Punctul de plecare e știrea cu codul de caniculă de la Digi.
Vorbisem deja cu tata despre asta , că nu eram sigur dacă se prăjește bine de tot sau stă în casă. Ieri. Ieșise să irige un pic plantele. Apă mai este în puțuri destulă, dar pe viitor , nu se știe.
Pentru ce contează, am mai prins vere caniculare, în copilărie. Sfârșitul de iunie cam așa era, terminam școala pe 15 și eram călare pe dig ”la baie la Olt”, că nu prea se mai putea.
Dar valurile de căldură se mută mai înspre jumătatea lui iunie.
Nu e ca și cum săptămâna de dinainte a fost mult mai rece, nu. Maxima de 36 de grade, noaptea a fost totuși mai rece, dar mediile în timpul zilei, cu excepția unei zile în care a plouat bine, au fost în jurul a 30 de grade, cu maxime zilnice peste. Asta era 10-16 iunie.
Si in prima săptămână din iunie, maximele zilnice au atins sau depășit 30 de grade.
În ultima lună temperaturile din casă – fără să locuiesc acolo, sunt de peste 24 de grade, ieri 27.
Ceea ce înseamnă că atunci când am să ajung voi porni, fără doar și poate, aerul condiționat.
Comparativ, în casă, la parter ( în partea de nord a casei) temperatura e undeva la 20-21 de grade în ultima lună. E de spus că în mai a ajuns la temperatura asta cu ajutorul sistemului de încălzire.
Comparativ, în UK, vara e oarecum călduță, până acum, dar nu au fost încă zile caniculare, doar maxime peste 25 de grade în ultima săptămână , dar noaptea 10-15 grade -încă n-am montat aer condiționat, sper să nu fi luat țeapă.
Ce se vede însă e uscăciunea -10 litri / m2 de ploaie in 20 de zile. Pentru UK nu-i chiar obișnuit. Noroc că a plouat inundații pe primăvară.