Încă una și mă duc. Mareea travel. Cum e cu ANAT-ul.

Acest post nu e despre Ciuc, nici măcar despre băutură.

Am văzut știrea asta ieri, dar aveam treaba , că aș fi avut ceva de zis.  Chiar mă gândeam, unde pula mea e Arhi, să zică el cum e cu  – ha,ha,ha, fraierilor, care vă luați voi vacanțe la ieftineală la firme mici precum Genius travel și vă luați țeapă. Și să bage link la Cristian Tour și nu mai știu cine.

Numai bine, că a scris și despre asta subliniind faptul ca ANAT e inutilă și că nu ne ajută, domne, cu nimic.

Acum chestia asta nu se mai incadrează s-o dai p-aia cu excursii la ieftineală și  companii mici că na:

Touroperatorul Mareea a avut anul trecut afaceri de 66,3 milioane lei. Intr-un clasament realizat de ANAT al celor mai mari 30 de agentii de turism din Romania, Mareea fiigureaza pe locul 13.

I-ul în plus e de pe site-ul hotnews, nu l-il corectez eu, că nu sunt mă-sa.

Treaba cu Mareea

Treaba e  așa cum am zis și data trecută , oamenii astia au dat faliment pentru ca sunt o galagie de agentii  de turism pe piata, unele mainstream , altele de nisa si e normal ca unii sa dea faliment ca nu e loc pentru toți.

Acuma, e un pic  de vorbit, că nenii aștia aveau și masă critică și cotă de piață, respectiv cifra de afaceri. 66 de milioane de lei pe an e o cifră bunicică, zic. Pentru o agenție de turism. Ar fi o problemă că pe 2015 au raportat profit de 770 000 de lei, deci circa 1.1% din cifra de afaceri. Cam subțire, dacă mă întrebi pe mine, dacă ai niște investitori, îți cam pierzi susținerea când vii cu cifre de astea, dar pe de altă parte, în România se fură mult pe linie de orice, incluzând declararea profitului la ANAF, deci e de așteptat.  Nu e neapărat un trigger de alarmă.

De ce au intrat în insolvență? Adevărul e că  nu știu detaliile, nefiind jurnalist, producător de știri și neavând nici surse în domeniu.

Pe de altă parte, dacă te uiți la anul ăsta, ei vindeau pe Turcia. Știți ce s-a întâmplat cu Turcia, da? Bun, mă mai aștept să sufere și alții pe tema asta.

Nici Grecia,  iar aici vorbesc din surse, cică nu mai vinde ca pe vremuri.

Asta o dată.

A doua e că ei aveau și pachete la litoralul românesc și bulgăresc.  Treaba e că românii s-au cam învățat cu online-ul și cu cardul și cel puțin pe destinații unde ajungi cu mașina și nu ai nevoie de zboruri, mai ales ”pe local” și pe Bulgaria sau ”pe Europa” preferă serviciile globale pentru prețuri mai bune și care oferă servicii relativ sigure: Booking.com,  DirectBooking, Expedia, hotels.com și ce-o mai fi. Nu prea ai cum să te bați cu ăștia ca servicii, pentru că-s foarte bine organizați și mulți din Horeca, mai ales ăștia mici, îi preferă, pentru că le asigură un grad de ocupare, chit că plătesc mai puțin.

Plus ascensiunea AirBNB-ului, un fel de Uber pe linie de cazare. Poate nu vedeți dar treaba asta reduce din  segmentul de piață al agențiilor. Asta e,  vor mai da încă altele faliment. The World is changing, cum zice cartea.

Probabil vor rămâne în piață agenții de nișă care fac și alte servicii în afară de booking de hotel, eventual ălea care vând la bogați. Cum ar fi nenii ăștia , iar  linkul nu e pentru reclamă, că n-aveți voi ( sau eu) bani de mers cu ăștia, ci ca sursă, pentru că îi cunosc destul de bine, aș zice.

Sper ca Interra e ok, măcar până la sfârșitul lunii ăștia.

Cică ”am terminat A.S.E-ul”. Nu eu. O fi fost la management , în pula mea?

Treaba cu ANATul

În primul rând Arhi le încurcă, când zice :

Acum, cu insolvența de la Mareea Travel, ANAT anunță victorioși că de-abia ce au fost săptămâna trecută în control la ei și totul era în perfectă regulă.

Nu prea.   ANAT-ul  nu a fost în control , pentru ca la ei pe site, poți vedea că ”ANAT este asociația patronală a agențiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel național, european și internațional. ”

Pe înțelesul oricărui prost ANAT nu controlează agențiile și nu lucrează în  sprijinul consumatorului, ci în sprijinul agențiilor. Lor le reprezintă interesele. E normal să nu raporteze când una are probleme, datorii , pula mea.  În plus, ce crezi că s-ar putea întâmpla dacă ANAT-ul, sau vreo instituție, ar veni și ar spune despre o oarecare agenție că are probleme, datorii, ca există riscul să falimenteze. Oamenii s-ar îngrămădi să cumpere vacanțe, nu? Din pulă. Ar fi  ca un șut în cur. Chestia asta merge un pic ca un caritas, ca bancile , ca orice are nevoie de susținere și fonduri pentru a continua afacerile. Așa e când lucrezi cu mulți clienți mici, care au multe opțiuni. Se pot speria iute și pleacă.

Deci, ca să fie clar ANAT face fix ce trebuie să facă, bah. Halal abrambureală de articol de la unul care-și zice onlainer și  care trăiește din asta. Pula mea. Să trecem peste.

Ăia care au fost în control sunt ANT ( cu un ”A” mai puțin, se vede?), adică Autoritatea Națională pentru Turism, adică, ăia care dau autorizații.

Și nici ăștia nu au anunțat victorioși că totul a fost în regulă, ci mai degrabă că :

” În urma acțiunii de verificare au fost aplicate sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale, pentru prezentarea informațiilor nereale în oferte, dar și pentru neprezentarea Registrului Unic de Control. În afară de sancțiunea pecuniară în valoare de 14.000 lei, a mai fost aplicată și sancțiunea complementară de retragere a licenței.”

De fapt, se prea poate ca acțiunea ANT-ului să fi declanșat intrarea în insolvență, nu atât amenda, cât retragerea autorizației,da? Fără autorizație e mai greu să încasezi, ce crezi ? Când deja ai  datorii, nu ca și cum le poți acoperi fără încasări. Bine , poți din buzunar, dar ca patron , mai bine pleci și-ți bagi pula.

Bine, A.N.T.-ul i-a controlat în urma unei reclamații, deci aveau deja probleme. Nu zic aici că e ”din vina” ANT.

Acu, că zice Arhi că ar fi declarat ANATul ( ăia cu un A în plus) , că ar fi fost totul ok după control, nu știu ce să zic. Nu știu să fi declarat ăia ceva , poate, dar fiind reprezentanții patronatelor, nu ai statului, POATE,  deși nu cred, că din momentul retragerii licenței e cam clară direcția. Oricum ar fi, rețineți, în pula mea, că ANAT nu e pentru agențiile de turism ce e ASF-ul pentru asigurători. ANT-ul e ăla, da? Ca la grădiniță.

P.S. : Da, sunt un pic mahmur și cât aștept să-mi treacă prestez aici în folosul comunității. Pe tonul ăsta.

Și să știți că nu am nimic cu omul, Arhi adică, chiar dacă credeți voi că am , că reacționez la ce scrie, chit că mai fac mișto, sau că  funcționăm pe lungimi de undă diferite.  Adică alte bloguri, de exemplu, nici nu mă deranjez să le citesc, gen.  E doar părerea mea, în spațiul meu și n-am de ce să fiu ” de bun simț” și respectuos cu nimeni, că ultima dată când am verificat aveam datorii doar la bancă, iar pe ălea le plătesc la timp.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments