Energie pe verde inchis

Probleme din energie dupa o discutie cu profesionisti din zona asta.

Era un articol mai lung, dar ramane “mai scurt”. Probabil ca nu il mai termin ca iar uit.

1) Masurile inconsistente.  Statul acorda un numar de certificate verzi, atat cat crede el ca e util pe MWh. Intre timp programul s-a schimbat, un parc solar infiintat pana in 2012 primeste 6 certificate / Mwh, unul infiintat in 2013 primeste 3/ Mwh, unul infiintat mai recent, parca 1.  Asta e un element de inconsistenta. 

Al doilea este ca producatorilor le acorzi 6,3,1 certificate pe Mwh, iar pe furnizori ( adica pe consumatori, daca e sa fim cinstiti) ii obligi sa cumpere 0.3 / Mwh. Anterior certificatele astea aveau si o data de expirare.  Exista prin urmare un surplus de oferta de certificate cu care te poti sterge le cur. Bun, pretul certificatelor  e fix, reglementat de stat. In mod normal nu se pot vinde mai ieftin sau mai scump. Dar evident ca se gasesc solutii sa le vinzi mai ieftin, ca altfel ramai cu ele. Si ai nevoie sa le vinzi mai ieftin sa-ti platesti rata la banca la business-ul tau.  Asa ca vinzi “pachete” de energie + certificate, unde vinzi energia mai ieftina, ca sa scapi de certificate si sa iei si ceva bani pe ele.  Altfel, exista o “piata” unde se vand pro-rata, dar toti productatorii au excedent semnificativ. 

Asta echivaleaza cu faptul ca nu prea le asiguri un loc in retea/ consum producatorilor de energie verde desi pe o parte sustii ca vrei asta. Ca sa le asiguri vanzarea ar trebui ca  furnizorii sa fie obligati sa cumpere anual cel putin toate certificatele verzi de pe piata, daca nu mai multe , ca sa faca loc de alte investitii – asta ar fi principalul motor , indiferent de pretul certificatului – ALA ar putea sa aiba un pret mai mult sau mai putin simbolic. 

2) Cel mai important factor, ca fara asta, nici nu sunt sigur ca ar fi nevoie de certificatele pizdii,  e modul de tranzactionare al energiei. Ca producator nu poti avea un contract direct cu un furnizor, sa zicem Enel, sau cu un consumator, sa zicem fabrica de opinci din pula mea.  Nope. Esti obligat sa vinzi energia pe o bursa unde pretul se stabileste “concurential”. Iar aici intervin baietii destepti din energie.  Care, simplificat, creaza o diferenta de pret de  mai mult de 100% de la cumparare la vanzare si vorbesc de pretul pe bursa aia , nu la consumatorul final. Ca asa, pretul de vanzare al energiei la producator e circa 200 lei / Mwh,  iar la cumparator, cu tot cu accize ( in euro, ce pula mea, statul sa nu taxeze si el tot in euro? ), certificate verzi si TVA e pe la 650 de lei / Mwh, sau un pic mai mult.

Producatorii de energie pe fosili pot suporta parazitoza  ( dijma ) asta pe bursa, ca pretul lor de productie e mic, li se taie doar din profit. Ma rog, au si ei niste jene pe partea de  certificate de CO2 pe care trebuie sa le cumpere ( partial li se aloca) daca produc prea multa energie. 

Ca sa vinzi curent ( ca producator) in schema de mai sus ai niste prognoze orare de productie. In fosil e relativ usor sa le indeplinesti, chiar actionezi ca regulator, in anumite limite, ca tu controlezi productia din buton. Pe baza de soare si vant nu prea si toata lumea trebuie sa previzioneze in minus, ca de fiecare data cand nu se indeplineste prognoza exista un fe de broker de energie prin care intri pe piata ( PRE) care cumpara energie pana la valoarea pe care ai prognozat-o, in numele tau, sau iti vinde excedentul .  Cum spuneam , pretul de cumparat, de obicei din import, pentru ca sunt probleme si cu fosilii din Romania ( certificate CO2 – majoritatea vor fi spre inchisi pana in 2022  – vezi CE Oltenia  cu probleme de mediu, CET Govora aflata in  insolventa ca urmare a faptul ca existenta lor a fost un dumping continuu in favoarea USG si Oltchim, vezi raportul de insolventa pag 466++)  e cam mare – 500 lei/ Mwh.  Prin urmare  , DACA piata ar fi una cinstita unde reglementarile de mediu ar fi respectate ( una la mana) si CE-urile clasice nu ar functiona fie subventionat de stat ( datorii ) fie pasuite de la respectarea normelor in vigoare, DACA macar furnizorii ar fi obligati sa cumpere intr-o masura mai mare energie verde , chestiile astea ar fi legitim profitabile. 

Veti avea ocazia sa posibil sa vedeti asta , daca vreodata Romania decide sa respecte normele de poluare cu privire la complexurile energetice, sau sa cumpere certificatele de CO2, pe cinstitelea – adica din veniturile CE-urilor, care sa duca pe urma energia pe piata la pretul rezultat din productie + CE + costuri, ca sa fie profitabil, nu la pret de megadumping si daca CET-urile nu vor mai fi tinute in carca de stat din alte surse, cu datorii acumulate.

Ca asa, desigur, daca nu avem niciun fel de cerinte de mediu, desigur ca trebuie sa fie mai ieftin sa faci focul si sa pui de-un cazan cu aburi – mie-mi spuneti? Ca eu ard lemne, carbune, deseurile de plastic, porumb, il bag si pe tata pe foc la nevoie si facem caldura ieftin, ce dracu’. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments