Breaking news cu mansarde. Follow-up. Pompierii sunt ok , bah!

Încă ieșea fum pe la 12 când am dat o fugă să iau un copil de la șicoală.   De mai bine de 5 ore și e o amărâtă de mansardă, ai putea zice.
Noroc cu ploaia ca se duse dracu fumul, altfel trebuia să mai fac un duș și la intoarcere

De dimineață după ce am dus copilul, la întoarcere când puneam poze în articolul inițial , am trecut pe lângă lumea vorbea dupa cum urmează mai jos.

Cei mai multi discutau intre ei fix ce vorbesc romanii prosti la fiecare incendiu , de-ti pare rau ca n-au ars ca niste sobolani in incendiul ala , sau in altul  cat sa mai creasca coeficientul de inteligență :

1) Pompierii nu isi fac treaba. Pompierii  nu stiu sa stinga focul . Pompierii nu au venit la timp . Pompierii nu aveau apa suficienta.

Pompierii ar trebui sa ajunga la locul faptei de preferat inainte de incepera incendiului si sa stea cu  furtunele pregatite sus pe scari. In mod clar. Altfel , nu sunt buni de nimic. Cu exceptia faptului ca  nu a murit nimeni.  Dar cui ii pasa de detalii d-astea.

De fiecare data , dar de fiecare data  cand arde ceva, privitorii si proprietarii sunt mai buni decat pompierii.  Parerea tuturor din tara asta e ca pompierii sunt de cacat. Am chiar niste rude carora le-a ars ceva , nu că dacă sunt rudă cu mine sunt altfel decât restul lumii , pe care i-am auzit cu aceleasi cacaturi.

Ma uitam la niste femei ,  cum “argumentau” ele ca pompierii au gresit , domne , ca ” au intors focul în partea cealaltă”, ca ” nu asa se stinge focul”.

Sa-mi bag pula, ieri a fost ziua femeii si nu sunt din Vaslui , nici nu e bine sa fii misogin , dar asa imi venea sa le fut un șut in pizda sa le trimit in pula mea la cratita.

Astora  ar trebui sa li se dea cate un furtun in mana ( si cateva peste spate)  si sa fie urcati pe scara si :

-Na , coaie , stinge tu mai bine! Sa dea dracu’ sa nu fie gata in 20 de minute!

Ca idee, am auzit sirene dinainte de ora 6:00, pana la 7 erau atatea mașini de pompieri  ca nu mai aveau loc să le parcheze acolo , ci stateau insirate pe  bulevard si in rondul de la Faur.

Apa aveau cacalau si alimentau de aproape . Un handicapat scria  pe pagina de Facebook a ISU ,  ca ne trebuie si noua , in Bucuresti , un sistem de hidranti , ca acum au avut noroc  cu hidrantii de la Auchan. Nu sunt peste tot , dar pe bulevarde sunt .  Da, nu sunt ridicati din pamant si rosii ca in filme , dar sunt ingropati. Gurile acelea de canal ovale de vreo jumatate de metru cred.  Nu aia a fost problema. Ca ar fi frumos sa ai un hidrant in bloc?  Ar fi , pompieri  voluntari exista ? Cine pula mea i-ar fi folosit pana la sosirea pompierilor , ca dupa aia e mai putin relevant. Da, exact.

2) Si prin Auchan si pe strada , toti vorbeau ca si ei stau in sandramale d-astea de mansarde si ca le e frica. Si aia care nu stau sunasera de zor pe vreun apropiat care presupun ca locuieste asemenea si urlau in telefon cu spume ca “v-am spus eu sa nu va luati , ca uite …”

Oamenii sunt prosti si se gandesc la chestii de genul asta doar cand vad pe altii ca ard in fata lor. Gen ,oare asa o fi si la mine?

Mansardele nu sunt cele mai sigure chestii anti foc, e clar. La fel cum nici casele americanilor din lemn  nu sunt.  Da , da , va ganditi toti ca  la noi  se fac cu materiale proaste , ca  sigur  erau neignifugate , ca stiti voi sigur. Poate , dar de unde stiti bah?

Ce nu stie majoritatea e ca tratamentul de ignifugare nu transforma nici lemnul , nici polistirenul  in beton ,  sau metal. Ele ofera o protectie  temporara  la incendiu si o rezistenta la inaintarea flacarii. De aia la 5 ore , polistirenul ala pe sub acoperis inca mai ardea, probabil. O placa de polistiren netratata arde ca in desene animate.

Romanilor nu le plac  casele de lemn , mansardele . Fapt! Nici mie nu imi plac. Beton tata , ca rezista la orice . Dar de ce oare?

Pentru ca românilor nu le plac de nicio culoare normele de protectie , fie impotriva incediilor , fie altceva.

Se vorbeste, prematur, ca ar fi plecat de la scurtcircuitul unui frigider (digi24)..

Gen, ce mă? Ok, lăsând la o parte ca poate e supoziție neverificata, ca poliția și 🚒 pompierii sunt și la ora asta acolo și cercetează hai s-o luam logic, ca s-au mai întâmplat accidente d-astea stupide. De ce stupid?
Pai un frigider care face scurt nu îți dă foc la casă.
Nu a fost cazul cu frigider, dar mi s-a întâmplat în ultimii 4 ani de când stau aici sa facă scurt mai multe echipamente electrice și electrocasnice. Absolut de fiecare dată a sărit o siguranță. Sau aia de pe circuit sau disjunctorul diferențial care ține tot tabloul. Când m-am mutat aci bineînțeles ca era un tablou cu patroni care și aia aveau sârme ca instalația de groase. La prima aplică montată greșit de niște Georgei,mai precis în scurt, s-a dus dracu siguranța de la nișă de pe scară. De la contor. Se poate că o siguranță să nu funcționeze? Da. Dar două. Eu zic că nu (excluzând cazurile în care îți bați pula de ele) , dar în teorie s-ar putea cumva. Bă, dar 3? Dă-o în sânge…
Dar dacă folosești ceva ce știi deja că suprasolicita un circuit sau instalația, cum ar fi aer condiționat, sau calorifer electric ( de exemplu)? Păi atunci experiența spune ca îți bați singur cuie în tron supradimensionand siguranțele.
Când siguranțele depășesc puterea pe care circuitul o poate deservi maxim instalația se incinde și apar probleme de ăstea. Iar noi românii facem din astea. La casa lui tata se vedea, până să renoveze, traseul pe unde trece instalația electrica ( și e pe politub) prin pereți. Era varul decolorat. De ce credeți? Aparate de sudură, extensii de circuite făcute ampulea și “siguranțe” groase ca pe deget. Casa nu a luat foc până acum doar pentru că nu e din lemn netencuit și polistiren ci paianta are o tencuiala care nu e așa de termoconductoare, nici inflamabila.

Casa de unde stau eu la țară, înainte să renovez și sa schimb instalația electrica și conceptul de instalație electrica prezenta fix aceleași simptome. De ce?
Pula mea, sa zicem ca sunt urmele unor experimente de fizica ce implicau electroliza, transformări pe baza de inductanta și alte chestii pe care le-am mai testat eu în copilărie . Și siguranțe înlocuite cu cuie.
Cam așa e cu incendiile electrice. Romanul e nu inteligent, ci premiant Darwin. El știe că dacă se taie curentul în timp ce folosea un echipament electric problema e la siguranță și acolo dă năvală și ajustează.
Îmi aduc aminte de o fostă gagică. Avea un fier de călcat becisnic cu care futuse un circuit electric de la o priză ca nu mai mergea nimic pe camera aia. Ii trăsese cineva, nu mai rețin dacă tac-su sau alt pularau ca mine doua fire din întrerupătorul de bec în priza cu pricina, așa pe perete și “intarise” un pic sigurantaode becuri. Cablurile de la întrerupător la priză erau groase, dar instalația pe partea de becuri era plapanda. Chiar și așa intr-o zi merg la ea, îmi deschide și o întreb ce pute așa. Zice ca are fierul în priză, calcă niște chiloți sau ceva ( nu mai rețin) .
Mirosea a încins tabloul de siguranțe de sub contorul electric, iar ajuns în cameră mirosea a încins și izolația de la cablul improvizat. Peretele deasupra intrerupatorului, pe unde mergea traseul de “lumină” ardea, fără exagerare. Bine înțeles ca nu ardea blocul ca era beton, dar i-am zis să scoată dracu ala din priză, care era aproape topită, că rămâne fără curent sau luam foc, iar ea a zis ca mai are două haine de călcat. M-am dus la tablou și contorul își lua zborul în scurt timp cu tot cu tablou. I-am scos un patron, d-ala de ceramică, așa de încins ca mi-a lăsat urme pe piele. Înauntru era lita înlocuită cu conductor de 1.5 mmp . Am mers la nișa de pe scară de dinainte de contor care era desigilata și nu avea siguranță ci ceva metal “sudat”. Nu mi-am putut da seama ce se topise și se întărise acolo. Din ciclul așa-i romanul. Și nu, nu neaparat mansardele de lemn sunt problema, cât faptul ca nu avem nici ce-a mai mică noțiune de bun simț în înțelegerea și exploatarea echipamentelor electrice, de gaz și oricare mai sunt cu potențial periculos.
Românul are nevoie de un buncăr care să reziste la toate intemperiile ce se pot abatea din interior ca urmare a prostiei lui monstruoase.

Care sunt costurile? Pai, Rtv zice Ca sunt 400 de oameni dislocați, de la 200 de garsoniere. Nu sunt toate arse. De fapt pe întuneric blocul pare ca arată bine, dar presupun ca poți sa crești pești în toate apartamentele.
Primăria zice ca va aloca pentru fiecare familie 1000 de lei pe luna ca sa își găsească locuință timp de un an. Asta înseamnă un cost de mai bine de 2000000 de lei suportat de toți locuitorii sectorului 3, care plătesc aici taxe și impozite. Eu plătesc aici impozitul pe casă.
Ok și toate astea pentru ca? Pentru ca românilor le trebuie buncăre.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments