Anul asta ar fi fost anul unui vin bun, în România, pentru că a fost, în ansamblu, secetos. Pot să spun că a fost o secetă perpetuă dar controlată. Adică, fără calamități agricole pe tema asta.
Asta mereu duce la un an cu vin bun și, în general, mai puțin și mai scump. Aia e și ideea, nu să schimbi apa în vin.
Doar că înghețul târziu din anul asta a cam belit viile la fel ca pomii. Prin urmare o să fie un an de vin puțin și foarte scump și dacă vreți să vă faceți provizii de vin /2017 încercați devreme, de prin 2019-2020.
Dacă aș fi un investitor în vinuri, dar nu sunt, aș cumpăra toată producția pe 2017 din România. Vorbesc de vinuri bune, care merită.
Daca ai doua randuri de vie in gradina gata te pricepi la viticultura?
Recolta de struguri o sa fie destul de buna anul asta si nu a fost peste tot seceta. Locuiesc in Franta si sunt pline viile de struguri.
E romaneste sa te uiti la tine in gradina si sa decretezi ca o sa fie un an bun de vinuri.Sau ca productia e mica. Via trebuie sa o si muncestisi sa o ingrijesti ca sa produca.
Dap, sunt oenolog si viticultor de profesie, ca si tine, banuiesc. 1. Da, in Franta viile sunt pline de struguri. Cea mai slaba recolta din ’45 incoa’. Nu-i rau. La fel si in Italia. Asta din punct de vedere cantitativ. Vorbind de calitate, italienii zic ca “With the heat arriving so early this year, the vines have very small bunches and berries so from a qualitative point of view we are in for some good grapes once it finally rains, which it always does. Yields will probably be down but this is not a problem for us from a fine… Read more »
Maa.. dar care e faza, ca eu nu stiam chestia asta?
Adica ai an secetos, culegi de trei ori mai putin, cum facuram anul asta, dar vinul e mai bun. Eu credeam ca vinul e acelasi, indiferent de cantitate.
Apa ploii “dilueaza”?
Beau si eu vin, si inca des, dar nu sunt genul ala care sa il miroase, sa il plimbe prin gura, sa il gadile…. beau asa, sa se duca mancarea la vale.
La fel fac si cu cafeaua: trei lingurite de zahar in ceasca si pe urma ma culc. Doar la lapte sunt expert.
Pe scurt, da, apa ploii diluează. Bine, anul asta e foarte mica recoltă nu numai ca a fost secetă, ci că a fost îngheț și s-a futut productivitatea din primăvară. Altfel, în anii ploiosi strugurii cresc mari, dar cantitatea de zahar și restul de nutrienti acumulata în boabe nu e dublă, doar pentru că ai o boabă dublu de mare. Că nu poate creste proporțional. Iar strugurii sunt mai “apatosi”. A doua la mână e recoltarea. Într-un an mai rece și ploios, fără val de căldură când se coc strugurii ii face să se coacă mai spre octombrie. Pentru unele… Read more »