Dezamagire a lui Ciuca, care s-a jenat un pic în timp ce o exprima profund.
Investigația celor de la Recorder cu privire la șpăgile din vămi nu e surprinzătoare prin ceea ce prezintă și propune, dar are valoare de probă în două spețe.
Prima e accesul României în Schengen. Presupun că unele țări ne vor acolo ca să nu ne mai ținem de manțăcării, altee nu ne vor, tocmai pentru că facem asta. Ca romulan verde aș fi tentat să spun un ”foarte bine, să-i șicaneze , dă-i dreacu, până ne lasă să intrăm, în stilul nostru caracteristic, că e mai rău fără noi decât cu noi.
Pe de altă parte , treaba cu vămile e circumstanțială, problemele arătate privesc foarte mult CNAIR, adică ăia care au taxe pe drumuri, taxe pe care le-ar percepe, bănuiesc și după intrarea în Schengen. Sper, că altfel sunt și eu de acord că poate e mai bine p-afară. Bine ”și”-ul îngroșat nu-și are niciun rost, că acuma pare că nu prea percept taxe, percep șpagă, ceea ce mă duce cu gândul la a doua speță.
Cele mai mari furturi din țara asta se produc în cârdășie cu statul și de la stat.
De unde deduc că poliția e încă o dată ( am eu ceva cu ăștia lol ) preocupată de non-teme, gen care n-a oprit la semnalul agentului, cine baga iarbă în trafic, cine face trafic de persoane și violuri și alte maimuțăreli. Nimicuri.
( Nu e articol sponsorizat de frații Tate, observați hiperbola din text și n-o luați literal)
La cum se vede treaba poliția trebuie să se concentreze doar pe instituțiile statului. Să stea geană doar pe ăia, filaje, tot ce trebuie. Justiția la fel. După ce termină cu ăștia putem vorbi de infracțiunile de drept comun.
Cheia de fapt este tot în articol când vezi că funcțiile ăstea de risc sunt retribuite puțin și sunt oarecum solicitante, deci se crează premizele populării lor cu o categorie de indivizi dispuși să-și încerce norocul la mai mult și nu-i nimic de făcut pe temă câtă vreme sistemul rămâne la fel. Chiar dacă devenim toți o societate mai bună, sistemul definește pozițiile ăstea ca pe niște crăpături prin care își fac loc doar scursurile de oameni.
Iar definiția trebuie schimbată, pentru a avea oameni mai buni în locurile ăstea. Altfel e nevoie de o evoluție exponențială, până când și cei mai suspicioși cetățeni sunt de o calitate mai bună.
Nu asta e explicația pentru care nu suntem primiți în Schengen de Austria. Asta e explicația pentru care ăia care trebuie să latre toată ziua pe temă sunt motivați să n-o facă și zic și ei cu juma de gură, când simt presiunea publică.
”Gata, au tăcut ăia din presă despre Schengen?” Ok deci ”nu putem vorbi despre un calendar al aderării la acest moment”.
Că trebuie să ne punem noi – cu noi de acord, mai întâi, cu privire la ce vrem. Iar asta o să dureze, că nu vrem toți aceleași lucruri.