Ultima basculă de gudron

Vorbeam cu tata la telefon cum nu multe zile. A fost un pic friguț în România și-mi făcea focul zilnic în casa în care nu pot să ajung din motive de grijă a autorităților din ambele țări pentru ca să nu mut carcalacul de colo-colo.

Mă uitam pe telefon și nu era nevoie să facă focul, dar presupun că vrea să se simtă util și să ajute la încălzirea globală.

Și zicea că a răscolit și bagă cărbuni, să scape de ei. Am cumpărat o singură dată prin 2017, să fac proba, că păreau ieftini și după un calcul nu mi s-a mai părut o idee bună, motiv pentru care am și renunțat. Nu i-am mai folosit pe toți nici pe ăia. Îi folosește tata, cum zic, să scape de ei, dar în rest lemn, că e regenerabil și produs relativ local și relativ scump, iar când nu pun lemn, pun porumb. Mult mai bun decât cărbune.

Și mă gândeam în timpul ăsta la greva minerilor, supărați că nu și-au primit salariile.

Pe de o parte au dreptate, că niciun om nu ar trebui să muncească și să nu fie plătit. Pe de alta, ar trebui trimiși toți acasă. Sunt vreo 4000 de oameni, un mic oraș, care probabil întrețin orașul ăla.

Dar fac o muncă inutilă, fără perspectivă, singura utilitate fiind de pioni politici pentru diverși, tura asta pentru pesedei și AUR( nume minier), care-i asmut împotriva liberalilor, așa cum îi asmut și pe ăia de la sindicatele sanitare, PSD au făcut asta mereu. În opoziție au fost mereu remarcabili, capabili în a scoate evidență toate problemele celor de la putere.

Mda, minerii trebuiau trimiși acasă de la muncă de mult. Cam după prima mineriadă așa. Închise frumos minele de cărbune, ura și la muncă mai productivă.

La fel cum țara plătește subvenții ca să meargă Bucureștenii cu metroul și să-și plătească căldura, pardon – apa călâie pierdută în pământ, care pe urmă se laudă că ei produc cât toți provincialii ăia cu mâna întinsă, așa plătește și mineri ca să scoată un căcat din pământ, pe care mai plătim o dată să-l tragem în piept și să-l scuipăm cu plămâni cu tot, iar din când în când mai plătim să facă ăștia câte un scandal, să se mai bată cu poliția, cu jandarmii, cu populația, sau cine se nimerește.

Cam scumpi minerii ăștia, serios, pentru România e mai profitabil să cumpere niște riguri cu plăci nVidia, să le ducă în Vale și să sape după crypto, dacă ține neapărat să aibă industrie minieră. Mai curat și mai uscat.

Probabil că mai sunt vreo 10 ani până se închid si site-urile ălea care mai extrag urmele de cărbune, zece ani în care România plătește un grup de oameni să se joace cu lopățica în pământ și din când în când să se joace de-a politica.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
3 years ago

Oricum salariile sunt mizere dupa cat se lauda. Ideea e ca daca-i tine asa un timp poate se reorienteaza ei, fara scandal.

Migu
Migu
3 years ago

ce senzori folosesti? stiu ca testati intr-o vreme doua modele. la care ai ramas?
recomanzi?

MIgu
MIgu
3 years ago

da, temperatura si umezeala. m-am tot uitat la Xiaomi dar n-am incredere in chinezi. aplicatiile lor dau rateuri constante.