Legea cum modificările de taxe.
Cele mai grave modificări nu mă afectează .
Cea mai gravă e reducerea pragului de impozit la microintreprinderi de la 1Mil euro la juma de milion încasări pe an. Nu zic dacă e bine sau rău, zic că momenan nu-s afectat, dar daca eram , mai deschideam o firma, nu e bai. Nu neaparat in România, dar oricum.
Cine e peste, le-au tras preșul.
A doua cea mai gravă e reducerea plafonului de încasări la PFA a normă la maxim 25,000 EUR de la 100,000. Dacă legea se aplică cum știam, cei ce depășesc plafonul în 2023 vor fi afectați în anul 2024 -alegeri, hehe. Cei afectați ăși vor deschide ( dacă mai merită și nu se schimbă altceva) SRL la micro în 2024.
Pe mine mă afectează creșterea impozitului pe dividende de la 5% a 8%. Nu prea tare, că se introduc alte posibile facilități netaxabile – bonuri de masă – diurne ( monilitate – hei, locuiesc și în UK știți?) investiții pe firmă, reducerea dividendelor acordate persoanelor fizice.
Adică:
(4) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă, la data plăţii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) persoana juridică beneficiară a dividendelor:
(i) deţine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române care plăteşte dividendele, pe o perioadă de un an împlinit până la data plăţii acestora inclusiv;
(ii) este constituită ca o «societate pe acţiuni», «societate în comandită pe acţiuni», «societate cu răspundere limitată», «societate în nume colectiv», «societate în comandită simplă» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenţa legislaţiei române;
(iii) plăteşte, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;
b) persoana juridică care plăteşte dividendele:
(i) este constituită ca o «societate pe acţiuni», «societate în comandită pe acţiuni», «societate cu răspundere limitată», «societate în nume colectiv», «societate în comandită simplă» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenţa legislaţiei române;
din lege
Pe scurt, schimbarea actionaratului companiei de pe nume propriu pe numele unei societăți ( sau chiar două) de investiții , care o să fie tot microîntreprindere ( asta trebuie să văd dacă se poate încadra) și care va funcționa ca un trust ( în sistemul legal britanic) , va plăti 1% impozit pe încasări, profitul va fi reinvestit în asseturi însă va fi separată de firma operațională, cum ar fi case de închiriat, terenuri, etc, etc. Nu știu dacă merită pentru 3% din profitul operațional al meu și al soției, deși sunt ceva bani în diferența aia , un pic mai mult decât plătesc 2 salariați cu salariu mediu anual la stat.
Nu contează, mă descurc eu.
Problema e că de ce ne-au luat nouă , salariaților, care sunt jupuiți le-au dat muie. Practic, căștigul maxim e pentru un angajat pe salariu minim , cu 4 copii. Hai să punem cazul mai realist cu 2 . Deducere 30% la venitul impozabil, rezultă un câștig de circa 100 de EUR. OK, și salariul e mic.
Șmenul e că de la salariul mediu NU SE MAI ACORDĂ .
Salariul minim pe economie e 2550 lei pe luna. Salariul mediu este 6095 lei brut. De la 4550 de lei în sus brut o să luați muiță, nu deduceri personale. Rămân, desigur ITștii și muncitorii în constructorii – grosul sunteți fraierii și în episodul ăsta.
Un aspect interesant care a fost acolo doar de cârlig, dar a zburat din propunere a fost scutirea totală a unui părinte de la impozit în caz de 4 copii, nu mai găses linkul dar deja găuream prezervative, când colo…
Anyway, serios vorbind, Ciolax și cu Ciucă au tot spart semințe despre cum o să facă ei echitabil impozitul pe venit pentru angajați. L-au făcut de v-au spart, praf în ochi.
Io le dau banii, câtă vreme nu găsesc pe alții să le dau mai puțini, dar ce faceți voi vă privește.