Am ajuns într-un final să deschid lacrima aia cumpărată anul trecut. Soția nu e fan vinuri așa dulci, mie mi-a plăcut, are gust de vin învechit, eu am băut la televizor , dar nu e cel mai bun loc, nici timp. Nu prea dă bine vara, e prea dulce. Toamna , după septembrie-octombrie , vreme umedă, miros de mucegai, într-o pivniță, servit la 10-12 grade, zic eu . Așa mi-ar fi plăcut și o să mai cumpăr o sticlă , să văd dacă zic bine.
Dincolo de ălea, vară, se bea vin alb , cu o excepție. Românii nu fac vinuri albe bune. Știu , știți voi unul, nu știu ce. Bravo, beți-l p-ăla dacă va place, dar nu e.
Vinuri albe baubile găsești, dar vinuri albe bune, încă mai caut. Nu se compară cu ălea italiene, nici măcar cu cele portugheze.
Cel mai prost – Tămâioasă Românească de la Cotnari, demisec. Am băut un pahar ( de sub 100ml, am paharele mici ). M-a durut capul până la paracetamol. Am aruncat restul.
Următorul cel mai prost, nu m-a durut capul, e băubil, dar meh. Jidvei, ediția Grigorescu, muscat sec, recomand să nu beți niciunul din astea. Nu e niciun motiv să o faceți.
Vin alb decent era cel puțin acum câțiva ani Cotnari Casă de piatră. Cand spun decent mă refer că după ce îl în gură reușești să l-l dai pe gât iar dacă e și mâncare și atmosferă se duce sticla. Altfel eu nu știu vin alb românesc să fie bun. Am băut din California, Africa de Sud și Cihile. Sunt cam toate peste cele portugheze dar astea cel puțin au un mare atu. Sunt destule, chiar ieftine (inclusiv la chirpic), care le poți bea fara griji la masă. Le cunosc destul de bine, doi ani am fost in Aveiro la… Read more »
Ce vrei să spui cu ” inclusiv la chirpic” ?Chirpic știam că e un soi de cărămidă nearsă din care se făceau case. Da UNELE vinuri din California, Africa de Sud ( mai puțin) și Chile sunt mai bune decât cele Portugheze – din păcate, vinurile care ajung în România din țările ălea sunt slabe, mai ales cele albe – adică foarte ieftine, de duzină. Dacă mergi în alte țări mai prietene cu ăstea și cu vinurile lor găsești de calitate mai bună. Mai bună decât a vinurilor portugheze, lol. Pe care nu le prefer, doar le-am dat exemplu, că-s… Read more »
Chirpic așa numesu băieții vinul la cutie de 4 -5L. E o problemă de logistică cand mergi să faci aprovizionarea cu un rucsac pe bicicletă. Nu prea poți lua prea multe sticle așa că mai bagi un “chirpic”, practic de nevoie faci rabat la calitate pentru cantitate. Mai ales când următoarea oportunitate de a cumpăra e peste 20 de zile In Portugalia la vinuri în aceeași zona de preț vinurile din alea trei țări de mai sus erau peste cele portugheze mă refer la cele albe, ei stăteau foarte bine la vinuri ieftine de masă am baut vin de 8E… Read more »
mie imi place Crepuscul by Liliac demisec ca vin alb
O să încerc și din ăsta și Cotnari ”Casă de Piatră” – de curios.
O să il mai caut și eu sunt ceva ani de când nu am mai băut așa ceva. L-am întâlnit la o nunta si surprinzător ne-am înțeles. Il mai gaseam pe la Metro. Când nu am mai avut card si nu am mai mers s-a terminat si vinul asta.La fel si cu Lacrima aia o să caut să vad ce o mai fi de el.
+1 pt liliac. Au mai multe vinuri albe ok.
Au și un vin de desert foarte interesant
https://www.finestore.ro/liliac-nectar-of-transylvania-0375l
Daca e sa comanzi, nu lua de pe eMag, sunt ținute în condiții improprii și nici aruncate nu merită.
Vin alb sec de calitate | (vinuripovestite.ro)
am baut de la astia, prin 2003. O sticla care avea deja vreo 2 ani de cand o aveam eu, cand a inceput sa iasa putin dopu din sticla, am zis ca e cazu sa o beau. Mi-e explodat capu, atunci 🙂
bine, pe de alta parte, era o sticla de marketing, pe care cei de la crama o dadeau la un targ de vin organizat la parlament. Mie mi-au dat una ca eram receptioner la campingul unde stateau si le-am dat bonuri de casa pentru decontari.
si crama mea favorita din ro: Crama Ratesti :: Vinurile – Mandria noastra
Wait, vinurile albe parcă nu erau cu învechite, doar cele roșii știam. Am I wrong?
habarnam. Am gasit doar poza aia, ca idee. Deja in sticla evolutia e destul de inceata.
Sunt și vinuri albe învechite, mai ales cele fortificate – trebuie să aibă un pic mai mult alcool decât au de obicei, gen nu prea ai ce să învechești până pe la 13 grade alcoolice , mai mult de 6 luni – 1 an că se face oțet, mă rog , poți să le ții la rece, dar costă mai mult procesul și nu-s musai apreciate. Invechirea în butoi mai netezește din notele dulci și vinul capătă tanin din lemn, ca și cel roșu, iar aia din sticlă mai netezește din aromele puternice și permite să observi altele mai discrete.… Read more »
Presupun că te referi la soiuri românești, pentru că vinuri albe bune românești avem foarte multe (Recaș, Bacanța, vinurile Aureliei Vișinescu, Caii de la Letea, sau chiar ce fac Cotnari și Jidvei pentru export). O să presupun și că nu discutăm de un buget anume, eu persona n-aș cumpăra vin sub 30 de lei. Tămâioasa românească mie nu prea îmi place, dar feteasca regală e ceva deosebit, de exemplu un Sole de Recaș. Sau un Solo Quinta dacă vrei un cupaj. Na, înțeleg dacă soiurile românești nu prea îți plac, dar la vinuri în general stăm foarte bine. Dacă găsești… Read more »
Cred că avem gusturi și standarde diferite. Pe Caii de la Letea l-am găsit teribil de prost , și un pic de durere de cap . Am băut cantități gen 1-2 pahare, nu sticle. Din ce ai menționat aici , mi-a plăcut Solo Quinta. Nu e extraordinar, dar este foarte bine filtrat și procesat. Vinurile Aurelia Vișinescu roșii sunt bune, din cele albe am băut doar Artisan – ok, băubil. De la Cotnari și Jidvei nu știu la ce te referi, încă nu am băut vin alb BUN de la ei, dar nici nu pretind ca le-am băut pe toate.… Read more »
Și eu cred că avem gusturi diferite, eu vinuri italiene nu am prea încercat (încă), iar portugheze abia acum am început să caut – deci nu înțeleg comparațiile pe care le faci. Problema în RO e că multe crame nu vând în supermarket și nu înțeleg de ce Cotnari sau Jidvei preferă să aibă o imagine proastă în ochii celor care îi caută acolo. Înțeleg că te interesează cupajele, dacă ți-a plăcut Solo Quinta și Artisan, dar la SQ contează și de care ai băut, că doar eu știu de trei (unul cu cădarcă, altul cu traminer roz și pinot… Read more »
Chiar dacă nu îți vor plăcea, merită încercate vinurile albe italiene că-s alte soiuri decât mainstreamul. De aia și caut în România altceva decât Sauvignon Blanc și Chardonnay – că toată planeta e plină de vinuri din astea. CRED că din muscat-ottonel s-ar putea obține vin alb bun, la fel și din tămâioasă românească și fetească albă/ regală. Dar n-am prea nimerit eu cred. Mai caut. Sunt maxim fiert pe faptul că în zona Drăgășanului, pe unde am eu treabă, se cultivă unul din cele mai vechi soiuri de struguri albi din România #deladaci, Crâmpoșie ( selecționată). Nu este altoit,… Read more »
Mie-mi place muscat otonel de la Jidvei. Eu il simt dulce-usor amarui. Cand eram copil imi dadea tata sa gust vin pelin. Asa ca-mi place nota de usor amar.
https://www.jidvei.ro/produs/castel-muscat-ottonel/
Știi care e chestia? Am cumpărat o singură dată, din UK, de la ceva magazin est european , un Jidvei Ottonel , nu Castel, ci din colecția Tradițional. A costat și relativ mult față de prețul din România, vreo 20-25 de lire, pentru că na, import, și a fost și praf! Demidulce de băut șpriț,durere de cap a doua zi, așa ceva?! Nu că zic, dar la 15 lire cumpăr vinuri gen ”Gavi di Gavi”, care pot fi pe gustul tău sau nu, dar măcar nu-s poșirci de te doare capul, că efectiv doar gâscani patrioți ca mine pot plăti… Read more »
Adevarul e ca asta-i o chestie subiectiva(asta cu vinurile) De exemplu mie mi-e dor de vinul ala rosu de tara-ananas/capsunica ii zicea pe aici.
(încă) un neavizat join the chat 🙂
nu mă pricep la vinuri sau la “alcooale” in general,dar cam singurul la care pot bea mai mult de 2 pahare și “să-mi facă plăcere” e Sauvignon Blanc.
Din ce se găsește la supermarket ăla de la Purcari mi se pare cel mai bun/fain.