Agricultura de subzistență 2021: Suine

Cu pasi mici, directia este catre civilizatie si porcul din galantar, in defavoarea celui din coteț. Am urmărit topicul și-n 2019 și-n 2020.

Mai întâi a fost cu 6 porci mari, peste 30 de kile, apoi a fost cu interzicerea activității de reproducție și mișcarea efectivelor de animale din gospodărie, sub orice formă. Acuma se spune clar – 5 și gata, peste numărul ăsta trebuie să fii exploatare comercială.

Momentan rezistență există prin sate, pe mai multe planuri, dar încet încet cultura se schimbă, cu un ordin cu o lege.

____________________________________________________________________________

Ordinul ministrului:

ORDIN
Nr. 24 din 29.01.2021
pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României
Văzând Referatul de aprobare al Direcției generale politici agricole nr. / 2021,
în temeiul prevederilor art. 3 lit. ff) şi ale art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru
modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a
Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere prevederile Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de
Urgenţă nr. 2 privind măsurile adoptate în cadrul şedinţei extraordinare din data de 1.08.2017,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. Se stabilesc dimensiunile și tipurile exploataţiilor de creştere a suinelor pe teritoriul
României, astfel:
a) exploataţie noncomercială de suine - exploataţie de subzistenţă de creştere a suinelor pentru
consum familial, cu un efectiv de maximum 5 capete porci la îngrășat înregistrate în Sistemul
naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.) și care îndeplineşte prevederile
normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate, deţinută de persoane fizice
neînregistrate la oficiul registrului comerţului;
b) exploataţie comercială de suine - exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul
naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte
prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar,
deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau
persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului
comerţului.
Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute la
art.1, intră în obligaţia crescătorilor de suine.
Art. 3. La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului agriculturii şi
dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor şi a tipurilor de exploataţii de suine pe
teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României. Partea I, nr.902 din 8 noiembrie 2019,
se abrogă.
Art. 4. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
MINISTRU
Nechita – Adrian OROS

14 Replies to “Agricultura de subzistență 2021: Suine”

 1. Verișorul meu crește între 8 și 10 anual toți pentru familia extinsă. Deja veterinarul a început să cârâie dar când crești atâția porci ai și ditamai gospodărie rezultând o palmă lată si lopăta grea.

 2. Nu inteleg contextul declaratiei, daca ideea e sa iti faci PFA sa cresti porci mai multi, NU ASTA e problema, ci faptul ca exploatatiile de porcine care nu sunt de subzistenta impun niste conditii care te scot din gospodarie si probabil din localitate ( gen din zona rezidentiala -lucru care in oras are sens, intr-un sat, nu stiu).

 3. Nu stii? Pai tu ai casa la tara. Ti-ar placea ca vecinul din stanga sau dreapta sa creasca 10 porci fix langa gardul tau?

  Mie si 5 mi se pare mult. De fapt, si 1. :))

 4. Eu prin satele alea romanesti nu am vazut pe nicaieri sa creasca cineva porcul sub nasul vecinului. Cred ca le confuzi cu mahalale oraselor. Alea-s cu proprietati inghesuite unde aia care fac asa ceva nu au alta solutie decat sa isi puna porcul sa se cace sub fereastra ta. Posibil si de asta sa ti se para tie mai elegant sa faci un PFA decat sa rezolvi trebuirile rapid cu o lopata, asa mai pe modul satesc!
  Si da asta vroiam sa spun si eu. Astia s-au prins ca daca interzic dint-o data iese revolutie. Asa incet, incet la sa timpul sa lucreze pentru ei.

 5. Bai, treaba e asa. Langa mine sunt niste vecini care nu cresc porci dar mai aduc de la complexuri si vand. Si mai petrec timp pe acolo. Si uneori se simte si nu miroase a panselute. Dar de crescut ii cresc la ei in curte.
  Nu e ideal.Dar, in principiu, socot ca e mai bine sa-ti mananci porcul pe care ti-l cresti tu, decat pe ala cumparat, ingrasat cu te miri ce.
  Chit ca ii spune peiorativ agricultura de subzistenta, de fapt, e mai sustenabil.
  In oras nu-i sustenabil, datorita densitatii populatiei si spatiului redus. Asta pentru ca orasul nu-i un loc unde sa poti trai sustenabil, trebuie sa iei energie ( sub orice forma) produsa in alta parte.

 6. Si la mine in sat nu prea stiu pe nimeni sa creasca 5-6 porci mari. Cresc 1,2,3 restul sunt purcei, aici e diferenta. Daca nu ai voie sa faci reproducere, trebuie sa iti cumperi porcul, o chestiune care strica un pic calculele pe mai multe planuri.

 7. @doru vlad: sub nasul e relativ. dar sa stii ca pe unde am mai vazut, nu era niciodata pus cotetul in mijlocul curtii, ci mai intr-o parte, spre gard.

  nu e sub fereastra casei logic, dar poate vreau sa ma plimb prin curte. :)) probabil nu ii deranja ca tineau si ei porcul lor sau gainile tot acolo. altfel, imi cam ia din spatiu, ca nu prea pot planta o gradina de trandafiri fix acolo.

  plus, nu e doar de miros, e de grohait, de ars paiele sau stiu eu ce gunoaie…de spectacolul cu taiat porcul din cand in cand.

  @catalinx: daca ma intrebi pe mine, la modul ideal asa, care doar in vise se va realiza, e ca ar trebui stabilite reguli la nivel de sat, adica de comunitate. Asa ai comunitatea x, care nu vrem animale, doar curte si aer liber, si comunitatea (satul y) unde crestem toti care ce apucam.

  e o problema de asteptari, unii vor carne sanatoasa si fara hormoni, altii vor carne de la supermarket si liniste si aer curat.

  nu stiu regulile din uk de exemplu pt mediul rural, dar banuiesc ca seamana cu asta cu fara purcei. 🙂

 8. @catalinx: daca ma intrebi pe mine, la modul ideal asa, care doar in vise se va realiza

  Nu e deloc doar in vise. Exista reguli comunitare ( pot fi probleme de aplicare a legii ), dar exista posibilitatea de a reglementa astea comunitar si stiu comunitati unde SUNT reglementate.

  Problema cu idealismul e la tine. Tu visezi cum iti iei tu casuta ta la tara vrei se te plimbi si sa mirosi musetel, iti tragi masuta de cafea prin curte, cam cum faceam eu anul trecut prin mai, sau masa de lucru si vai ce frumos e, muie alora care cresc porci, fara sa iei in considerare in ce sat te muti. Pai, la mine in sat majoritatea gospodariilor cresc ( cresteau ) porci. Vii tu si brusc, nu-ti convine. Cu respect, ia pula – obiceiul pamantului.
  Sau ia-ti o casa cu teren suficient de intins incat sa-ti mai ramana suficient loc sa te plimbi incat orice mirosuri de la vecini sa fie atenuate. Ori asta, ori cauta-ti comunitatea. Una cam cum am eu, asa, sau mai mare.
  Simetric, mi se pare aberant sa merg sa cresc eu la bloc. La fel cum mi s-ar parea aberant ( mai fac glume cu asta, dar sunt doar glume) sa ma apuc sa cresc un porc aici in Reading – sunt in oras , nimeni nu creste porci, sunt intre niste oameni cu niste standarde si reguli, le respect pe alea.

  Eh, problema pleaca ca regulile astea cu limitarea catre interzicerea cresterii porcilor , acum nu vin de la comunitate. Nu e ca “uite, ba, s-au emancipat taranii si nu le mai plac porcii si incep sa guite ca nu le convine” – AIA AR FI OK.
  Nu, sunt norme impuse, un fel de emancipare fortata – aia eu gasesc ca nu e OK.

 9. Intr-un sat de saracie trebuie minim 1000mp teren ca sa traiesti onorabil izolat cat de cat de vecini. In cartierele rezidentiale e alta viata in principiu ca nu ajung prea multi amarasteni pe acolo care sa practice agricultura de subzistenta.

 10. Minim 2000, daca te ajuta si proprietatile vecinilor, adica sa fie si alea largi sau hai 1500 daca esti pe colt. Traiesti OK si cu 1000mp, dar nu in ideea ca ai tu casa pe 1000mp vecinii tai cresc porci, in conditii de igiena nu chiar ca la carte si tu ai sa simti ca traiesti in Beverly Hills – nu merge.

 11. Da, la modul ideal, dar stii de vreo comunitate organizata asa, barem pe hartie? Eu chiar nu am auzit, in afara de orase, evident. :))

  Eu cred ca ai nevoie si de niste legi, pe langa regulile din comunitate. Un pic de centralizare.

  Ca sa poti da amenda/deschizi proces etc e nevoie de o lege.

  Uite la bloc. Sa zicem ca ma mut in bloc si cumpar caine fara acordul locatarilor. Poti sa reclami la politie, primesc amenda (ma rog, depinde de oras, dar ca idee).

  Dar daca imi iau un acvariu, chit ca votati toti fara acvarii in bloc, nu prea aveti ce face (legal).

 12. Da, la modul ideal, dar stii de vreo comunitate organizata asa, barem pe hartie? Eu chiar nu am auzit, in afara de orase, evident. :))

  Da. Si cred ca ai o carenta in cunoasterea impartiirii tipurilor de asezari umane / localitati in Romania – Geografia administrativa, se facea in clasele 8 si 12, parca 🙂 .
  Vezi aici.
  Comunele si satele care le apartin reprezinta localitati rurale.
  Definitia localitatii rurale :
  “localitate în care majoritatea forţei de muncă se află concentrată în
  activități agricole, silvice, piscicole / prelucrarea produselor agricole / turism și agrement rural, oferind un mod specific de viaţă locuitorilor săi și care își va păstra în perspectivă specificul rural. Poate fi sat component reședință a comunei, alt sat component al comunei sau sat aparținător unui municipiu sau oraș.”

  Deci cata vreme locuiesti in zona rurala cresterea animalelor ESTE CEVA NORMAL – face parte din activitatile agricole. Vezi si partea cu “un mod specific de viata… care isi va pastra in perspectiva specificul…”

  Pe masura ce localitatea devine urbanizata, atunci apar, de regula, normele administrative care limiteaza cresterea animalelor la animale de companie etc.

  Motivele principale care fac incompatibila agricultura cu urbanizarea tin de aglomeratie, transmisia bolilor si a daunatorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.