ceva înțelegere cu cineva care să facă curat după ce pleacă clienții, eventual cineva să lase cheia, dacă tu nu ai poftă și cam aia e.

  Pula mea, e haios sa te nasti intr-o lume in care zarurile au cam fost aruncate deja.

  Mai haios e de obicei trăiești intre niște oameni care nici nu realizează cât de handicapați (în sens propriu, nu peiorativ) sunt, față de restul lumii. Și trăiesc cu impresia că “nu, noi suntem cei mai smecheri din lume, restu-s niște prosti”.
  Drumul ăstora din Etiopia în Arabia Saudită îmi aduce aminte de drumul unor români din anii 90 care mergeau în Italia, dar puteau să iasă cu pașaportul doar până la sârbi. De acolo treceau fraudulos în Croația și apoi în Italia. Foarte mult mergeau pe jos.
  Și îmi tot povesteau mai mulți cum îi mai invitau muntenegrenii și croații să rămână acolo și să muncească, că italienii sunt nașpa. Chit că nu era mare lucru nici pe la ăia. Dar, na, percepția.

 3. Eu unul zic sa ii dea inainte cu airbnb fara interventii ale statului. Capitalismul are talentul asta de a regla singur piata.

 4. Pai, are , da e la fel cu pretul caselor pe-acum. In functie de cine se baga in jocul de specula si cu cati bani, au sa sufere unii mai tare. De obicei aia saraci, care nu-si permit fluctuatii si pierderi de investitii, pentru ca, plm, asa functioneaza capitalismul.

  Pe de alta parte, in tari ca UK, unde iti cer aia sa vii cu tac’to tuns daca vrei sa inchiriezi ceva long term nu-i rau nici asa. Ma rog, sa zicem ca mie mi-a convenit. Am inchiriat de cateva ori un apartament intreg la 5 minute de mers pe jos pana la birou mai ieftin decat o camera de hotel de 3 stele, care nu era asa de aproape.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.