Vinuri albe românești- meh

Am ajuns într-un final să deschid lacrima aia cumpărată anul trecut.  Soția nu e fan vinuri așa dulci, mie mi-a plăcut, are gust de vin învechit, eu am băut la televizor , dar nu e cel mai bun loc, nici timp. Nu prea dă bine vara, e prea dulce. Toamna , după septembrie-octombrie , vreme umedă, miros de mucegai, într-o pivniță, servit la 10-12 grade, zic eu . Așa mi-ar fi plăcut și o să mai cumpăr o sticlă , să văd dacă zic bine.

Dincolo de ălea, vară, se bea vin alb , cu o excepție. Românii nu fac vinuri albe bune. Știu , știți voi unul, nu știu ce. Bravo, beți-l p-ăla dacă va place, dar nu e.

Vinuri albe baubile găsești, dar vinuri albe bune, încă mai caut.  Nu se compară cu ălea italiene, nici măcar cu cele portugheze.

Cel mai prost –  Tămâioasă  Românească de la Cotnari, demisec. Am băut un pahar ( de sub 100ml, am paharele mici ). M-a durut capul până la paracetamol. Am aruncat restul.

Următorul   cel mai prost, nu m-a durut capul, e băubil, dar meh. Jidvei, ediția Grigorescu, muscat sec,   recomand să nu beți niciunul din astea. Nu e niciun motiv să o faceți.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Doru Vlad
Doru Vlad
17 days ago

Vin alb decent era cel puțin acum câțiva ani Cotnari Casă de piatră. Cand spun decent mă refer că după ce îl în gură reușești să l-l dai pe gât iar dacă e și mâncare și atmosferă se duce sticla. Altfel eu nu știu vin alb românesc să fie bun. Am băut din California, Africa de Sud și Cihile. Sunt cam toate peste cele portugheze dar astea cel puțin au un mare atu. Sunt destule, chiar ieftine (inclusiv la chirpic), care le poți bea fara griji la masă. Le cunosc destul de bine, doi ani am fost in Aveiro la… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
Reply to  Doru Vlad
16 days ago

Chirpic așa numesu băieții vinul la cutie de 4 -5L. E o problemă de logistică cand mergi să faci aprovizionarea cu un rucsac pe bicicletă. Nu prea poți lua prea multe sticle așa că mai bagi un “chirpic”, practic de nevoie faci rabat la calitate pentru cantitate. Mai ales când următoarea oportunitate de a cumpăra e peste 20 de zile In Portugalia la vinuri în aceeași zona de preț vinurile din alea trei țări de mai sus erau peste cele portugheze mă refer la cele albe, ei stăteau foarte bine la vinuri ieftine de masă am baut vin de 8E… Read more »

Ronnie
Ronnie
17 days ago

mie imi place Crepuscul by Liliac demisec ca vin alb

Doru Vlad
Doru Vlad
Reply to  Catalinx
16 days ago

O să il mai caut și eu sunt ceva ani de când nu am mai băut așa ceva. L-am întâlnit la o nunta si surprinzător ne-am înțeles. Il mai gaseam pe la Metro. Când nu am mai avut card si nu am mai mers s-a terminat si vinul asta.La fel si cu Lacrima aia o să caut să vad ce o mai fi de el.

kohtarr
kohtarr
Reply to  Ronnie
13 days ago

+1 pt liliac. Au mai multe vinuri albe ok.

Au și un vin de desert foarte interesant
https://www.finestore.ro/liliac-nectar-of-transylvania-0375l

Daca e sa comanzi, nu lua de pe eMag, sunt ținute în condiții improprii și nici aruncate nu merită.

animaloo
17 days ago

Vin alb sec de calitate | (vinuripovestite.ro)

am baut de la astia, prin 2003. O sticla care avea deja vreo 2 ani de cand o aveam eu, cand a inceput sa iasa putin dopu din sticla, am zis ca e cazu sa o beau. Mi-e explodat capu, atunci 🙂

bine, pe de alta parte, era o sticla de marketing, pe care cei de la crama o dadeau la un targ de vin organizat la parlament. Mie mi-au dat una ca eram receptioner la campingul unde stateau si le-am dat bonuri de casa pentru decontari.

animaloo
Reply to  animaloo
17 days ago

si crama mea favorita din ro: Crama Ratesti :: Vinurile – Mandria noastra

Johnny
Johnny
Reply to  animaloo
17 days ago

Wait, vinurile albe parcă nu erau cu învechite, doar cele roșii știam. Am I wrong?

animaloo
Reply to  Johnny
17 days ago

habarnam. Am gasit doar poza aia, ca idee. Deja in sticla evolutia e destul de inceata.

dam167
dam167
17 days ago

Presupun că te referi la soiuri românești, pentru că vinuri albe bune românești avem foarte multe (Recaș, Bacanța, vinurile Aureliei Vișinescu, Caii de la Letea, sau chiar ce fac Cotnari și Jidvei pentru export). O să presupun și că nu discutăm de un buget anume, eu persona n-aș cumpăra vin sub 30 de lei. Tămâioasa românească mie nu prea îmi place, dar feteasca regală e ceva deosebit, de exemplu un Sole de Recaș. Sau un Solo Quinta dacă vrei un cupaj. Na, înțeleg dacă soiurile românești nu prea îți plac, dar la vinuri în general stăm foarte bine. Dacă găsești… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  dam167
16 days ago

Cred că avem gusturi și standarde diferite. Pe Caii de la Letea l-am găsit teribil de prost , și un pic de durere de cap . Am băut cantități gen 1-2 pahare, nu sticle. Din ce ai menționat aici , mi-a plăcut Solo Quinta. Nu e extraordinar, dar este foarte bine filtrat și procesat. Vinurile Aurelia Vișinescu roșii sunt bune, din cele albe am băut doar Artisan – ok, băubil. De la Cotnari și Jidvei nu știu la ce te referi, încă nu am băut vin alb BUN de la ei, dar nici nu pretind ca le-am băut pe toate.… Read more »

dam167
dam167
Reply to  Catalinx
14 days ago

Și eu cred că avem gusturi diferite, eu vinuri italiene nu am prea încercat (încă), iar portugheze abia acum am început să caut – deci nu înțeleg comparațiile pe care le faci. Problema în RO e că multe crame nu vând în supermarket și nu înțeleg de ce Cotnari sau Jidvei preferă să aibă o imagine proastă în ochii celor care îi caută acolo. Înțeleg că te interesează cupajele, dacă ți-a plăcut Solo Quinta și Artisan, dar la SQ contează și de care ai băut, că doar eu știu de trei (unul cu cădarcă, altul cu traminer roz și pinot… Read more »

Mad
Mad
16 days ago

Mie-mi place muscat otonel de la Jidvei. Eu il simt dulce-usor amarui. Cand eram copil imi dadea tata sa gust vin pelin. Asa ca-mi place nota de usor amar.

https://www.jidvei.ro/produs/castel-muscat-ottonel/

Mad
Mad
Reply to  Catalinx
13 days ago

Adevarul e ca asta-i o chestie subiectiva(asta cu vinurile) De exemplu mie mi-e dor de vinul ala rosu de tara-ananas/capsunica ii zicea pe aici.

cma
cma
13 days ago

(încă) un neavizat join the chat 🙂
nu mă pricep la vinuri sau la “alcooale” in general,dar cam singurul la care pot bea mai mult de 2 pahare și “să-mi facă plăcere” e Sauvignon Blanc.
Din ce se găsește la supermarket ăla de la Purcari mi se pare cel mai bun/fain.