Operațiunea Monstrul din Loch Ness: 4.1 – Ferestre

Un alt proiect , o să scriu mai multe, poate altă dată, acum sunt pe fugă,include montajul a doua ferestre din PVC.

Pentru că i-am supărat pe cei care mi-au montat fereastra de la baie, am lucrat cu meșterul proiectului care a zis că aduce el calitate and shit. Da, da – saga termopanelor in UK o să se termine când plec de aici. Ca informație, nu mai sunt așa de ieftine nici în România, dar cu siguranță în restul casei nu din UK vor fi ferestrele. Am terminat cu ăștia pe partea asta.

Mai mult a doua parte. Omul e GG, de data asta le-a montat așa cum ne-am înțeles, nu prea am ce să îi reproșez și nici nu am să o fac, de partea lui de treabă sunt mulțumit.

Acuma, ferestrele arată bine, după propria mea scală de valori. Dar calitatea construcției este ieftină, comparativ cu ce vezi in România. Sunt mai slabe și decât fereastra de la baie, deși am plătit mai mult relativ la metrul patrat.

Arată mai bine decât așa , oricum.

Montaj cu compriband, băi in UK e șmecherie asta, ăștia încă bagă spumă poliuretanică din greu, ca la țară. Sarumâna meștere, gen.

Atâta că afară e vopsit gardul, înăuntru mânerele din cel mai ieftin material sunt crăpate.

Iar izolația fonică pentru care am plătit special – sticla e din două foi ( că nu a fost in stare să facă cu 3 , nu de alta ), una de 3.1.3mm laminată, alta de 4mm – e nu inexistentă dar slabă -> circa 18 db .

Vezi mai jos zgomotul de fond afară ( trec mașini pe stradă la Rush hour ), față de înăuntru.

Termopanele Gealan din 2012 /București atenuau cu circa 30db după izolația exterioară a blocului. Contează și asta , pentru că nu tot zgomotul intră prin ferestre și mă aștept ca după anveloparez după ce schimb ușa de intrare și pun ușă la birou să mai crească atenuarea și în birou, dar cât să fie…

La țară atenuarea blochează aproape total cântatul cocoșului din curte.

Știi care e treaba? Că măcar am platit 4300 de lire pentru două ferestre de calitate proastă, dar care arată bine. Asta și încă una la o cameră tehnică.

Vedeți voi grinda aia de deasupra ferestrei de mai jos , aș fi surprins sa ghiciți cât a costat, o să brevin in episodul următor, pentru a certifica că eu sunt cel mai prost dintre pământeni.

Relativ la preț pe metrul pătrat e dublul față de suma plătită anul trecut tot în UK pe fereastra de la baie care, calitativ, e semnificativ mai bună. Dar nu mi-a plăcut mie că nu au montat-o ăia unde trebuie. Astea sunt la fix, doar că sunt proaste.

Încă o muie Anglia . De la Anglia, să mă exprim corect până nu uit, ca Raducioiu, și limba română.

Mă gândesc insistent la un cuvânt încercând să-i dau alt sens, că sunt montate la parter: defenestrare.

4 Replies to “Operațiunea Monstrul din Loch Ness: 4.1 – Ferestre”

 1. Sunt cu spross-uri lipite pe sticla atat la interior cat si la exterior? Ai remarcat la altii cum rezista in timp?

 2. Da. Sunt lipite pe sticla pe ambele fețe ale ferestrei și, deasemenea, in dreptul lor, sticla e separată de bagetă, practic sunt construite mici ochiuri de fereastra de dimensiunea aia.

  Am remarcat la mine cum rezista in timp, din 2014.

 3. De curiozitate, daca o scoti la vanzare sa te muti in alta zona, scoti la pret valoarea initiala + cat ai investit s-o aduci la conditia actuala?
  Bag de seama inca mai investesti…

 4. Raspunsul exact si foarte bine documentat ( tldr) este ca nu stiu. 🙂 . Ca depinde cand o vand si ce se intampla cu piata in viitor.

  Detaliile:

  Daca o vand azi, cred ca da .
  Am platit 395,000 – nu am platit taxe de timbru.
  Am mai bagat pana acum aproape 90k lire. Nu am calculul exact, ca am unele lucruri in desfasurare.

  Dar, ca sa pun problema simplu, in acest moment -> exista pe piata o singura casa detasata cu 4 dormitoare ( a mea a fost cu 3, dar dupa conversie garaj in dormitor sunt 4 ) – in oras, sub 500,000 de lire.
  Daca includ si casele detasate de 3 dormitoare, sunt 6 case detasate ( e important) la vanzare sub 500k ( cea mai ieftina 425k) din 75 disponibile .

  Prin urmare, acum, estimez ca da.
  Zic asta in ideea in care rata de referinta a dobanzilor la credite creste, salariile mai putin prin urmare e posibil ca preturile sa dea inapoi.
  Nu e clar daca si cu cat, pentru ca pe partea cealalta sunt presiuni inflationiste. Adica ai inflatie proiectata de 7%, anul trecut a fost cam 7%, prin urmare: 1) Ce faci cu banii?
  2) Daca produsele de baza costa mai mult, probabil la fel si chiriile si daca la fel si chiriile posibil sa nu fie un crash pe real estate.
  3) Crash-ul poate veni, dar in conditii de disruptie economica majora, inchideri de locuri de munca si somaj.
  Momentan nu e cazul asa ca nu stiu ce ne rezerva anul, dar presupun ca in suma absoluta am sa scot banii , lucru care nu stiu cat e de important, dar e mai bine decat daca tineam banii in punga.

  Intrebarea corecta ar fi daca imi scot banii + inflatia, iar asta nu stiu, n-am un raspuns concret si n-o sa am pana vand.
  Oricum ar fi, tinand cont ca pe 200k lire din suma avem un credit cu dobanda FIXA 1.44% timp de 5 ani si ca inflatia pare sa ramana in jurul 5-7% macar pe o perioada de 2-3 ani din perioada asta, tot e castig, ca voi fi imprumutat 200k cand banii aia insemnau cu relativ 30% mai mult ca valoare, la momentul imprumutului decat la scadenta perioadei de “fixed”. Adica estimez ca va fi cu 30% mai usor sa faci 200k in 2025 decat in 2021. Sigur, suma reziduala atunci va fi mai mica. Voiam sa platesc de-acum in avans ceva bani, dar mi-am dat seama ca as fi idiot si n-am s-o fac , am sa concentrez banii in alte parti.

  Prin urmare , chiar daca scade piata am in jur de 30% : 2 = ~ 15% din valoarea initiala acoperita de inflatie, ceea ce imi convine, ca pot suporta fara pierderi efective un crash de 15%. Daca se prabuseste mai mult, oh well, cata vreme nu mor de foame nu am nevoie sa vand, daca ma mut in alta parte, inchiriez sau cumpar SI acolo. Pana devine rezonabil sa vand, sau sunt fortat de imprejurari, caz in care nu prea conteaza daca e rentabil sau nu, conteaza CA AVEM CE VINDE, fata de daca nu am fi avut.

  Aceeasi intrebare mi-am pus-o si cu privire la renovarea casei de la tara din Romania, care a costat peste 25k EUR intr-o perioada in care eram vadit mai stramtorat decat acum. Nu stiam daca “o sa scot vreodata banii aia” in ipoteza in care as vinde -> nu aveam de gand sa vand vreodata, nici nu pot, lol, ca-i casa pe numele tatalui meu, dar asa ca idee. Raspunsul atunci parea sa fie nu -> n-o sa plateasca nimeni sume gen 40-50k EUR pe casa aia chit ca are teren si tot ce trebuie. Astazi, cred ca scot si profit, lol.

  Dar ce m-a motivat a fost raspunsul la intrebarile:

  1)Bai, noi unde pula mea traim, intr-o cocina?
  2) Si pentru ce pula mea muncim? Sa traim ca animalele de frica ca nu ne scoatem banii investiti? Ce pula mea de viata e aia? La ce atata munca si la ce atatia bani, daca traiesti ca un gunoier?

  Sunt aceleasi intrebari valabile si pentru UK.
  Daca se dovedeste ca nu se gaseste cineva care sa aprecieze munca noastra cand om vinde, ghinion. Ghinionul lor, ca vor trai in continuare ca vitele in casele lor jegoase, dar eficiente economic, dar asta nu-i catusi de putin problema mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.