Vize pentru ruși

Se discută, ca de obicei, foarte târziu despre oprirea acordării de vize de turism în spațiul Schengen pentru ruși. Trădătorul de serviciu este, desigur, Germania – muie la toată familia lor.

Se bate apa în piuă pe aspectele legate de nepedepsirea cetățenilor pentru nelegiuirile guvernanților, că e dictatură, că nu au nicio vină.

Da. Îmi aduc aminte când pe vremea lui Ceaușescu mă ducea tata la mare în St Peter Ording și nu îmi plăcea că era departe și era apa rece, nu ca la Olt și în general nici nu vorbeam germană. Și deși dacă îl întrebi pe tata, trăia bine și avea bani, dacă s-ar fi pus în mod real problema unei excursii în vestul Europei ar fi constatat rapid că e sărac rupt în cur și am fi văzut restaurante și hoteluri mai mult pe dinafară. Dar să nu iau totul personal, că erau unii care aveau bani serioși, chit că eram toți egali și, uite, nu a fost OK că aia nu prea puteau merge in excursii prin Europa cealaltă, decât cu aprobare dinăuntru.

Cine erau ăia și cum își permiteau ei nu mai contează, zic să ne gândim la chintesența suferinței omului de rând dintr-o țară sărăcită, care are totuși bani să concureze cu turistul din vest, nu?

Că aia e. Săracii turiști ruși!

Cumva, într-o logică contorsionată (că dacă zic convolută parca și aud degete linse și foind prin dicționar) unii agenți de presă găsesc că rușii au nevoie de vize de turism “să scape” de regimul lor, confundă cumva turiștii, ăia care vin să râdă de proștii care le plătesc vacanța plătind șpaga la gaz, cu refugiații. E ok, pot înțelege de ce, că rusa și ucraineana sună apropiat.

Bulgaria nu a dat anul ăsta vize turistice pentru ruși. Consecința directă a lovit în serviciile românești de turism.

Cum?

Trebuie că v-ați întrebat așa în mintea voastră, bă, totuși oare de ce e gol anul ăsta la mare in Romania, de ce au rămas hotelierii și parcagiii și șezlongarii cu buzele vinete de umflate și le-au râs romulanii in nas, strâmbandu-se că “e scump, băi, la ce servicii oferiți!”?

Că scump era și anii trecuți, și mai scump, parol, că am verificat eu, românii tot se văitau, dar cam plăteau.

Și atunci era “mai ieftin” la bulgari, greci și turci, dar cu niște steluțe și nu așa facil,iar când te duceai la mai ieftin ieșeai cumva pe plus, dar nu foarte plus.

Pentru un plus măsurabil mai ușor trebuia mai bagi plus și în buget și undeva aproape de nivelul de preț superior al hotelurilor din România găseai / găsești (?) locanțe chiar de apreciat și în Bulgaria. Nimic exotic, dar unde să îți poți petrece vacanța în tihnă. Oarecum .

Am notat că prețurile au tot crescut, până la pandemie, atunci s-a rupt ceva, la ăia că românii tot pe jaf. Dar mereu am observat în Bulgaria ( și Grecia într-o oarecare măsură), și în Turcia , singura dată când am fost la mare la ăia, mulți turiști ruși.

In Bulgaria foarte multi și e de înțeles de ce, limbă apropiată, obiceiuri oarecum similare, presupun că se simt in zona de confort în Bulgaria. Eu m-am tras în niște locuri unde și rușii care veneau erau totuși la alt nivel , nu ăla din filmele amuzante sau cringe de pe YouTube.

Dar constatarea principală e că erau, fie că va plac sau nu aglomerările de turiști ruși.

Parte din articolele despre litoralul românesc scump ( care apropo, a ajustat un pic preturile repejor, că s-au prins că le fug clienții) au fost plătite de agenții care trimiteau marfă la resorturile bulgărești, unde se întâlnesc românii care stau la rând să fie dezamăgiți și în Bulgaria, dar măcar la preturi mai mici .

Anul ăsta nu au mai fost , datorită deciziei bulgarilor de a nu mai acordă vize de turiști pentru ruși. Și, eu aș pune o întrebare simplă așa:

Vrei să plătești mai mult ȘI pe vacanță, nu numai la gaz ?

La gaz înțeleg că e o dependență de ruși, dar la turism? Sunt chiar atât de indispensabili, nu putem trăi fără ei? Că eu am un pic altă părere. Lăsați fără turiști ruși, bulgarii vor trebui să ajusteze un pic în sus calitatea serviciilor . Să re-ajusteze. Lăsați fără turiștii români care nu apreciază bătaie de joc la preturi de lux, pot accepta bătaie de joc, dar doar la preturi mici, hotelierii români vor trebui să ajusteze fie prețurile fie calitatea.

Rușilor care atacă “valorile europene” invadând Ucraina li se spune orci. Dar aia care atacă valorile europene din turism li se spune refugiați. Greu de procesat treaba asta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments