Cartelizare cu măsură

Am observat toti anul trecut că s-a scumpit vaca. Și s-a mai scumpit și de atunci și a trecut pe sub preț că inflație că prețul energiei.

Presupun că la un moment dat s-a inflamat consiliul anticoncurenței și s-a dus să discute cu cartelarii, adică membrii cartelului de retail din România. Pentru cine nu știe, în România sunt câteva foarte puține lanțuri de retail care au mai rămas:

1) Carrefour , care au cumparat mai demult Billa iar acum și magazinele Cora , care în trecut au cumpărat magazinele Real- ale lui Metro Cash and Carry

1 bis) Auchan, care au cumparat magazinele Real- ale lui Metro CC ( erată)

2) Kaufland și discounterul Lidl deținute de Schwarz Gruppe

3) Mega Image

4) Discounterii Aldi ( Theo Albrecht) , Pennis – REWE Group.

În rest mai sunt lanțuri mai mici, locale – dar sunt influențați de politicile astora mari și de prețurile care vin din distribuție.

Și s-au înțeles reprezentanți statului de la orificiu cu detailerii să reducă prețurile la lapte cu 20% – la linie.

De bine e bine, oricât de puțin, vorba lui Joiannis, îi iei, nu-i dai. Dar nu înțeleg cum e posibilă o asemenea înțelegere, fără recunoașterea cartelizării ( care e ilegală). Că dacă nu există cartelizare, iar prețul este stabilit concurențial, nu putem vorbi de reducerea lui voluntară și plafonată. Dacă există cartelizare, vorbim doar de o măsură de ”hai că lăsăm de la noi” și vedem noi cine suportă costul, că presupun că presiunile se duc din nou înspre producător, iar prețurile mari sunt ȘI ca urmare a unui deficit de producție. De LAPTE. În România, țară agrară( e o glumă, doar cu juma de gură) , cu creșterea vitelor subvenționată de Uniunea Europeană…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Speedy.gonzales
Speedy.gonzales
11 months ago

Auchan a cumparat Real-ul, nu Carrefour

0040
0040
11 months ago

+ Profi, Metro, Selgros