Business: România o arde golănește față de UE la unele capitole

Și e bine!

Știe toată lumea că în România taxele pe profitul corporativ sunt reduse și că există o portiță pentru a înregistra profit din dividende netaxat corporativ, prin facilitatea microîntreprinderilor care pot avea cifră de afaceri de până la 1 milion de euro și sunt taxate cu 3%, sau 1% dacă au minim un angajat.

Există presiuni condiționate un pic cu fondurile PNRR să se reducă norma asta. Ea a fost ridicată de PSD, în principiu pentru ca oamenii lor să poată dosi mai multe parandărături ca servicii de consultanță.

Dar pe de altă parte au lăsat portițe și pentru alte mici afaceri legitime, care în principiu aduc bani în România. Și-au văzut nenii, presupun că nu e chiar o idee rea și nu moare nimeni dac-o lași așa că merge așa.

Dar ceva trebuie să facă pe temă, pentru că UE va continua să pună presiune să se reducă plafonul ăla ca să justifice mici start-up-uri.

Și România nu s-a lăsat așteptată, a făcut ceva pe temă, dar de dinainte de toată tevatura asta -încă din 2020, dar fiind cu pandemia și ăstea, am rămas eu un pic în urmă.

Anterior era ilegal ca o persoană fizică să fie asociat unic la mai mult de o firmă. Adică nu puteai să ai oricâte vehicule de făcut bani pe nume propriu. Puteai să fii co-asociat, dar era mai complex.

Printr-un concurs de evenimente, notărița mea prefereată ( nu-i vorba de pile sau ceva, nici nu cred ca mă cunoaște, sau mă recunoaște doamna, dar am lucrat de mai multe ori cu dumneaei că mi-a plăcut viteza și deschiderea) a ajuns senator și voiam să-i scriu s-o întreb de ceva propunere pentru inlesnirea deschiderii de companii. Aveam eu așa niște idei care s-au dovedit deloc originale 🙂 , încât am căutat să nu cumva să fiu eu fraier și să le fi propus cineva. Când le-am găsit sunt deja lege, gen .

S-a rezolvat. Dacă reduc ăștia plafonul la 100,000 de EUR și cred că o să-l reducă, deschizi 10 firme și gata. Câștigă contabilul mai mult, aia e – trebuie să trăim toți, nu?

Mai mult decât atât, să nu mai avem piedici legate de sediile sociale, care necesitau o încăpere fizică pentru fiecare companie, s-a scos și asta. Fiecare companie va avea sediu social în biblioraftul ei, mă-nțelegi?

Nu vreau să laud România cu mai mult decât e cazul, dar nici nu ne putem căca pe noi.

În plină pandemie, când lumea nu știa de care măști se folosesc și când să pună al doilea lockdown, romulanii tot la niște combinații tipice se gândeau.

Ave moi!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments